Sunday, February 24, 2013

O SALUBRIZARE ZGOMOTOASĂ



Prima ședință plenară din sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului moldav a debutat prost. În timp ce deputații se pregăteau să asculte raportul comisiei parlamentare care a studiat comportamentul instituțiilor statului în cazul accidentului soldat cu moartea lui Sorin Paciu, reprezentanţii Procuraturii Generale şi ai Centrului Naţional Anticorupţie efectuau  un şir de percheziţii la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat și în clădirea Guvernului. Potrivit purtătorului de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, acţiunile au avut loc în cadrul unor dosare penale pornite pentru comiterea a mai multor abuzuri şi acte de corupere de către înalţi funcţionari de stat. 

Observatorii politici moldoveni nu au fost deloc mulțumiți de răspunsul oficialilor de la CNA și au făcut legătura între aceste percheziții cu prezența în ordinea de zi a ședinței legislativului moldovean a proiectului inițiat de liberal democrații moldoveni privind excluderea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Legislativului precum și demiterea acestuia din funcție. Presupunerile acestora se bazau pe recenta declarație a liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu care în ajun declara în cadrul unei emisiuni televizate că  „Centrul Național Anticorupție a fost și a rămas la Partidul Democrat”. „S-a început războiul...”, preciza liberalul în emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Ca o consecință directă a acțiunilor celor de la CNA, șeful FISC, Nicolae Vicol, a fost reținut în calitate de bănuit pentru 72 de ore. Pe de altă parte, Inspectoratul Fiscal a remis o declarație prin care spune că ofițerii CNA au deschis acest dosar penal exact în momentul în care Fiscul investiga fraudele de la întreprinderea Metal Feros. 
După amiază, presupunerile observatorilor politici referitoare la faptul că descinderile mascaților de la CNA în clădirea Guvernului au avut ca scop intimidarea deputaților liberal democrați au fost confirmate de șeful executivului moldovean.
Deznodământul primei ședințe a fost previzibil. Deputații comuniști, liberal-democrați și neafiliați au votat pentru lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului, deținută de Vlad Plahotniuc. De asemenea s-a votat și pentru demisia acestuia din funcție. 

Finalul de ședință s-a încheiat în note tragico-comice. Liberalul Valeriu Munteanu și liberal-democratul Tudor Deliu au făcut schimb de ironice versuri. „Și dacă în ultimul timp colegul nostru liberal democrat dedica poezii comuniștilor, am vrea să-i sugerăm niște versuri foarte concludente:
„Foaie verde și-un cartuz, / Ghinda s-a făcut harbuz..” Replica nu a întârziat. „Vreau să-i amintesc dlui Munteanu că nu am încetat de a scrie versuri”, a menționat Deliu:„Oare ce s-a întâmplat? / Liberalii s-au frustrat / Sunt îngrijorați nițica / Că vor pierde păpușica”.

Deși tardiv, sacrificiul la care au asistat neputincioși deputații liberali și cei ai Partidului Democrat, a fost unul așteptat. Despre necesitatea acestui sacrificiu, liderul liberal democrat vorbea încă anul trecut, atunci când adresându-se națiunii, afirma că statul moldovean are de ales între statul mafiot și statul de drept. Zilele trecute, mult mai ferm, Filat a accentuat că această stare de lucruri nu mai poate fi continuată” și a anunțat că formațiunea politică pe care o conduce iese din Acordul Alianței pentru Integrare Europeană. Totodată el a spus că, PLDM intenționează să rămână fidel programului de guvernare asumat odată cu constituirea coaliției de guvernământ.

În ciuda afirmațiilor făcute de liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, ori de cel al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, despre inevitabila reconfigurare a forțelor politice din Parlamentul moldav și apariția unei noi alianțe de guvernământ, declarațiile făcute de liderul maxim al comuniștilor moldoveni sunt clare. „Niciodată nu s-a discutat, nu se discută și nici nu se va discuta o posibilă coaliție cu PLDM. Noi vom vota acele proiecte și legi care vor prezenta interes pentru toată țara, pentru tot poporul. Nu contează. Noi o să votăm și cu PLDM, PD sau PL. Numai ei să înțeleagă ce este cu adevărat important”, a menționat principalul comunist moldovean. Și ca să priceapă orișicare, Voronin a spus că e gata sa voteze demiterea guvernului  și că va fi satisfăcut doar când vor avea loc alegeri anticipate.

Necesitatea demiterii lui Vladimir Plahotniuc din prezidiul legislativului moldovean a fost voalat explicată de către ministrul de interne, Dorin Recean, care a confirmat pentru JurnalTV că prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, ar fi figura în documentele Interpol. E foarte posibil ca voluntarul gest al liberal democraților să fi fost impus și de circumstanțe externe. Potrivit jurnaliștilor bucureșteni, surse din cadrul Parchetului Tribunalului București, au afirmat că existența unei  conexiuni între Plahotniuc și Interpol ar fi dată și de moldoveanul Vitalie Proca, care deși a fost eliberat condiționat înainte de termen în 2010, a reușit să obțină pașaport pentru a pleca din țară. Ministerul de Interne al Republicii Moldova a anunțat că a demarat o anchetă, dar a refuzat să ofere detalii în acest caz. Potrivit legislației în vigoare, o persoană care este cercetat penal ori se află în detenție nu poate obține pașaport. Proca s-a aflat sub urmărirea Interpol și a Scotland Yard și a fost reținut în Federația Rusă.
 
Într-o declarație făcută în seara zilei de 15 februarie, primul ministru lăsa să se înțeleagă că existența unor ilegalități în activitatea lui Plahotniuc este mai mult decât probabilă.„Demiterea lui Plahotniuc este un început pentru Republica Moldova. Toți trebuie să fie egali în fața legii și să răspundă. Eu sunt premier în urma votului a mii de oameni, iar Plahotniuc a ajuns în funcția de prim-vicepreședinte a Parlamentului având în spate firme off-shore, bani furați și crime pentru care încă trebuie să răspundă.”, a declarat Vlad Filat.

Necesara curățenie făcută în politica moldavă de către liberal democrați  le trezește unora friguri și mai vechi amintiri; cu toții uită că această zgomotoasă salubrizare are loc la câteva zile înainte de vizita în Republica Moldova a miniștrilor de externe ai Marii Britanii, ai Poloniei și Suediei. 

Dincolo de faptul că prezenţa la Chişinău a înalţilor demnitari europeni spune că acțiunile de apropiere al Republicii Moldova de structurile europene au crescut în intensitate, este mai degrabă o confirmare indirectă a faptului că cele trei importante state ale Uniunii Europene sunt garantul radicalelor procese de curățenie începute.  Este posibil ca William Hague, Radosław Sikorski și Carl Bildt, care vor fi la Chișinău în perioada 18-19 februarie, nu numai să ofere suportul necesar pentru viitorul european al țării, dar se pare că cel puțin unul dintre ei, va fi cel care îi vor pune pe lideri AIE față în față. 

Chiar dacă unii se vor supăra, pot afirma că Sikorski  va fi cel care va aduce pacea în alianță.  Deoarece "nu există o altă țară în Europa, care face mai mult decât Polonia pentru libertatea de exprimare și promovarea democraţiei în Belarus, pentru apropierea Ucrainei de Europa sau pentru a pune pe picioare Republica Moldova". Afirmația îi aparține Ministrului de Externe al Poloniei, țara în care preşedintele Băncii Naţionale, Marek Belka, a afirmat că nu există criză. Țara care a menținut și pentru anul 2013 un nivel ridicat de asistență financiară dedicat Chișinăului. Țara care cunoaște precis unde sunt cheltuiți acești bani și de aceea știe cel mai bine who is who !   



  





No comments:

Post a Comment