Monday, April 8, 2013

DE CE DOI VORONINI ÎN TOPUL PUBLIKA ?



Nu e nimic ieșit din comun pentru faptul că doi membri ai familiei Voronin au nimerit în topul zece pentru moldova. E un fel de a penitență pe care o face conducerea Partidului Democrat la adresa familiei. Așa cum nu este nimic ieșit din comun că membrii Congresului Civic și comuniştii moldoveni au ieşit săptămâna trecută  în stradă. Grupul deputaților PCRM au înaintat, într-un mod destul de  brutal, un mesaj președintelui Nicolae Timofti prin care au cerut declanșarea alegerilor anticipate. Pentru ca toată această acțiune să capete vagi accente dramatice, manifestarea nu s-a lăsat fără îmbrânceli cu oamenii legii.

Același ridicat dramatism s-a înregistrat săptămâna trecută și în Parlament, unde deputații liberali au înregistrat un proiect de lege care prevede că în Republica Moldova se vorbește limba română și nu moldoveneasca; proiectul impune obligativitatea studiilor în instituțiile de învățământ doar în limba română.

Toate aceste acțiuni au avut loc pe fundalul zgomotos al anunțului făcut de liberalii moldoveni că, Partidul Liberal nu se va mai așeza la masa de negocieri dacă Partidul Liberal Democrat va insista ca Vlad Filat să fie candidatul la funcția de prim ministru.

Vizibilele mișcări ale comuniștilor moldoveni,  în strânsă dependență de ale liberalilor, au drept scop fidelizarea electoratului.

Chiar dacă electoratul comuniștilor moldoveni este unul devotat, apariția unor noi formațiuni politice pe flancul stâng și lipsa consacratei simbolistici electorale a acestora, sunt o confuză amenințare la adresa impunătoarei cetăți a lordului roșu.

La rândul lor, liberalii moldoveni, ca urmare a grației de elefant a domnului Ghimpu și a erorilor comise de administrația municipalității chișinăuiene, sunt puși în situația de a juca la maximum cartea naționalismului românesc. Caracterizat de editorialistul Constatin Tănase ca fiind unica formațiune pro-românească existentă în Republica Moldova, ultimele acțiuni ale Partidului Liberal au dublă semnificație – întăresc convingerile și așteptările electoratului pro-român și slăbesc pozițiile liberal democraților. Acuzațiile aduse de domnul Ghimpu la adresa liderului liberal democrat fac parte dintr-o permanentă tactică de distrugere a tuturor elementelor naționaliste și pro-românești din viitoarea campanie electorală a PLDM.

Cu un profund mesaj pro-european, reformele efectuate de guvernul Filat a făcut ca moldovenii să înceapă a visa europenește. Capacitatea de mobilizare a liberal democraților a făcut posibilă extinderea acestei formațiuni politice atât spre centru stânga, unde a rupt din simpatizanții Partidului Democrat, cât și spre centru dreapta unde a atacat cu succes pozițiile liberalilor moldoveni. Devenind partidul cu cei mai numeroși deputați, liberal democrații au demonstrat că sunt principalul concurent electoral al partidelor din AIE.

Fără a afișa dramatismul acțiunilor comuniștilor moldoveni, Partidul Democrat pare a pune miza pe modernizarea acțiunilor sale.  Prim-vicepreşedintele democraţilor, Vladimir Plahotniuc, declara la ultimul congres că modernizarea imaginii partidului este un obiectiv al reformei PDM. Plahotniuc a adăugat că își dorește ca pe flancul stâng, democrații să ajungă principalul concurent al PCRM. Prin aplicarea strategiilor de afaceri în politică, domnia sa a reușit să tulbure întreg establishment-ul politic moldovenesc.

Votul comun pentru demiterea guvernului Filat, afinitatea de idei de care au dat dovadă  deputații din opoziție (cei din Partidul Comuniștilor și deputații neafiliați) și cei ai Partidului Democrat față de proiectul de lege înaintat de Ana Guțu dar și nominalizarea de către Publika a celor doi Voronini ( Oleg și Vladimir ) în topul Zece pentru Moldova vin să ne spună că în acest mod Plahotniuc dar și Marian Lupu își cer iertare de la fostul lor protector. După ce și-au pus cenușă în cap, în semn de penitență, se vor pune bazele unei noi alianțe electorale. Semn că viitoarea campanie electorală a început.   

1 comment:

  1. Pentru ca si tu esti un ziarist sustinator al COMUNISMULUI!! Vai de capul tau de cameleon idiot!!

    ReplyDelete