Wednesday, April 2, 2014

ADEVĂRUL DIN 7 APRILIE IESE LA IVEALĂ



Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat este convins că adevărul despre 7 aprilie trebuie să iasă la iveală. Termenul de prescripție a crimelor și abuzurilor săvărșite de autoritățile statului moldovean în aprilie 2009 sunt din ce în ce mai aproape. În aceste condiții șansele ca adevărul să fie ascuns sunt în continuă creștere. Modificarea dispoziției legale referitoare la prescripție ar oferi mai multe șanse pentru aflarea abuzurilor săvârșite.
Aici se înscrie , proiectul de lege elaborat de fracţiunea parlamentară a PLDM care spune că prescripţia tragerii la răspundere penală nu se aplică persoanelor care au săvârşit infracţiuni de abuz, exces de putere, de serviciu ori depăşirea atribuţiilor de serviciu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, sau care au legătură cu aceste evenimente.

Încrederea pe care o oferă în acest moment instituțiile europene Republicii Moldova este legată și de voința politică a actualelor autorități de a face lumină și de a sancţiona abuzurile efectuate în aprilie 2009. Odată manifestată, această voință politică poate aduce plusuri de imagine întregii Coaliții Pro-Europene.
Liderul liberal democraților moldoveni, Vlad Filat a solicitat ca „acest proiect de lege să fie examinat în regim prioritar, în regim de urgență, astfel încât în cadrul ședințelor plenare de joi și vineri să fie dezbătut, adoptat, promulgat, publicat și să intre în vigoare către data de 7 aprilie”.

”Un lucru este evident - pentru ca statul Republica Moldova să poată fi unul democratic și să demonstreze cetățenilor săi că are posibilitatea de a asigura respectarea legislației, trebuie să se știe că nimeni nu poate să se eschiveze de răspundere. Chiar dacă a durat, chiar dacă va mai dura, adevărul trebuie să iasă la iveală și cei vinovați să fie trași la răspundere”, a subliniat Vlad Filat. 

La cinci ani după tragicele evenimente din aprilie 2009, societatea moldavă așteaptă să afle cine se face responsabil pentru devastarea simbolurilor democrației din Republica Moldova – Parlamentul și Președinția. Metafora politică săvârșită de arhitecții acțiunii politice din 7 aprilie 2009 a darâmat încrederea cetățenilor moldoveni în modul democratic de administrare a statului sugerând necesitatea unor măsuri dictatoriale de conducere. 

Doar fermitatea cu care au rezistat deputații ne-comuniști presiunilor efecutate de PCRM cărora le mai trebuia un singur vot pentru alegerea șefului statului moldovean, a făcut ca statul moldovean, în urma alegerilor parlamentare anticipate din noimbrie 2009, să se elibereze din autoritarism și să pășească cu viteză către Uniunea Europeană.

Politicienii moldoveni trebuie să pună lumina reflectoarelor pe umbrele din culisele evenimentelor din 7 aprilie. Existența unei șanse ca cei care au săvârșit infracțiuni în acea zi ori le-au ordonat să beneficieze de prescripție și să iasă basma curată, face posibilă tendința cetățeanului de a pierde încrederea în buna funcționare a statului. Cu cât umbrele vor continua să acopere adevărul evenimentelor din 7 aprilie, cu atât cei care afirmă că statul moldovean nu există vor avea mai mare dreptate.

No comments:

Post a Comment