Wednesday, April 24, 2013

REÎNTOARCEREA LIBERAL DEMOCRAȚILOR



Participarea liberal democraților la schimbarea legii electorale a fost una dintre cele mai mari erori politice ale anului. Modificarea legislativă, una dintre cele mai importante, a schimbat radical regulile jocului electoral moldovenesc. Schimbarea sistemului electoral s-a făcut în doar două zile, fără dezbateri publice ori dezbateri parlamentare, fără expertizare internațională ori analiză a riscurilor. Oarecum argumentată, asocierea liberal democraților la acest viol în grup, avea drept scop obținerea votului pentru instituirea noului Cabinet de Miniștri.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure, a afirmat că legea este adoptată în mod special pentru Vladimir Plahotniuc. Legea nu are nimic în comun cu invocata  ”apropiere de alegător”, având un rating negativ de -70% și fiind la limita ostracismului, pentru a rămâne în politica moldovenească, Plahotniuc, a creat legea deputatului cumpărat”,  a punctat în mod corect, Tulbure. El a adăugat că  ”după ce vor intra în Parlament deputații, fie independenți, fie pe listele partidelor, Plahotniuc ar putea veni cu sacul cu bani ori cu dosare împotriva lor și aceștia se vor înscrie în fracțiunea Partidului Democrat din Moldova. În alt mod formațiunea condusă de Marian Lupu, nu are posibilitatea să treacă de pragul electoral și să nimerească în Parlament”, a explicat Tulbure.

Modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova presupune ca 50 la sută din deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar alţi 50 de circumscripţii. Legea a fost votată în lipsa celei mai mari fracţiuni parlamentare, cea a Partidului Comuniştilor. Atât deputaţii comuniști cât şi experţii, au atras însă atenţia asupra faptului că, proiectul poate diviza Republica Moldova şi duce la îndepărtarea regiunii transnistrene. Experții spun că noua lege încalcă drepturile fundamentale ale locuitorilor din stânga Nistrului, ei nu vor putea înainta candidaţi şi nu vor putea alege deputaţi în circumscripții, căci se vor afla în imposibilitatea creării acestor circumscripții. 

Comentatorul politic internațional, Vlad Socor, declara pentru postul de radio Europa Liberă că „alegerile parlamentare anticipate vor duce cu certitudine la creşterea puterii domnului Plahotniuc în Parlament.” Socor și-a argumentat teza spunând că alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale înseamnă de fapt alegerea unor oameni bogaţi. Ei îşi vor cumpăra locuri în Parlament, nu toţi, dar cei mai mulţi, sau cei care pot fi finanțați de către liderii politici şi de business.” Socor afirmă că odată ce Plahotniuc are cei mai mulţi bani, el va avea posibilitatea aceasta să intre în noul Parlament cu un număr de deputaţi devotaţi dânsului mult mai mare decât cei pe care îi are acum.”

Dacă așa cum observăm, în spatele acestei crize politice nu stau principii şi valori sau lupte de idei, ci doar interese personale și oculte, liberal democrații pot repara împreună cu opoziția comunistă prejudiciile aduse legii electorale.
Vlad Filat este un politician abil, rodat mulți ani în structurile de partid, cu experiență administrativă și ministerială și care a trecut prin mai multe competiții electorale. De aceea el va înțelege cel mai bine necesitatea compromisului, a schimbării sau a menținerii status quo-ului. Atent la reacția societății civile și a cetățenilor Filat înțelege că cel care l-a trădat, trebuie să plătească. Refacerea status quo-ului care a dat naștere estabilshment-ului politic moldav ar putea fi datoria lui de onoare. Și o plată pentru cuțitul primit în spate!


No comments:

Post a Comment