Saturday, April 26, 2014

ȚÎRDEA ȘI BOBOCII ELECTORALI



Comentatorul politic moldovean, Bogdan Țîrdea, concluziona recent că actuala coaliție de guvernământ, Coalița Pro-Europeană, „nu se poate menține la putere”. Domnul Țîrdea adăuga că „formula viabilă de guvernare pentru partidele de dreapta pro-europene rămîne a fi Alianța pentru Integrare Europeană”. 

Datele pe care se domnia sa s-a bazat în construirea acestei concluzii sunt cuprinse în rezultatele Barometrului de Opinie Publică din 24 aprilie. Rezultatele sondajului arată că în legislativul moldovean ar trece doar patru partide: Partidul Comuniștilor - 24,3% , Partidul Liberal Democrat - 14,5%, Partidul Democrat - 8% și Partidul Liberal - 7,8 %. Același studiu arată că Mișcarea Antimafie ar acumula 2%, Partidul Liberal Reformator - 1.3%, Partidul Socialiștilor din R. Moldova - 1.1%. Totodată, 2,3% dintre alegători ar vota alte partide; 3,9 % nu vor vota; 7,4% nu vor participa la vot și 3,2% nu au avut răspuns.  

Făcută primăvara, aritmetica electorală ne-ar demonstra că, în acest moment, partidele din Coaliția Pro-Europeană nu ar putea menține puterea, pentru păstrarea ei având nevoie de o alianță cu Partidul Liberal (PLDM-23%, PL 12.6%, PD-12.9%).

Domnul Țîrdea, a uitat însă de proverbul românesc care ne spune că, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Rezultatele sondajului de opinie demonstrează existența unui număr mare de indeciși – aproape 11%, care mai au suficient timp pentru a se hotărî. Până la startul campaniei electorale  fiecare componentă a coaliției de guvernământ va începe o tenace muncă de întreținere și creștere a propriilor segmente electorale. Procentajul de nehotărâți arătat de sondaj va fi o țintă sigură a campaniilor, separate, de persuasiune politică. Subliniez - „separat”,  pentru că după semnarea Acordului de Asociere cu UE, premisele pentru menținerea actualei coaliții de guvernare vor fi epuizate, CPE va funcționa doar pentru a întreține legitimitatea acestor campanii. Un bloc electoral comun al celor trei formațiuni politice este exclus - liberal democrații moldoveni au anunțat că nu intenționează să participe la așa ceva. 

Sugestia făcută de domnul Țârdea, că liberalii moldoveni trebuie să fie luați în considerare, coincide cu declarația domnului Băsescu făcută pentru portalul Unimedia. „Îmi doresc ca domnul Ghimpu să fie în viitoarea alianță guvernare” a spus președintele român în interviul on-line din 16 aprilie. Domnul Băsescu poate nu știe că, în municipiul Chișinău, scorul echipei liberale este în scădere vertiginoasă. După apariția unei noi coaliții în Consiliul Municipal Chișinău, unde consilierii liberali au făcut corp comun cu cei comuniști, procentajul acumulat de liberalii moldoveni în ultimul sondaj este unul de mirare. 

A vorbi primăvara despre ecuațiile politice post electorale din toamnă e ca și cum ai striga într-o peșteră vastă. Distorsionat, lipsit de încărcarea semantică pe care ai atribuit-o cuvintelor, ecoul se întoarce pustiu și fals.
A scoate în evidență importanța liberalilor moldoveni la construirea posibilelor coaliții post electorale fără să ții cont de numărul ridicat al nehotărâților e ca și cum ai încerca să vinzi pielea lupului din pădure. 

Toamna se numără bobocii, domnule Țirdea!

No comments:

Post a Comment