Tuesday, April 8, 2014

VISA FREE REGIME - VICTORIA LUI FILAT



Presa europeană notează faptul că decizia de anulare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni în ţările Uniunii Europene a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE. La 20 de zile după publicare, actul intră în vigoare, iar pe data de 28 aprilie moldovenii vor putea călători liber în spaţiul european. Asta înseamnă că cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte biometrice vor putea călătorii în ţările Schengen, cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei. De asemenea, moldovenii vor putea călători fără vize în România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru, precum şi în Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein.

Succesul politicii externe moldovenești este datorat atât confruntării geopolitice care are loc în regiune, Chișinăul fiind beneficiarul unui imens val de simpatie, cât și afilierii politice a celui mai mare partid politic din Parlamentul de la Chișinău la familia popularilor europeni. Publicația franceză Le Point scria recent că, tensiunile din Ucraina fac mai important decât oricând parteneriatul dintre Republica Moldova și Europa. De asemenea, fostul comisar european pentru extindere, Günter Verheugen, nota într-un comentariu pentru publicația Financial că evenimentele din Ucraina dau un impuls nou perspectivelor europene pentru Georgia și Republicii Moldova. 

Pliată pe afilierea politică a liberal democraților moldoveni la Partidul Popular European, simpatia politicienilor europeni pentru Republica Moldova dă rezultate palpabile. Guvernarea AIE, în frunte cu primul ministru Vlad Filat, a fost prima care a beneficiat de suportul unor importanți factori de decizie la nivelul Consiliului European. Observăm că și guvernul Leancă, continuator al programului de guvernământ al cabinetului Filat, beneficiază de același suport. 

Este meritul liderului liberal democrat Vlad Filat care a știut cum să atragă atenția unor influente personaje politice din PPE față de spațiul pruto-nistrean. Trebuie să amintim că Partidul Popular European deține 16 dintre cei 27 de șefi de stat sau de guvern care participă la Consiliul European. Consiliul European este cel care definește direcțiile și prioritățile generale ale Uniunii Europene. Dacă Vlad Filat alegea afilierea partidului său la o altă familie politică europeană, Moldova nu ajungea copilul răsfățat  al UE. Metafora folosită de doamna Monica Macovei, venea ca urmare a votului din 27 februarie din Parlamentul European atunci când deputații europeni au votat visa free regime pentru cetățeni moldoveni. 

Nu putem trece cu vederea faptul că indicatorii de simpatie arătați Chișinăului se datorează și modului în care sunt implementate reformele. Calitatea înaltă reformelor europene, a fost apreciată de președintele american Barack Obama care s-a alăturat, pe neașteptate, întrevederii de la Washington a domnului Leancă  cu vicepreședintele Joe Biden. Cel mai puternic om din lume a spus atunci că, „SUA susțin enorm parcursul european al Republicii Moldova, înțelegem că acest drum nu este unul ușor, susținem integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Inima mea este cu voi, sprijinul meu este cu voi si vreau să vă văd reușind”, a declarat Barack Obama. 

Profesorul Dan Dungaciu, nota cu referire la politica externă a Chișinăului că, “nu e simplu să faci politică sau geopolitică la frontiera euroatlantică”. Domnia sa scotea în evidență faptul că, “indecizia de 20 de ani a Republicii Moldova nu a dat niciun rezultat semnificativ”.  Decizia Parlamentului European de a acorda visa free regime cetățenilor moldoveni este o confirmare a faptului că echipa condusă de domnul Leancă dă rezultate palpabile. Primul ministru a demonstrat că știe să crească importanța strategică a statului moldovean și că poate dezvolta propriul proiect de țară – integrarea europeană. 

Repet, fără deciziile luate de Filat, Moldova nu ajungea copilul răsfățat  al UE.   

Abilitatea politică a domniei sale s-a văzut, anul trecut, cu ochiul liber. Filat a reușit să transforme pierderile politice în avantaj, a știut momentul în care să facă pașii lateral pentru a da voie altor coechipieri să se manifeste și a fost cel care a organizat cel mai reprezentativ congres politic din istoria contemporană a Republicii Moldova. Anume la acest congres, invitații de onoare, membrii marcanți ai PPE și-au anunțat disponibilitatea de a acorda Republicii Moldova ajutor în drumul ei european. Acest suport îi obligă pe liberal democrați să facă, în viitoarea bătălie electorală, cele mai mari eforturi pentru a câștiga suficiente voturi pentru a nu admite derapaje de la parcursul european al statului moldovean. E obligația și datoria domniilor lor.

No comments:

Post a Comment