Sunday, February 24, 2013

BÂTA POLITICĂ DIN MÂNA PDM-ULUI



La finele săptămânii trecute, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a vorbit. Ce a spus președintele la conferința de presă? Aproape nimic! La întrebările jurnaliștilor, domnia sa a subliniat că va proceda conform constituției și a adus aminte celor prezenți că statul moldovean este unul în care președintele nu are foarte multă putere. A precizat că lupta politică din interiorul coaliției de guvernământ este una firească dar că nu trebuie să dăm crezare unor scenarii pesimiste  și a dat asigurări jurnaliștilor că se va întâlni cu cei trei lideri ai partidelor din Alianța pentru Integrare Europeană. Preşedinte Timofti, a cerut ca instituţiile de drept şi de forţă nu trebuie să fie implicate în această confruntare.
Afirmația referitoare la implicarea instituțiilor de forță în confruntările politice din sânul AIE, venită din partea șeful statului moldovean, capătă greutate. Chiar dacă nu are puteri decizionale mari, președintele moldovean știe adevărul și a transmis un mesaj critic celor care au admis implicarea CNA în această luptă. Mesajul său avea o singură direcție - Partidul Democrat, formațiune politică care deține controlul asupra Consiliului Național Anticorupție.
În zi de week-end, președintele moldovean s-a întâlnit cu șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel pe care l-a informat despre consultările pe care le-a avut în ultimele zile cu liderii Alianței pentru Integrare Europeană și și-a întărit disponibilitatea de a continua aceste consultări în timpul apropiat, până la identificarea unei soluții pentru situația creată. Din comunicatul de presă remis de către instituția prezidențială aflăm că oficialul european a declarat că Uniunea Europeană urmărește cu atenție procesele politice care au loc în Republica Moldova și speră ca reformele democratice inițiate în țara noastră să continue. Ambii au subliniat importanța menținerii în Republica Moldova a ordinii legale și constituționale.
Domoala agitație a instituției prezidențiale, prin care s-a cerut instituțiilor europene medierea conflictului politic intern poate fi tradusă ca un ultim semnal de alarmă adresat politicienilor aflați pe baricade. Trimiterile făcute de președinție la implicarea instituțiilor statului în confruntări politice sunt un mod elegant de a spune că aceste dosare intentate, percheziții și rețineri, nu se înscriu firesc în procesele de combatere a corupției ci pot fi interpretate ca acțiuni de ațâțare a spiritelor, acțiuni  provocatoare la adresa primului ministru, acțiuni care pot destabiliza ordinea legală și constituțională.
Ultimele activități ale CNA sunt activități care au o încărcătură politică ridicată – semn că instituția s-a transformat într-o bâtă politică aflată în mâna Partidului Democrat din Moldova. În aceste condiții, apelul la menținerea ordinii legale și acele constituționale făcut de președintele statului moldovean și oficialul european este unul binevenit.
Calmul de care dă dovadă primul ministru ca și întregul modul de comportament al liberal-democraților moldoveni vorbește despre faptul că în această confruntare politică, ei rămân a fi unicul partid care pune pe agenda sa interesul național al Republicii Moldova, implementarea agendei europene și asigurarea dezvoltării statului.  Comportamentul liderului liberal-democrat pare a spune că problema Plahotniuc aparține mai mult Partidului Democrat din Moldova și Partidului Liberal, nefiind problema întregii alianțe de guvernare. Pentru a rezolva această problemă - păstrarea lui Vlad Plahotniuc în politică, cei doi ar trebui să se întâlnească. 
Filat nu are timp pentru așa ceva – el are de administrat o țară întreagă.

No comments:

Post a Comment