Monday, April 14, 2014

NULAND DĂ STARTUL LA VÂNĂTOAREA DOMNEASCĂ




Titlurile din ziarele de la București ne vorbesc despre o  adevărată invazie de rețineri și arestări ale unor nume importante din spațiul public românesc. Primari, președinți de Consilii Județene ori foști miniștrii sunt chemați să dea socoteală. Statul român a înțeles că lupta cu corupția trebuie continuată.

Această avalanșă de dezvăluiri coincide cu avertismentul lansat de Statele Unite ale Americii care, prin vocea asistentului Secretarului de Stat, Victoria Nuland, a spus că, în țările Europei de Est, lupta cu corupția trebuie să devină o prioritate. Făcută la 10 aprilie în Congresul american, atenționarea arăta că, odată cu problema ucraineană, s-a văzut încă o problemă, cea a existenței unui sistem oligarhic în regiune. "Se atestă una și aceeași tendință îngrijorătoare în multe țări din Europa Centrală și în Balcani. Tendință îngrijorătoare ca aspirațiile cetățenilor să fie călcate în picioare în interesul oligarhilor corupți, care folosesc banii și influența pentru a înăbuși opoziția politică, pentru a cumpăra politicieni și mass-media, pentru a slăbi independența justiției și drepturile ONG-urilor”, a subliniat Victoria Nuland.

Mesajul doamnei Nuland a fost adresat și Republicii Moldova. Americanii vor să susțină un obiectiv mai vechi al clasei politice de la Chișinău dar niciodată atins: combaterea corupției de înalt nivel. Vorbind despre oligarhi care își folosesc banii și influența pentru a  înăbuși opoziția politică, pentru a cumpăra politicieni și mass-media, pentru a slăbi independența Justiției”, doamna Nuland a pus degetul și pe o atlă rană existentă în Moldova – subjugarea mediilor de informare și aflarea lor sub controlul unor interese politico-economice și transformarea televiziunilor în instrumente de presiune.  

Directorul Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova, Viorel Chetraru, confirma într-un interviu pentru postul de radio „Europa Liberă” angajamentul instituțiilor mediatice moldovenești la satisfacerea intereselor oligarhiei locale. "Se investeşte enorm în campanii de spălare a imaginii celor pe care îi urmărim, inclusiv prin intermediul presei. Fiindcă majoritatea presei este una angajată și își face treaba în funcție de cel care îl plătește”, a spus Viorel Chetraru. Directorul CNA a subliniat că instituţia pe care o conduce are nevoie de ajutorul societăţii, fiindcă fără un sprijin public, activitățile anticorupție sunt sortite pieirii.

Americanii, vor ca pentru justiția moldavă oligarhii să fi o țintă prioritară. Desigur doamna Nuland cunoaște indicatorii de corupție din Republica Moldova. Domnia sa știe de unde cresc rădăcinile corupției moldovenești și, evident, este la curent cu interesele unor partide față de televiziunile de știri. Dacă americanii cunosc în amănunt ce se întâmplă pe culoarele politice moldovenești de ce abia acum s-a trezit interesul lor față de acest spațiu aflat la periferia Europei? Doamna Nuland a sugerat că ofensiva Federației Ruse în zonă are ca punct de plecare alianța oligarhilor cu politicienii corupți. Atunci când oligarhii concentrează în mâinile lor bani și influentă, democrația, moare. Atunci când oligarhii doresc să își cumpere deputați, statul este captiv al dorințelor și poftelor acestora. O țară controlată de oligarhi este o țară nesigură și impredictibilă. Nici Uniunea Europeană și nici Statele Unite, la noile frontiere geopolitice, nu pot accepta așa ceva.

Ferm îndemn adresat Chișinăului, discursul doamnei Nuland cere politicienilor din arcul guvernamental, voință politică pentru a transforma lupta anticorupție într-o prioritate națională. Altfel, Republica Moldova riscă să rămână de cealaltă parte a Cortinei de Fier. 

Chemarea la jusțiție a doamnei Nuland dă de gândit. Are Cabinetul de Miniștri înțelepciunea și puterea pentru a lovi această minge? Ori va fi amenințat cu o viitoare moțiune de cenzură? Cine vor fi cei care vor stabili cine este oligarh și cine nu? Are Moldova o justiție independentă în care să avem cu toții încredere în certitudinea deciziilor luate ori nu? Vor fi în stare partidele din Coaliția Pro-Europeană să facă pe placul americanilor? Dar opoziția comunistă? Sunt doar câteva din întrebările care apar în contextul politic definit de doleanța fratelui mai mare de peste Ocean.

Americanii au dat startul la o vânătoare domnească. Ce facem cu victimele colaterale? Așa că atenție, nu trageți în gonași!

No comments:

Post a Comment