Saturday, April 12, 2014

UNDE A DISPĂRUT TVR-UL?






Azi – mâine, senatorul American John McCain va face o vizită în Moldova. Vizita lui McCain vine să confirme că Războiul Rece încă nu s-a terminat și că el s-a mutat în spațiul mediatic. Văzute cu ochiul liber, dezinformările mediatice rusești au stârnit revolta politicienilor care au îndeamnat ca autoritățile din audiovizualul moldovenesc sa oprească propaganda rusă.

În spațiul audiovizual moldav, existența manipulărilor mediatice rusești nu e de azi ori de ieri. Propaganda e permanentă. Logica propunere a doamnei Guțu este însă periculoasă, ea ar detona latentele conflicte etnice din societatea moldovenească. Răspunsul ar fi trebuit să fie altul, doar că el lipsește.
Am susținut reapariția postului de televiziune TVR în Republica Moldova. Relansat la 1 decembrie 2013, prima zi de emisie a fost plină de transmisiuni în direct de la aniversarea Zilei Naţionale a României în capitala moldavă.Presa română nota că telespectatorii din Republica Moldova vor putea urmări, sub sigla TVR, emisiuni difuzate de canalele televiziunii publice din România. În grilă urmau să se regăsească emisiunile informative ale TVR şi talk-show-urile care tratează temele importante ale zilei şi subiectele europene. Televiziunea Română intenţiona ca, în viitor, o treime din producţia de emisiuni să fie realizată cu sprijinul canalului Moldova 1. Claudiu Săftoiu, pe atunci preşedinte-director general al TVR,  afirma că "Televiziunea Română îşi asumă misiunea de onoare de a disemina şi a menţine în atenţia publicului din Republica Moldova valorile româneşti şi europene" și că va înființa un studiou TVR la Chișinău. Nu a fost să fie așa. Speranțele basarabenilor s-au dus pe apa sâmbetei iar misiunea de onoare a TVR-ulului se înneacă ca țiganul la mal. 

Televiziunea română parcă a dispărut. Basarabenii, aflați la o aruncătură de băț, nu văd la TVR ceea ce văd telespectatorii români. La Chișinău avem parte de o grilă de programe veche și plictisitoare, care reia antice emisiuni ale TVR Internațional. Despre înființarea unui studiou TVR la Chișinău nu se mai vorbește. În loc să devină vârful de lance al spiritualității românești, TVR Moldova pare a deveni o sinecură a apropiaților celor care dețin puterea la București. De aceea, vâltoarea de pe malul Dâmboviței l-a sacrificat pe Claudiu Săftoiu. Acum, în urma votului noului Consiliu de Administrație , domnul Stelian Tănase este președintele director al TVR. Prima măsură anunțată de domnia sa este faptul că TVR va intra într-un amplu proces de reorganizare. 

Sper ca domnul Tănase să se gândească și la restructurarea programului destinat basarabenilor și, de ce nu, la numirea unui nou coordonator al proiectului TVR în Republica Moldova. Numirea, în februarie 2014 a domnului Dragoş Bocanaciu, jurnalist senior la departamentul Sport al TVR, la conducerea proiectului Televiziunii Române de la Chișinău a fost interpretată de jurnaliștii bucureșteni ca fiind o răsplată pentru a ceea ce au numit a fi „concubinajul sindicatului cu administrația condusă de Stelian Tănase”. Nu sunt adeptul acestor interpretări. Dar recunosc că, numirea unui comentator sportiv, care este în același timp și preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR, principalul sindicat din Societatea Română de Televiziune, este ciudată. 

Stelian Tănase este un cunoscător al labirinturilor politicii dâmbovițene. Foarte bine. Dar, domnia sa nu are nici un fel de expertiză pe Republica Moldova. În alte condiții, numirea unui amic într-un post cheie putea fi trecută cu vederea. Dar, vorba comentatorului politic basarabean, Petru Bogatu - afară e război!

Pare a fi că, în fața propagandei televiziunilor ruse, postul român de televiziune a capitulat. Să ne întrebăm oare dacă nu cumva TVR Moldova s-a transformat într-un loc în care se aude doar foșnetul sinecurilor conjuncturale? Nu îndrăznim să credem în așa ceva. Presupunem doar că, domnul Tănase, aflat în vâltoarea europarlamentarelor bucureștene, a uitat de Moldova de peste Prut. Sper că nu pentru mult timp! În aceste ostile clipe pentru spațiul mediatic basarabean, apariția studioului TVR Chișinău este mai mult decât necesară. Românii dintre Prut și Nistru așteaptă buletinele de știri ale studioului TVR Chișinău, altfel, în lipsa lor basarabenii vor trage concluzia că, au fost uitați încă odată și vor vota pentru Putin!








1 comment:

  1. Ei, uite un articol foarte interesant! A devenit deja foarte vizibil pentru multa "romanime" din tara evadarea de la datorie a TVR! Domnul Stelian Tanase, care a avut girul unei reputatii de intelectual autentic bine ancorat in realitatile romanesti si ale lumii contemporane si-a dat deja arama pe fata:ESTE UN NEOCOMUNIST CONVINS . Dar, vorba veche si batraneasca: cum e sacu(PONTA) asa si petecul (Tanase)Asa ca ,duce lucrurile si mai departe. Programatic si sindicalist.Cine mai are incredere in el?!Cei care pot fi denumiti chiar asa, COLABORATIONISTII putinisti din Romania. si Basarabia.Chicotelile lui de hiena nesatioasa , mereu la panda, nu mai pot insela.Orice disimulare ar schita ipochimenul.
    De pe partea stanga a Prutului, daca ar fi sa fie , ar trebui sa se VADA SI SA SE SIMTA MAI ALES, o reactie virulenta a opiniei publice si societatii civile la covarsitorul adevar surprins de articolul dv.Dar, ca si cu alte prilejuri, reactia/reactiile ...nu vor fi. Monahul scriitor STEFAN BASTOVOI are o carte formidabila despre ...iepuri. In esenta ei , este fixata ..."pour toujour," o psihologie moldo-valaha de toata luarea aminte. Numai ca la atat,iarasi si iarasi , reducem totul.
    Trist...

    ReplyDelete