Tuesday, February 26, 2013

VIOLETELE LUI LUPU



La finele săptămânii trecute, George Maior, directorul Serviciului Român de Informații a oferit un interviu pentru publicația România Liberă. Referindu-se la criza politică de la Chișinău, Maior a spus că „întotdeauna au existat interese din state estice cu privire la ceea ce se întâmplă în Moldova”, lăsând să se înțeleagă că evenimentele politice din Republica Moldova ar fi putut fi influențate din exterior, însă a recunoscut că în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău sunt probleme serioase, pornind de la felul în care anumite mecanisme statale funcţionează acolo”. Laconic și dens, mesajul directorului SRI a diagnosticat starea de fapt de pe scena politică chișinăuiană. Speranța domniei sale, ca elitele moldovene să continue pe acest drum bun spre UE, în mod solidar şi unit”, s-a risipit la început de săptămână, când, președintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, a amenințat că dacă premierul Vlad Filat nu-și dă demisia, partidul său va iniția procedura de demitere a Guvernului. 

Răspunsul premierului moldovean nu s-a lăsat așteptat, el a declarat că nu-și va prezenta demisia. Filat  spus că cei care vor înainta vot de neîncredere guvernului și îl vor demite, vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru provocarea alegerilor anticipate.  „Nu voi capitula în fața mafiei și ar fi o lașitate dacă mi-aș da demisia. Cei care vor să înainteze moțiune de cenzură, votul de neîncredere, vor trebui să-și asume efectul - alegerile anticipate”, a concretizat Vlad Filat.

Ecuația politică s-a complicat și mai mult odată cu anunțul făcut de comuniștii moldoveni care au declarat că liderii Alianței pentru Integrare Europeană ar trebui să demisioneze din funcțiile publice pe care la ocupă și au solicitat să fie organizate alegeri parlamentare anticipate nu mai târziu de luna iunie curent. 

Insistența opoziției a fost taxată de către liberali şi liberal-democraţi care au spus în unison că solicitarea comuniștilor este cunoscută însă Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate. "Comuniştii vorbesc, din păcate, cu gura Moscovei. Aceştia încearcă să compromită iremediabil şansa Republicii Moldova de a semna în noiembrie Acordul de Asociere. Noi, liberalii, vom face tot posibilul pentru a zădărnici aceste scenarii cu ingerinţe estice", a spus deputatul liberal Valeriu Munteanu. Deputatul liberal-democrat, Liliana Palihovici, este nedumerit -  "Comuniștii moldoveni au susținut mereu că executivul şi-a îndeplinit obligaţiile, nu ştiu care sunt raţionamentele celor de la PCRM pentru a lansa această solicitare, nu este loc de comentarii", a subliniat Palihovici.  Singurii care nu au comentat, solicitarea comuniştilor, au fost reprezentanții Partidului Democrat.

Tăcerea democraților moldoveni vine să alimenteze supozițiile unui vot comun pentru demiterea guvernului Filat, dat de fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat și cea a comuniștilor moldoveni. 

Demiterea cabinetului de miniștri ar face astfel posibilă  amânarea pentru calendele grecești a semnării de către Chișinău a Acordului de asociere la Uniunea Europeană. Interesul unor state estice” pentru perpetuarea aflării spațiului pruto-nistrean în zona lor de influență este unul bine cunoscut serviciilor inteligente bucureștene. Tot la fel de bine sunt cunoscute și eforturile comunității internaționale de experți pentru acordarea ajutorul necesar întru a îmblânzi energiile centripete care țin legată Republica Moldova de centrul imperial. Mișcărilor centrifuge care sunt executate de Chișinău li se răspunde rapid cu forțe centripete care, de pe linia Budapesta, fac imposibilă o mobilizare mai energică a Bucureștiului. De această dată, scurta analiză a directorului SRI dedicată Republicii Moldova vine să-i mobilizeze și pe cei de la externele românești. 

Declarația de luni a ministrului român de externe Titus Corlăţean, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles,  vine să confirme odată în plus că demiterea guvernului Filat ar genera o întârziere în traseul european al Republicii Moldova. 

În cazul în care democrații conduși de Marian Lupu vor vota alături de comuniștii moldoveni s-ar confirma mai vechi scenarii ce relatau despre o relație mai secretă a Partidului Democrat din Moldova  cu partidul de guvernământ din Federația Rusă, Edinaia Russia.   

Din provocarea demisiei guvernului condus de premierul Vlad Filat, în condițiile enunțate mai sus,  unicul partid care ar avea de câștigat din punct de vedere politic și electoral ar fi Partidul Liberal Democrat din Moldova. De aceea, primul ministru nu trebuie să își prezinte demisia, domnia sa trebuie să aștepte ca Voronin și Lupu să rezolve această ecuație.  O ecuație geopolitică cu puține necunoscute. O ecuație în care roșul comunist și albastrul democrat vor face ca primăvara asta să fie plină de violete. Violetele lui Lupu!




1 comment:

  1. ma da maaari poponari mai sunteti toti ce scrieti astfel de articole.mai eri rajeti in gura mare ca Filat face jocul Moscovei impreuna cu comunistii,chind lau demisionat pe Plaha.
    azi damu democratii fac jocul Moscovei....ma da ratati suntei,rumini intr-un cuvint!

    ReplyDelete