Tuesday, April 23, 2013

RĂZBUNAREA LUI FILAT



Știți proverbul cu scuipatul în fântână? Exact, ăla despre apa proaspătă pe care nu o poți bea pentru că cineva a scuipat în ea. Exact așa s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni. Betonul noii alianțe PLDM – PD a fost spart de hotărârea Curții Constituționale. De dorul răzbunării, marele mogul a scuipat în fântâna din care a băut apă și i-a lăsat cu buza umflată pe ceilalți.

La doar câteva ore după ce liderul liberal democraților moldoveni , Vlad Filat, și-a pus cenușă pe cap și a prezentat  în mod public regretele pentru critica adusă  prim-vicepreședintelui democraților moldoveni, Vlad Plahotniuc, la câteva ore după ce a anunțat că a reușit să se adune o majoritate parlamentară, liberal democratul  a primit un cuțit în spate.  Judecătorii Înaltei Curți au decis că decretul care îl împuterniceşte pe Vlad Filat să formeze tot el noul guvern este unul neconstituțional. Ceea ce înseamnă că toate eforturile depuse de el pentru construirea unui nou cabinet de miniștrii s-au dus pe apa sâmbetei! 

Degeaba a anunțat Partidul Democrat din Moldova că rămâne consecvent deciziei luate în Biroul Politic și reconfirmă sprijinul pentru coaliția cu PLDM.  Ei și-au văzut sacii în căruță, au schimbat legea electorală și au numit omul lor în fruntea Procuraturii Generale! Au deci toate premisele să își dorească acum alegeri anticipate. Această implicare a Curții Constituționale în jocurile politice moldovenești vine să ne confirme odată în plus că marele mogul autohton are pârghii de control și în Înalta curte. Hotărârea Curții Constituționale vine să desființeze prezumția nevinovăției și dreptul de a fi ales. Liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, anunța la început de săptămână că numirea noului procuror general și schimbarea legii electorale sunt liantul noii alianțe de guvernare. Posibil. Hotărârea Înalților judecători a arătat însă că cimentul noii alianțe este de proastă calitate. 

Liberal democrații și-au  dorit ca securea războiului să fie îngropată.  Mult dorita pace, nu a ținut. Umilința suferită prin demiterea din funcția de vice președinte al Parlamentului moldav, l-a făcut pe liderul democrat să își dorească răzbunarea. Pus în imposibilitatea de a deveni prim ministru, Vlad Filat, este practic scos din marea politică. Plahotniuc i-a oferit liderului liberal democrat să bea din cupa umilinței. Amarul gust al suferinței, poate fi însă un bun paleativ. Otrava băută îl poate face pe Filat să vadă mult mai clar lucrurile de pe scena politică moldovenească.   

Iraționalul gest al judecătorilor de la Curtea Constituțională l-au pus într-o situație jenantă pe liderul liberal democrat, el are de ales între a păstra o falsă alianță și a da startul alegerilor anticipate. Cu siguranță Filat va prefera calea cea mai grea.   
Multiplele concesii făcute de liberal democrații moldoveni au ajuns la final. Decizia înalților judecători ai Curții Constituționale, nu a fost una întâmplătoare. A fost o decizie politică, care a creat un precedent.Ca un pumn primit în plină față, votul din Curtea Constituțională îl poate face pe liderul liberal democrat să își dorească, prin exercițiul electoral, rezolvarea tuturor problemelor.

  

2 comments:

  1. Cu regret, dar posibil ca spre asta mergem. Doar ca scrutinul nu cred ca i-l va favoriza pe Filat sau pe Ghimpu si posibil ca nici pe Plahotniuc. Exista un asemenea partid, care deşi a făcut multe boroboanţe în trecut, acum expune în public imaginea sa de virgină.

    ReplyDelete
  2. Sunt de acord cu analiza situatiei. Dar cred ca exista si o a treia posibilitate. Si nu am vazut niciun comentator politic sa analizeze aceasta varianta.

    Leanca (sau alt cineva din PLDM) este nominalizat la postul de premier. Si anunta componenta cabinetului - toti ministri din PLDM. Sau inca mai sofisticat, premier desemnat ne partiinic + cabinet tehnocrat, dar toti sub controlul lui Filat.

    Daca PDul nu voteaza - sunt initiatorii alegerilor anticipate, Filat jertva luptei cu Plahotniuc pe cal alb. Cum toti stim 5-10% le place sa voteze cu cei "obijduiti".

    Sunt sigur, in acest caz Filat nu v-a pierde (pote chiar va castiga) niciun procent la alegeri anticipate. Iar dupa alegeri, daca comunistii nu i-au 50%+1 vot, vom manca doar harbuji. Dar in acest caz Filat mizeaza tot si trebuie sa fie pregatit de un eventual arest. Deoarece partea opusa a demonstrat ce poate. Si sunt sigur ca nu sunt ultimii ghimpi si asi. :)

    ReplyDelete