Wednesday, April 24, 2013

BOP-UL - O AMENINȚARE NULĂ



Previziunile prezentate de Barometrului de Opinie Publică sunt irelevante. 

Potrivit datelor obținute din sondajul de opinie, cele mai multe voturi le-ar obține Partidul Comuniștilor din Moldova. Aceștia au obținut 50,2% din voturile respondenților, PLDM ar obține 19,5% din voturi, PL-16,2%, PD- 10,5%. Alte partide ar obține puțin peste 0,3%. Dacă e să raportăm la total, inclusiv al indecișilor, atunci rezultatele ar arăta astfel: PCRM ar obține 32,5%, PLDM - 12,6%, PL - 10,5%, iar PD - 6,8%. Frica pe care o transmit aceste date este înșelătoare. 

Datele referitoare la intenția de vot a cetățeanului nu iau în calcul modificările legislative aduse Codului Electoral. Schimbările aduse de către parlamentarii moldoveni legii electorale au transformat prezicerile sociologice într-un zvon fără credibilitate – până de curând măsurarea intenției de vot a cetățenilor se baza pe simpatia electorului pentru o formațiune politică anume, odată cu noile schimbări acest lucru arată doar o jumătate de adevăr, cealaltă jumătate a lui, referitoare la candidații de pe circumscripțiilor uninominale, este ascunsă ochilor sociologilor.    

Cert este că deputatul democrat Vladimir Plahotniuc, este lider la capitolul neîncredere din partea societății. Astfel, la capitolul încredere în personalități politice au încredere, cel mai mare scor negativ a fost înregistrat de către deputatul PD, Vladimir Plahotniuc. 84% dintre respondenți au spus că nu au încredere în el.
De cealaltă parte, liderul PCRM, Vladimir Voronin, este liderul acestui rating, cu un scor pozitiv de 35% (+2 p.p. față de noiembrie 2012). Voronin este urmat de primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Edilul a acumulat 33% (-2 p.p.). Al treilea în topul încrederii este Vlad Filat, cu 24%, dar într-o scădere drastică față de noiembrie 2012. 

Schimbând regulile jocului electoral, deputații au schimbat și ecuațiile sociologice. Politicienii moldoveni vor trebuie sa facă complicate calcule pentru a anticipa cum se vor clasa partidele lor, alegatorii nu vor înțelege până la capăt pentru cine vor vota, iar experții electorali deja militează pentru revenirea la status quo-ul cunoscut. Liberal democrații au participat la violul legii electorale sperând că în acest fel vor avea garanții pentru investirea viitorului cabinet de miniștrii. Odată ce prin hotărârea Curții Constituționale, liderul lor a fost trecut pe linie moartă, toate formulele negociate au căzut. Degeaba liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, afirmă că foștii colegi de Alianță trebuie să purceadă urgent la negocieri – cuțitul a fost înfipt în spatele liberal democraților iar neîncrederea și-a făcut loc la masa de tratative. Amintim că acest lucru s-a întâmplat după ce Filat a făcut dovada sincerei sale dorințe de a face pace cu Plahotniuc & Co. A spune în acest moment că nu e timp pentru supărări este o dovadă de cinism. Sfidarea democraților se bazează pe faptul că și-au văzut sacii în căruță. Schimbarea sistemului electoral, ne-a aruncat pe toți în braţele celor bogați, iar scopul lor este unul simplu – de a deveni și mai bogați!

Deși PLDM-ul a militat pentru alegerea președintelui statului moldav de către întreaga populație și a avut specificat în programul electoral un punct referitor la schimbarea codului electoral, modificările prezentate de la tribuna Parlamentului de către deputatul PD, Andrian Candu, au respectat doar redacția stabilită la hotelul Codru, acolo unde își are sediul șeful de facto al Partidului Democrat. Potrivit sistemului mixt, jumătate din locurile din Parlament sunt practic cumpărate de către oamenii cu influenţă. În acest fel duhul democraţiei este din start distrus iar tonul viitorului comportament al Parlamentului va fi dat de baronii locali. Din formațiuni politice centralizate și controlate din Chișinău, partidele politice moldovenești se vor transforma în organizații cu multiple centre de putere, în care seniorii locali vor fi  temuți și ascultați.

Ion Sturza, a diagnosticat perfect – introducerea votului uninominal a fost o chestiune de poziționare cât mai favorabilă a Partidului Democrat în campania electorală. Astfel, s-a îndeplinit toată agenda politică a unui singur partid, iar acest lucru s-a făcut în detrimentul altor parteneri de eventuală coaliţie”.

Aflat pe ultima sută de metri a aflării în exercițiul funcției, Vlad Filat , i-a dat un sfat primului-ministru interimar, Iurie Leancă. „Să nu faceţi greșeala pe care am făcut-o eu. Acum numai sunteţi încătușat de angajamentele AIE, partajări și altele. În momentul în care cineva nu-și va face meseria și își va permite anumite lucruri, chiar în raport cu prim-ministrul, să nu întârziaţi să faceţi demersuri pentru eliberarea lui din funcție”, a spus Filat. Pentru cine a avut urechi de auzit a fost scurt, clar și cuprinzător! 

Iar dacă cineva crede că liberal democrații vor continua să fie neatenți, se înșeală amarnic. Iar amenințările date de sondajele de opinie sunt nule. Jocul abia începe!

No comments:

Post a Comment