Sunday, February 24, 2013

MIHAI GHIMPU – MESAGERUL MESAJELOR PROASTE



Alea jacta est! Zarurile au fost aruncate, pare a fi sensul afirmațiilor făcute ieri seară de către liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Ori poate ca și Pilat din Pont, domnia sa s-a spălat pe mâini și își lasă colegii din Partidul Democrat, să bată cuiele revanșei în palmele liberal democraților.
Prezent în seara de 22 februarie la o emisiune televizată, domnia sa a declarat franc că rezolvarea conflictului din sânul alianței se află în mâinile liderilor Partidului Democrat. Doar că, în locul ramurilor de măslin, ei țin în mână cu totul altceva. "Azi sabia este în mâna democraților, ceea ce trebuia să vadă Filat atunci când a ridicat sabia împotriva democraţilor şi l-a eliberat pe Plahotniuc din funcţie. Şi dacă nu a ţinut cont de ceea ce spun ei, atunci trebuie să luăm totul de la zero. Partidul Democrat are perfectă dreptate - ei vor să se facă dreptate. Nu pot sta la o masă doi oameni, unul cu cap şi altul fără cap. E la fel ca şi cum l-ai elibera pe Filat din funcţie. Sabia a fost ridicată, capul unuia a fost tăiat, acum împăcarea. Ca să aibă loc împăcarea,  cel care a distrus încrederea, trebuie să conştientizeze. Războiul a început după lichidarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Acum e greu să opreşti un război început", a spus Mihai Ghimpu.
În încercarea de a interpreta sensul principalelor idei rostite de liderul liberalilor moldoveni vom ține cont că domnia sa nu este un om care știe și poate să își controleze la rece emoțiile. Pentru că domnia sa nu știe arta disimulării, nu este un politician dibaci.  Personaj tenace și cu suflet mare, dumnealui a luptat cu încăpățânare și romantism pentru valorile spirituale românești, pentru limbă și pentru alfabet.
Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, pare a fi principalul mesajul transmis la Publika TV de către Mihai Ghimpu. Lichidarea funcției de prim-vicepreședinte a Parlamentului moldav a fost picătura care a umplut paharul ; cuprinși de furie, liderii Partidului Democrat au folosit armele politice aflate la îndemână pentru a-l pedepsi pe Filat. Nu pot sta la o masă, unul cu cap și altul fără cap, spune metaforic liderul liberal. Imprecisele trimiteri pe care domnia le face la evanghelii, sunt un semn prin care Mihai Ghimpu reușește să ne convingă că și-a dorit păstrarea alianței aflate la guvernare. Trimiterea indirectă la biblica zicală, cel ce scoate sabia, de sabie va muri și va pieri” (Matei capitolul 26, versetul 52), este o subconștientă chemare la pace și la împăcare.  
Evanghelia după Matei ne spune că pe când Iisus se afla într-o grădină, au apărut soldații romani. Deși știa că va fi arestat, Iisus nu i-a ocolit, ci doar le-a cerut soldaților, să-i lase pe ucenici să plece. Apostolul Petru, în încercarea de a își apăra învățătorul, a scos sabia din teacă și i-a tăiat urechea unui soldat roman, în acest moment Iisus i-a cerut lui Petru sa bage sabia în teacă, căci cel ce scoate sabia, de sabie va pieri..
Gânditul îndemn la iertare și pace al domnului Ghimpu, nu este urmat însă de vorbe împăciuitoare. Referindu-se la o posibilă împăcare, domnia sa spune că Filat trebuie să „conştientizeze” păcatul comis – iar această ispășire a lui Filat s-ar face doar prin acceptarea propunerii democraților moldoveni. Răscumpărarea greșelii de al demite din funcție pe Plahotniuc  s-ar face doar prin demisie. 
Partidul Democrat are perfectă dreptate - ei vor să se facă dreptate, afirmă domnul Mihai Ghimpu. Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, gândește domnia sa.  Nespusa reflecție a domniei sale reprezintă însă formula concentrată a legii talionului, una dintre cele mai cunoscute și mai dure legi antice. Până la apariția judecătorilor, legea talionului era văzuta ca un real progres, în comparație cu pedepsele anterioare. Potrivit acestei legi, victimele nu aveau voie să-l pedepsească pe răufăcător cu un rău mai mare decât cel înfăptuit. Aceasta aspră lege mai este numită și legea reciprocității, cuvântul "talion" însemnând "asemănător".
Sinceritatea domnului Ghimpu este una strigătoare la cer. Ea îl face să câștige dar și să piardă în jocul de șah al politicii moldovenești. Conștient de siguranța faptului că formațiunea pe care o conduce nu va mai face parte dintr-un viitor guvern, domnia sa nu își poate ascunde frica și spaima unor eventualele alegeri anticipate. Ghimpu a declarat că, după desfăşurarea unor alegeri nu ar fi mai fi posibilă crearea unei noi coaliţii de guvernare. "Dacă se întâmplă să avem alegeri, după tot ceea ce a fost, apoi nu mai avem noi o AIE3, cum nu îmi mai văd eu tinereţea mea", a spus franc liderul liberal. Televizata apariție a domnului Mihai Ghimpu  a avut un scop precis.  Liderul liberal a transmis mesajul că încetarea războiului ar putea avea loc doar prin aplicarea legii talionului.  Alt mod de stopare a acestei confruntări nu există. "Războiul a început după lichidarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Acum e greu să opreşti un război început", a concluzionat Ghimpu.
Chiar dacă a încercat să se spele pe mâini de orice responsabilitate, fără să își dorească, domnul Ghimpu și-a asumat cea mai periculoasă meserie – aceea de mesager al veștilor proaste. În istoria antică cei care aduceau mesaje nefavorabile cădeau de cele mai multe ori victimă furiei destinatarului de unde și zicala  “nu omorâți mesagerul”. Vestea proastă adusă în spațiul public de liderul liberal  este simplă – vin alegerile anticipate. Iar domnia sa a spus-o primul pe 20 februarie când a cerut demisia lui Vlad Filat.

No comments:

Post a Comment