Sunday, February 24, 2013

CUȚITELE LUI DUNGACIU AU NIMERIT ÎN PIEPTUL LUI LEANCĂ



Concluziile vizitei în format trilateral, din 18-19 februarie, a miniștrilor de externe ai Marii Britanii, Suediei și Poloniei au fost descifrate în mod diferit de către clasa politică de la Chișinău. Și unii comentatori politici sunt sceptici și afirmă că deși Republica Moldova este considerata povestea de succes a Parteneriatului Estic, la summit-ul din toamnă de la Vilnius s-ar putea să  nu obținem mare lucru. Vinovată s-ar face confruntarea politică și prăbușirea AIE.
Ziariștii însă, au relatat că toți trei oficiali europeni s-au arătat mulțumiți de schimbările înregistrate în politica externă și de pașii rapizi pe care Moldova îi face pe drumul ei european. Cu toții au declarat că vor  susține și grăbi acest proces. Ministrul de externe polonez Sikorski ,a spus că în aceste momente se negociază un Acord de Asociere foarte ambițios. Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a  venit chiar cu promisiuni. „ Pentru că, potrivit graficului,  sunteți primii, promitem că vom face tot posibilul pentru a grăbi ratificarea”. Și la rândul său, ministrul britanic William Hague, a accentuat că va susține programul de reforme.
De unde atunci acest scepticism al oamenilor politici și vădita reticență a comentatorilor? Neîncrederea în progresele europene ale Moldovei este strâns legată de ceea ce unii numesc „prăbușirea AIE”.  Suspiciunea în progresele făcute de Iurie Leancă și echipa sa, a fost sugerată pentru prima dată de către politologul român Dan Dungaciu și s-a transmis ca un microb de la un comentator la altul, ajungând să fie evocată și de către o parte a liderilor politici moldoveni.
Strâns legată de contextul politic bucureștean,  afirmația domnului Dungaciu,  Republica Moldova nu are nici o șansă sa semneze ceva”, era inițial legată de numele președintelui Traian Băsescu. „Eu sper din tot sufletul sau din toata inima ca domnul președinte Băsescu să aibă dreptate când a spus că Republica Moldova ar fi fost în cărți pentru semnarea acordului de asociere la summit-ul de la Vilnius, dar dacă gândesc cu mintea, mi se pare că Republica Moldova nu are nici o șansă sa semneze ceva!”spunea în interviul pentru portalul ziare.com, politologul român. Un mod sugestiv de a spune că Băsescu nu gândește cu capul!
Retorica întrebare a politologului român, bazată pe un presupus eșec al Republicii Moldova la Vilnius, vine să îl culpabilizeze pe Traian Băsescu și instituția prezidențială românească. Băsescu este ținta atacului la baionetă pe care îl face Dungaciu. „Daca Romania si-a asumat parteneriatul strategic cu Republica Moldova pentru integrare europeana, daca Romania a făcut Grupul de prieteni UE - Republica Moldova, invitând Franța să fie liderul acestui grup, dacă România a făcut atâtea lucruri, cine din diplomația românească va contabiliza eșecul de la Vilnius al Republicii Moldova?”
„Este eșecul diplomației românești”, afirmă Dungaciu. Cine va contabiliza în România acest eșec? Cine va spune că, de fapt, România și-a asumat o sarcină pe care n-a putut să o ducă până la capăt?”, s-a întrebat încă odată politologul, sugerând discret că de toate acestea ar trebui să răspundă președintele statului român.

Confirmarea faptului că finalitatea ofensivei era instituția prezidențială românească, Dungaciu o face prin trimiterea la un ipotetic refuz al oficialilor moldoveni pentru venirea la Chișinău a președintelui român.
Daca ar fi mers la Chișinău, președintele Băsescu ar fi spus un singur lucru: 'Rămâneți împreuna! Alianța pentru Integrare Europeana trebuie să funcționeze cel puțin pînă la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius'. Or, mă tem că cineva nu a vrut să audă asta la Chișinău și tocmai ca să nu se audă acest lucru la Chișinău probabil că vizita președintelui Băsescu nu s-a mai desfășurat, iar acum este prea târziu.”
Nu mă interesează atacul pe care îl face domnul Dungaciu la adresa instituției prezidențiale românești, îl privește, însă speculația potrivit căreia președintele moldovean ar fi refuzat în mod conștient să se întâlnească cu Băsescu, este impardonabilă! Nu cred că politologul român nu cunoaște faptul că președintele moldovean a fost supus unei intervenții chirurgicale, nu cred că domnia sa nu știe că s-a dorit medierea de către Traian Băsescu a confruntării politice de la Chișinău! În schimb, discursul dumnealui se referă la cuțitele scoase din teacă și la un război politic total ca și cum moldovenii nu ar ști exact care sunt dedesubturile acestei confruntări.
Dan Dungaciu este unul dintre membrii fondatori ai Institutului de analiză "GeoPOL", o instituție privată condusă de Cozmin Gușă, ex-consilierul lui Vlad Plahotniuc. Deși au fost făcute în contextul bătăliilor politice bucureștene, afirmațiile lui Dungaciu, au pus sub semnul  îndoielii progresele pe care le face ministerul moldovean de externe în semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Dubioasele descifrări făcute pe marginea vizitei la Chișinău a celor trei miniștrilor de externe, de către unii comentatorii politici locali, au la bază mesajele fataliste enunțate de expertul român. Semn că domnia sa, deja s-a poziționat.

No comments:

Post a Comment