Sunday, February 24, 2013

BĂSESCU SALVATORUL NAȚIEI ?



Criza politică moldovenească încă nu a luat sfârșit. La sfârșitul declarațiilor pe care le-a făcut comisiei parlamentare de anchetă, Vladimir Plahotniuc a făcut scurte declarații presei prin care sugera că ar fi dispus să se pună punct acestei confruntări politice. La o zi după, Comisia parlamentară juridică numiri și imunități a examinat proiectul liberal democraților prin care se dorea lichidarea funcției de prim vicespeaker. Proiectul a fost respins, pentru a fi aprobat nu a ajuns un singur vot.

Pentru aprobarea proiectului au votat deputații comuniști și liberal democrați, în timp ce deputații Partidului Democrat și ai Partidului Liberal, l-au apărat pe Plahotniuc și s-au împotrivit proiectului. Votul decisiv l-a avut deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu, fost deputat comunist, care anterior l-a criticat în repetate rânduri de Plahotniuc.
Sergiu Sîrbu și-a anunțat plecarea din PCRM pe 12 decembrie 2012. Mediile de informare moldovenești notau că în ajunul zilei în care a anunțat că pleacă din partid Sîrbu s-a aflat la hotelul Codru, care este în proprietatea prim vice speakerului moldovean. Portalul omg.md  notează că pentru plecarea din PCRM Sergiu Sîrbu ar fi primit 400 de mii de euro.
Chiar dacă Vladimir Plahotniuc a acceptat să fie audiat de comisia parlamentară de anchetă în cazul Paciu se pare că domnia sa nu a acceptat să coboare din prezidiul Parlamentului moldovean.
Modul în care decurg evenimentele din jurul anchetei parlamentare care se desfășoară în jurul vânătorii din Pădurea Domnească pare să confirme afirmațiile făcute de liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu – prezența lui Plahotniuc în fața deputaților a avut scopul de a intimida martorii din acest dosar.
„Tot ce a fost la audieri a fost un semnal tras către martori. El s-a arătat că este tare, pentru ca slugile lui să aibă încredere mai departe în el”, a declarat Mocanu, în cadrul Ediţiei Speciale de la Jurnal TV.
Refuzul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de a-l suspenda din funcție pe președintele Curții de Apel Ion Pleșca, este o confirmare a spuselor lui Mocanu. Prin refuzul lor magistrații demonstrează că, la ordinul unui superior necunoscut, îl protejează pe Pleșca.  De remarcat este faptul că toți deputaţii care fac parte din comisia care investighează vânătoarea din Rezervația Pădurea Domnească, indiferent de apartenența lor politică, consideră că magistratul ar trebui cercetat pentru faptul că a participat la o vânătoare ilegală, dar şi pentru tăinuirea unei crime.
Elegantul și corectul mod în care își desfășoară activitatea comisia de anchetă este unul demn de a fi subliniat. Prezența în fața membrilor comisiei a unor înalți demnitari este o subliniere odată în plus a faptului că forma de guvernare a statului moldovean este parlamentară, deci s-a semnalat tuturor că de fapt deputații sunt cele mai influente persoane în stat. Într-o luare de cuvânt, fostul ambasador moldovean la Consiliul Europei și la ONU, Alexei Tulbure, a accentuat că de fapt, comisia a dovedit opiniei publice că nu a fost coruptă și manipulată. „Comisia a dat dovadă că nu a fost coruptă, că nu este manipulată și folosită de Plahotniuc în scopurile sale. A fost o victorie morală a opiniei publice. Plahotniuc a avut o prestație dezastruoasă, deși el se ținea dârz”, a menționat Tulbere.

Importantul analist politic internațional, Vladimir Socor într-un interviu pentru postul de radio  Europa Liberă sublinia indirect că cazul Pădurea Domnească a dezvăluit încă odată disfuncționalitățile unei guvernări de coaliție. Formula unei guvernări de coaliție este disfuncţională și nicăieri nu dă rezultate, iar Republica Moldova este unul dintre cazurile care ilustrează cel mai pregnant acest adevăr”, remarca Vladimir Socor.  Cunoscutul observator al vieții politice moldovenești, a scos în evidență faptul că actuala guvernare este ostatica intereselor de grup ale unui oligarh atotputernic. „Ar fi în interesul naţional al Republicii Moldova să existe un guvern monocolor, monopartid, eventual cu aliaţi mai mici, care să formeze o majoritate parlamentară coerentă. O guvernare care să nu ţină seama de capriciile şi ifosele unor parteneri de coaliţie, interesaţi nu atât în guvernarea ţării sau în interesul naţional, cât în interese de partid şi de grup, o guvernare care să nu fie ostatică unui oligarh atotputernic, care îşi subordonează unele instituţii de drept ale statului dumisale personal – e cunoscut sub numele de „păpuşar”, a declarat Socor. Analistul politic afirmă că, într-un stat de drept, nu poate să existe o dispută între primul-ministru şi un om de afaceri particular, „care a cumpărat câteva scaune în Parlament”, „Și funcția de prim-vicespeaker este un post înfiinţat anume pentru o persoană, pentru satisfacerea intereselor acestei persoanei şi a grupului dependent de dânsul”, a mai spus Socor.

În condițiile în care criza politică din Republica Moldova nu a luat sfârșit consider că medierea externă a acestor conflicte de interese ar fi una de bun augur. 
Înainte de plecarea sa la Bruxelles unde participă la sesiunea de lucru a reuniunii Consiliului European, Președintele României  a declarat pe Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”, că  la acest Consiliu va pune pe agenda de lucru prioritățile Republicii Moldova. „Prioritatea mea la acest Consiliu este legată de buget şi de Republica Moldova. Pe agendă sunt 3 subiecte: contribuţia comerţului internaţional la creşterea economică şi la creşterea numărului locurilor de muncă; situaţia din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii şi reacţia UE la evenimentele din aceste zone, mai ales la fenomenul primăverii arabe; cadrul financiar multianual 2014-2020”, a declarat Băsescu.
Așadar, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, are toate motivele din lume pentru a-l invita încă odată pe Traian Băsescu la Chișinău. Care va fi oare răspunsul domniei sale?  

No comments:

Post a Comment