Wednesday, February 27, 2013

MOȚIUNEA DE CENZURĂ - SENTINȚĂ PENTRU VIITOR



Următoarea reuniune a Grupului de sprijin pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova va avea loc pe 11 martie. Anunțul a fost făcut de către ministrul român de externe,Titus Corlăţean în cadrul Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles. Pe 11-13 martie, la Bruxelles se va desfășura ultima rundă de negocieri în vederea semnării Acordului de Liber Schimb, iar pe 14-15 martie vor avea loc negocierile finale pentru semnarea Acordului de Asociere.

La reuniunea Consiliului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a reenunțat faptul că „Republica Moldova a fost, în tot traseul de până acum, cel mai performant stat din Parteneriatul Estic” și a subliniat necesitatea ca summit-ul din noiembrie de la Vilnius „să fie un succes”, incluzând semnarea pentru Moldova a unor acorduri importante, „acorduri de asociere, acorduri de liber schimb”. 
 Într-un comunicat de presă emis de către Ministerul român de Externe se spune că „că progresele înregistrate până acum de Chişinău merită recunoaştere din partea UE şi o abordare care să vizeze obiective strategice, prin oferirea unei perspective europene clare R. Moldova”. 

Tocmai pentru a nu pierde această perspectivă strategică, ieri dimineață,  șeful statului moldovean a venit în fața celor trei lideri ai AIE cu un mesaj care ar fi trebuit să fie un început de rezolvare a crizei politice. Nicolae Timofti îndeamnă liderii Alianței pentru Integrare Europeană să renunțe la învinurile reciproce și să se așeze la masa de negocieri pentru a păstra integritatea coaliției de guvernare și stabilitatea politică din țară. „PLDM să renunțe la decizia sa unilaterală de ieșire din Acordul AIE, PD să nu mai insiste asupra revenirii la așa numita variantă zero, la demisia prim-ministrului și a speakerului, iar PL să-și reconfirme atașamentul față de ideea de păstrare a Alianței”, a menționat Timofti, în cadrul unui briefing de presă ținut în dimineața zilei de 27 februarie.

După amiază, pentru a-și verifica spusele dar și pentru a găsi o formulă adecvată prin care să-i poată  așeza la masa negocierilor pe cei trei lideri,  președintele Timofti, s-a întâlnit cu liderii de opinie din Republica Moldova. Întâlnirea a durat aproape două ore, două ore în care am căzut cu toții de acord că securea războiului ar trebui îngropată iar liderii Alianței, vorba lui Constantin Tănase, trebuie să se așeze la masă negocierilor și să fumeze pipa păcii”. 

Tot după amiază, la finele ședinței cabinetului de miniștrii,  Vlad Filat a spus presei că alegerile anticipate ar băga pentru mult timp Republica Moldova într-o stare de incertitudine, că e mai bine ca acestea să fie evitate și că pentru asta, ”liberal democrații sunt pregătiți să înceapă negocierile”.

La scurt timp după declarația primului ministru a urmat și răspunsul șefului legislativului moldovean. Domnia sa a declarat că salută eforturile pe care le face șeful statului dar că insistă asupra revenirii la "varianta zero" și anume la demisia prim-ministrului și a preşedintelui Parlamentului,  ca ulterior, să înceapă negocierile pentru identificarea unor soluții de depăşire a crizei politice. Și pentru ca eficiența acestor viitoare negocieri să fie și mai ridicată, Marian Lupu a declarat că Filat nu poate să demisioneze din funcția pe care o ocupă deoarece el este conducătorul mafiei din Republica Moldova – capo di tutti capi!  "Atunci când domnia sa vorbeşte de mafie, se subînţelege mafia de la Fisc, mafia de la Vamă, de la achiziții publice. Cum să lupte premierul cu mafia pe care însuşi o conduce. Cum să capituleze il capo di tutti capi (n.r. şef al tuturor şefilor) în faţa celor pe care îi apără", specifica Marian Lupu.

În cazul Republicii Moldova, o țară care se află în centrul unui tăcut război geostrategic, există uneori detalii care contează enorm.  Despre ce oare e vorba?

Micile detalii sunt bine cunoscute, ele trec pe lângă noi fără să fie băgate în seamă. Pentru că nimic nu mai e nou, nu-i așa că banala afirmație făcută de Hilary Clinton, că Rusia lui Putin vrea să îşi recapete zonele de influenţă pierdute în 1989 și să resovietizeze regiunea, ne-a intrat pe o ureche și ne-a ieșit pe alta? Nu-i așa că politicienii moldoveni au rămas indiferenți la avertizările făcute de Agenţia de analize Stratfor? Ei spuneau  anul trecut că Washingtonul este în mod special atras în evenimentele din lumea arabă pentru a neglija Estul Europei, unde, în încercarea Moscovei de a-şi recupera zonele de influenţă se vor petrece “lucruri interesante”.

Tocmai pentru că se petrec deja, “lucruri interesante”, la finele săptămânii trecute, directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, a oferit un interviu pentru publicația România Liberă. Referindu-se la criza politică de la Chișinău, Maior a spus că „întotdeauna au existat interese din state estice cu privire la ceea ce se întâmplă în Moldova” și a lăsat să se înțeleagă că toate aceste confruntări din sânul alianței de guvernare ar putea fi și rezultatul unor interferențe externe.
Dacă zilele acestea în Parlamentul Republicii Moldova, va trece moțiunea de cenzură depusă de deputatul neafiliat Mihai Godea, atunci Republica Moldova va primi una drept în moalele capului, iar acest amețitor knock-out va periclita parcursul  european al statului moldav. Mai grav este faptul că lovitura aduce prejudicii strategice intereselor vitale ale Bucureştiului dar şi ale sponsorilor  germani şi americani, cei care sprijină orientarea occidentală a Republicii Moldova. 

Posibilul vot de neîncredere acordat guvernului moldovean va face ca pentru mai multe cicluri electorale Moldova să se afle închisă în spatele unei cortine de fier. Odată pierdută șansa oferită Moldovei în toamna acestui an, Moscova va reuși să mențină încă odată Chișinăul ostatic unor proprii erori. 

Vizibilele frustrări ale președintelui Timofti se află în zona acestor cunoscute și banale detalii  – cum să oprești un știutele scenarii atunci când nu ai nici un as în mânecă? Cum să câștigi un război geostrategic atunci când deja unii dintre generalii tăi sunt gata să treacă de partea inamicului?

2 comments:

  1. Romania este singura care poate recunoaste Transnistria ca tara independenta. La fel pot face si tarile din UE, SUA si alte tari. Rusia nu va face acest lucru pentru ca va stii ca pierde toata REPUBLICA MOLDOVA.

    ReplyDelete
  2. La această oră 34 de deputati comuniști au înaintat moțiune de cenzură guvernului Filat.

    ReplyDelete