Saturday, April 5, 2014

NATO CA GARANȚIE DE SECURITATE PENTRU MOLDOVA - DE CE NU?



Preşedintele Nicolae Timofti convoacă, luni 7 aprilie, Consiliul Suprem de Securitate; un comunicat al instituției prezidențiale ne spune că în cadrul acestei ședințe va fi analiza situaţia din regiune şi posibilele consecințe ale semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Desele întruniri ale acestui organism investit cu funcţii de elaborare, coordonare şi de monitorizare a politicilor în domeniul securităţii vin să dea de gândit și trezesc semne de întrebare. Rezultatele ultimei reuniuni a Consiliului, din 25 februarie, erau liniștitoare și afirmau că securitatea statului moldovean nu este pusă în pericol.

Și deputații moldoveni au discutat despre securitatea statului moldovean. S-a întâmplat  într-o ședinţă cu uşile închise, unde, pe 21 martie au fost invitaţi să prezinte rapoartele lor reprezentanţii ministerelor care au atribuţii la menținerea ordinii și securității statului moldovean. La finalul acestor convorbiri din spatele ușilor închise nu a fost adoptată nici o hotărâre. Ca și președintele moldovean, șeful Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman, a avut un discurs liniștitor și a spus presei că, deşi situaţia din regiune este tensionată, nu există motive de panică.

Pe data de 3 aprilie, coaliția majoritară în legislativul moldav a respins cea de a patra moțiune de cenzură depusă de către opoziția comunistă. Evenimentul a avut loc în ziua în care Consiliul European a validat decizia Parlamentului European prin care, începând din 28 aprilie,  cetățenii moldoveni vor putea să călătorească fără vize în Uniunea Europeană. Nu ar exista, așa cum se afirmă, motive de panică.

De ce atunci este necesară încă o ședință a Consiliului de Securitate?

Pentru că există suficiente spaime. Despre una dintre ele - lipsa de responsabilitate politică a opoziției moldovenești, a vorbit șeful Guvernului de la Chișinău, Iurie Leancă: "Îmi pare că opoziţia politică comunistă a deviat atât de mult de la interesul naţional, încât încearcă să creeze panică în societate. Într-un stat democratic, puterea şi opoziţia trebuie să dea dovadă de responsabilitate. Cel puţin în unele subiecte ce ţin de principiile suveranităţii, unde ar trebui să avem o abordare comună. Aţi auzit un comunist să spună vre-un cuvânt de bine cu prilejul abolirii regimului de vize? În schimb am auzit ameninţări cu moartea în adresa unui ministru", a declarat Iurie Leancă. Mai mult, Leancă susţine că PCRM este o forţă distructivă pentru Republica Moldova și a sugerat că opoziția nu ar activa pentru intresele statului moldovean.

O altă îngrijorare a apărut în urma întâlnirii din 4 aprilie, la Moscova, a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov cu omologul său moldovean, Natalia German. Ministrul moldovean de externe a spus că „discuțiile au fost  purtate într-o atmosferă constructivă și deschisă” și că l-a informat Lavrov despre ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Spre deosebire de optimismul declarațiilor doamnei Gherman, comunicatul de presă difuzat de ministerul rus de externe purta în el o răceală siberiană:"În cadrul unui dialog constructiv a avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate privind cooperarea bilaterală. A fost subliniat faptul că extinderea în continuare a schimburilor economice şi comerciale, cu aprofundarea cooperării în domeniul umanitar este în interesul popoarelor din ambele ţări", se menţionează sec în comunicatul de la Moscova. Tăcerea referitoare la  preconizata vizită a premierului Iurie Leancă la Moscova provoacă alte temeri.

În schimb, după o lună de interimat la Ministerul Apărării, candidatura liberalilor reformatori, Valeriu Troenco, a fost acceptată de șeful statului moldovean, domnia sa a depus pe 5 aprilie jurământul în calitate de ministru al Apărării. Justificatele îngrijorări pentru soarta Armatei moldovenești au dispărut. Că au fost motive pentru îngrijorare o sugerează și  un comunicat al PLR din care s-a aflat că trei consilieri ai președintelui statului român, Traian Băsescu s-au întâlnit cu șefii Partidului Liberal Reformator. Prezența domnului Chifu în această delegație, coordonator al Departamentului Afaceri Strategice și Securitate Internațională,care în discuțiile avute cu liberalii reformatori a abordat și noua candidatură la cârma apărării sugerează că teama referitoare la soarta oștirilor moldovenești bântuia și la Cotroceni. 

Atunci când strănutul rușilor provoacă gripă în întreaga regiune neliniștile de securitate sunt justificate.În contextul în care anexarea peninsulei Crimeea pune la îndoială actualul sistem de garanții de securitate, noul dialog bilateral moldo-american lansat cu ocazia recentei vizite la Washington a premierului Leancă ar trebui să cuprindă și puncte care țin de reducerea riscurilor de securitate la adresa Republicii Moldova. Modul discret în care asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a atins tematicile de securitate în timpul conferinței de presă din 30 martie de la Chișinău, unde a anunțat că SUA ofera zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor Republicii Moldova ne spune că aceste subiecte se află deja pe agenda de lucru bilaterală.

În condițiile în care neliniștile de securitate trezesc dureri de cap la București, Chișinău și Washington, după două decenii de aflare a statului moldovean în cadrul Parteneriatului pentru Pace este necesară o reinventare a modalităților de colaborare ale Republicii Moldova cu NATO.  Aprofundarea relațiilor  Moldova -NATO ar trebui să devină un subiect de discuție pe agenda discuțiilor de luni, 7 aprilie, din Consiliul Suprem de Securitate. Extinderea Planului Individual de Acțiuni Moldova-NATO și "creșterea cooperării în domeniul securității și informațiilor cu Guvernul Moldovei", așa cum solicită Congresului SUA senatorul american Jim Inhofe, ar putea fi un pas care, fără a intra în contradicție cu statutul de neutralitate al statului moldovean, ar putea oferi Chișinăului suficiente asigurări de securitate. Așadar NATO, de ce nu?







2 comments: