Thursday, April 17, 2014

BĂSESCU-FILAT : DOUĂ ORE DE RE-CUNOȘTIINȚĂ



Președintele României, l-a primit marţi, 15 aprilie, pe preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova, Vlad Filat,la Palatul Cotroceni. La o primă vedere, știrea nu ar trebui să ne mire – în actualul context politic regional, e firesc ca președintele celui mai mare partid din coaliția de guvernare de la Chișinău să se întâlnească cu președintele Băsescu. Comunicatul de presă al Cotroceniului pune discuțiile asupra situației de securitate din regiune în prim plan și ne spune că o concluzie principală  a întâlnirii a fost aceea că România şi Republica Moldova trebuie să coopereze prioritar în problematicile de securitate regională. Într-un moment de maximă tensiune regională întâlnirea nu are în ea nimic deosebit. 

Și totuși, întrevederea a durat mai bine de două ore. Mult. Dar suficient pentru a pune punct unor dileme și îndeajuns pentru a avea impresii atât de bune încât să notezi pe o rețea de socializare că președintele Băsescu este un adevărat prieten al Republicii Moldova!” (Filat) ori, a doua zi, să afirmi că premierul de atunci – Filat, a fost și este foarte isteț (Băsescu).

O întâlnire de zile mari, așadar. Presa a observat asta din postarea liderul liberal democrat, care a anunțat tematica discuțiilor de la Cotroceni. „Un subiect aparte al discuției noastre a fost situația geopolitică din regiune și din Ucraina. Am exprimat recunoștință României pentru tot suportul pe care l-a acordat Republicii Moldova, ajutorul dat în perioada inundațiilor din 2010, proiectelor din educație sau celor energetice, precum și multor alte proiecte, dar mai ales în privința procesului de integrare europeană: drept rezultat, din 28 aprilie vom călători liber, fără vize, în spațiul european!”, precizează liderul liberal-democrat pe Facebook. 

Impresii bune despre întîlnirea avută cu Vlad Filat a avut și Traian Băsescu. În  interviul acordat pe 16 aprilie portalului de știri Unimedia, președintele român l-a lăudat pe fostul prim ministru și a recunoscut că Guvernul de la Chișinău a fost foarte inspirat atunci când și-a stabilit drept prioritate obținerea liberalizării regimului de vize.  

Care să fie motivația schimbării de atitudine a relațiilor dintre cei doi politicieni? Să fi înțeles domnul Băsescu justețea vorbelor lui Vlad Filat care s-a arătat deranjat de unionistele declarații făcute de la Cotroceni? Ori poate domnul Băsescu a fost convins de necesitatea proiectului de țară anunțat de Filat – integrarea Moldovei în Uniunea Europeană? Îl cred pe președintele României, atunci când spune că îi este teama pentru Republica Moldova în contextul crizei din Ucraina şi a impredictibilităţii Rusiei. Dar dincolo de aceste temeri cred că există ceva și mai important. 

Comentatorul politic al portalului de știri ziare.com, Ioana Ene Dogioiu notează că odată cu apropierea alegerilor europarlamentare discursul politic românesc degradează. În aceste momente, discursurile lui Băsescu și al lui Ponta au un singur punct convergent - acumularea unui scor electoral cât mai bun pentru familia politică europeană din care fac parte. În cadrul interviului pe care l-a acordat portalului moldovenesc de știri, domnul Băsescu a recunoscut că Filat este un personaj politic cu greutate în familia popularilor europeni, din care face parte și domnul Băsescu. Deci, diferențele de opinie pe marginea proiectelor de țară ale fiecăruia nu îi împiedică pe cei doi să își acorde sprijinul electoral cuvenit.

Este mai mult decât sigur că președintele Băsescu, i-a solicitat sprijin liderului liberal democrat Filat pentru activitatea Partidului Mișcarea Populară în Republica Moldova. Partid despre care domnul Băsescu a spus că îi este apropiat și de suflet. De ce anume domnului Filat? Pentru că este liderul formațiunii politice de la Chișinău care deține funcția de prim ministru al Republicii Moldova. Amintesc că, președintele PMP, Eugen Tomac, a solicitat guvernului de la București să accepte deschiderea a 50 de secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. Tomac  a spus că, "pentru cei care deţin cetăţenia română, este cel mai un bun prilej să se implice în acest proces decizional".  
Desigur cele 50 de secții de votare vor fi deschise. E un lucru firesc ca moldovenii care deţin şi cetăţenia română să aibă posibilitatea de a participa la alegerile pentru Parlamentul European, mai ales că, în ultimii ani, europarlamentarii români au fost extrem de activi şi implicaţi în ceea ce înseamnă procesul de apropiere a statului moldovean de UE. Și evident, Chișinăul oficial nu va obstrucționa desfășurarea acestei electorale, așa cum nu a făcut-o nici cu ocazia campaniei electorale desfășurate de domnul Tomac pe teritoriul statului moldovean. 

Așa că liderul liberal democrat are de ce fi mulțumit. După vizita făcută la București pe data de 30 martie, unde a participat la lansarea candidaților Partidului Democrat Liberal la europarlamentare, vizita de la Cotroceni a fost cea care a pus punct dilemelor și a făcut posibilă o re-cunoștiință reciprocă. A fost o vizită cu un rezultat win-win, de pe urma căreia ambele părți (PLDM și PMP) vor avea de câștigat. Și ca de obicei, Republica Moldova.

No comments:

Post a Comment