Cetățenii moldoveni circulă fără vize în Uniunea Europeană. Alături de premierul moldovean Iurie Leancă, în dimineața zilei de 28 aprilie, peste 100 de studenţi, elevi și rude ale moldovenilor stabiliţi în Grecia au mers la Atena pentru a testa regimul liberalizat de vize. Din delegație au mai făcut parte Igor Corman, preşedintele Parlamentului moldovean, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău şi eurodeputatul român Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare UE-Republica Moldova.
Dacă Guvernul de la Chișinău nu ar fi dat dovadă de consecvență în realizarea unor multiple reforme, evenimentul nu ar fi putut avea loc. Reorganizările făcute pentru obținerea regimului de free visa au fost multe și neplăcute, unele, cele din Ministerul de Interne, chiar dureroase. Pirkka Tapiola, a fost cel care a scos în evidență faptul că "Moldova este prima țară membră a Parteneriatului Estic care obține liberalizarea regimului de vize".
Multiplele eforturi făcute de către autoritățile de la Chișinău au beneficiat de sprijinul acordat de către Partidului Popular European, care a deținut majoritatea în Parlamentul European. Jurnalistul Dan Alexe, a subliniat însă că, “Parlamentul European, în care Moldova a fost ajutată și promovată în permanență de Monica Macovei nu putea decât să facă recomandări, decizia finală pentru ridicarea obligativității vizei pentru moldoveni a revenit, capitalelor europene, adică șefilor de stat și de guvern”. Constatarea domnului Alexe este una importantă, căci dincolo de „nevoia de solidificare a Chișinăului pentru a nu cădea în poala lui Putin”, șefii guvernelor din capitalele europene au văzut schimbările făcute la Chișinău și au considerat că statul moldovean a făcut dovada unor suficiente transformări administrative pentru a merita acest bonus.
Un comentariu al Agenției France Press scoate în evidență faptul că pasul făcut de autoritățile moldovene nu a trezit un mare entuziasm în rândul populației. Poate pentru că, "deja sute de mii de persoane au emigrat în căutarea unui loc de muncă” notează AFP. Experții moldoveni în domeniul migrației au constat că, pentru basarabeni, statele Uniunii Europene nu mai reprezintă țari de destinație. Cifra mare de remitențe care provin din Federația Rusă, i-au făcut pe aceștia să afirme că cel mai mare număr de emigranți se află în est. O confirmare indirectă pentru veridicitatea afirmației lor este dată și de datele publicate de Barometrul de Opinie Publică, unde peste 50% din cei intervievați afirmă că, ridicarea obligativității vizelor pentru șederile de scurtă durată în Uniunea Europeană, "nu este un eveniment important".
Circulația liberă în spațiul Schengen este însă un eveniment important. Este o posibilitate în plus pentru schimbarea mentalității. Călătorind, locuitorii dintre Prut și Nistru au posibilitatea de a face comparație între standardele de viață existente în cele două spații – occidental și oriental. Odată cu dispariția unor piedici birocratice, probabilitatea unei călătorii în occident devine mai apropiată, iar cu ea și transformarea unor optici. Pentru a se bucura de succesul obținut, mai tinerii jurnaliști moldoveni au avut nevoie de o călătorie spre Atena. Mă bucur și fără așa ceva. Fie și pentru faptul că - chiar dacă nu vor avea bani pentru a călători spre Paris ori Londra, moldovenii vor putea ajunge fără viză la Iași, Galați ori pe plaja de la 2 mai. Că e mai aproape și nu costă atât de mult. Tot e ceva!
De la apariția statului moldovenesc, liberalizarea regimului de vize este cea mai importantă realizare a oficialilor moldoveni în relația cu Uniunea Europeană. Este prima măsură care oferă beneficii imediate și directe pentru fiecare cetățean al statului moldovean. Pentru obținerea acestui privilegiu au lucrat experții a mai multor ministere, muncă care nu a intrat în prima pagină a ziarelor ori a buletinelor de știri. Un lucru greu și migălos. Cea mai amănunțită transformare făcută de autoritățile moldovene ține de politicile de securitate internă, de administrarea datelor personale ale cetățenilor, de asigurarea calități înalte a documentelor cetățenilor moldoveni și de combatere a riscurilor la eliberarea documentelor de călătorie. Implicarea a ministrului Recean în aceste procese i-a adus numai neplăceri. E și de ce - datele arătate de Transparency International afirmă că de la aflarea lui în funcție, indicatorii de corupție înregistrați anterior în instituție, au scăzut. Criticile care au loc în aceste zile la adresa conducerii Ministerului de Interne sunt o replică a celor care au avut de suferit de pe urma reformelor de securitate aplicate și sunt făcute pentru a minimaliza din importanța MAI la realizarea acestui obiectiv. Cei care îl critică pe ministrul de interne ar trebui să țină cont de faptul că astăzi moldovenii circulă liber în Europa și datorită reformelor administrate și la MAI.
Domnul Dan Alexe are dreptate, dacă reformele nu erau văzute de către factorii de decizie din capitalele europene Chișinăul nu beneficia de acest regim privilegiat. Au dreptate și cei care vin cu dezvăluiri de presă. Lucrul pe care îl fac instituțiile de media este binevenit. Doar că, înaintea mitingului pe care îl va organiza opoziția, aceste investigații vin să sufle în pânzele comuniste și să reducă din entuziasmul apropierii de occident. La mitingul de 1 mai, liderii PCRM vor cere demisia guvernului Leancă și ancorarea Moldovei în spațiul oriental. Poate asta se dorește?
No comments:
Post a Comment