Thursday, April 4, 2013

PREȘEDINTELE TIMOFTI ÎNTRE CIOCAN ȘI NICOVALĂ



Jocul de șah are stabilite reguli clare pentru toți participanții, indiferent de interesele aflate în joc, de ambițiile personale, de capitalul financiar ori susținerea maselor ori dispoziția jucătorilor, ele nu se încalcă. Iar dacă în șah nu te poți pișa împotriva vântului – în politică unii își închipuie că e posibil. La 7 aprilie s-a văzut că amăgirile acestora costă.

După ultimele consultări purtate de șeful statului moldovean cu liderii partidelor care au făcut parte din AIE, consultări despre care presa scrie că nu au adus un rezultat concret, s-a înțeles că aproape toate partidele parlamentare își doresc alegerile anticipate. Pus în fața acestor dorințe ale foștilor colegi, Vlad Filat a ieșit zâmbitor din clădirea reședinței de stat, lăsându-l trist și supărat pe Nicolae Timofti. Singur în fața jurnaliștilor, șeful statului moldovean a încercat să dreagă borșul stricat de Ghimpu și a întors-o ca la Ploiești, lăsând să se înțeleagă că ar putea să anunțe numele candidatului la funcția de premier peste o lună sau două. 

Jurnaliștii au observat că înainte de a intra la consultări cu șeful statului, preşedintele liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, s-a oprit pentru a discuta cu democratul Vladimir Plahotniuc. Cei doi politicieni au conversat preţ de câteva minute bune. După convorbiri, Ghimpu a declarat că liberalii nu vor vota pentru candidatura lui Filat și că Timofti ar fi obligat să numească un prim-ministru interimar. „Poziția noastră rămâne neschimbată, noi nu votăm pentru Vlad Filat în funcția de prim-ministru”, a declarat Ghimpu.

Democrații au fost la fel de categorici. Ei au anunțat că dacă liberalii nu votează pentru Vlad Filat, fracțiunea democraților moldoveni nu votează pentru nici o candidatură. 

În schimb, preşedintele fracţiunii liberal democrate, Valeriu Streleţ a spus jurnaliștilor că PLDM-ul îl vede premier doar pe Vlad Filat şi că, pe 5 aprilie, ar exista premisele pentru desemnarea unui candidat.

A comenta acțiunile politice ale lui Mihai Ghimpu e ca și cum ai striga într-o peșteră vastă, fără a comite un sacrilegiu, comentariile nu ajung până la el. Unul din corifeii jurnalisticii moldave, lăsa să se  înțeleagă că, a dezvălui vulgului greșelile liderului liberal, ar însemna să critici singura formațiune politică din Republica Moldova care îi reprezintă pe alegătorii cu viziuni proromânești și proeuropene. „Cei care-l atacă azi pe Ghimpu nu o fac de pe poziția interesului național, căci interesul național este ca PL-ul să devină un partid de centru-dreapta puternic, care să aibă un cuvânt greu de spus în guvernare. Criticii lui Ghimpu, urmăresc de fapt eliminarea PL-ului de la guvernare”, scria Constantin Tănase.

Inflexibilitatea domnului Ghimpu este însă una care poate provoca alegerile parlamentare anticipate. Nedorite de către șeful statului moldovean și de către liberal democrați, alegerile sunt cel mai des invocate de către PCRM și de către PD. Dacă interesul național al Republicii Moldova e reprezentant de domnul Ghimpu, iar acțiunile domniei sale se pliază perfect peste doleanțele electoratului comunist, putem oare trage concluzia că interesul național al Republicii Moldova sunt alegerile anticipate? Se pare că da, și pentru liniștea unei virtuale aflării în opoziția parlamentară, liberalii și-le doresc.

La o lună de la demiterea guvernului, aflat între ciocan și nicovală, președintele Timofti, nu mai poate, așa cum îl îndeamnă unii, să amâne la nesfârșit tăierea nodului gordian. Nemulţumiți că șeful statului moldovean a sugerat că ar putea tergiversa numirea unei candidaturi la funcția de prim ministru, membrii Congresului Civic și simpatizanții Partidului Comuniştilor au protestat din nou. 

Se zice că dacă nu vrei să miroși a amoniac, să nu te joci cu revoluțiile. Mai ales cu cele anunțate.   

No comments:

Post a Comment