Sunday, April 28, 2013

DOARME SIS-UL ?




Tragismul ultimelor evenimente politice din spațiul pruto-nistrean vine să ne spună că jocul politic moldovenesc a căpătat valori care depășesc interesul local regional. Ultimele evenimente ne arată că linia de confruntare civilizațională s-a mutat de pe arcul carpatin spre est și trece în acest moment prin inima Moldovei.  

O demitere necesară 

Jocul politic moldovenesc s-a încins. Demiterea liderului Partidului Democrat din funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova este o revenire la punctul zero - ab initio. Această întoarcere a liberal democraților moldoveni la începutul construirii unei noi alianțe, a fost una condiționată – ei au anunțat că nu vor negocia cu opoziția comunistă şi nici cu minusculul grup al lui Mihai Ghimpu. Anunțul vine ca urmare a ședinței Consiliului Politic Național  al PLDM unde s-a decis ca liberal democrații să participe în continuare la procesul de negocieri pentru constituirea unei majorităţi parlamentare, majoritate care să poată investi un Guvern ce poate  continua procesul de europenizare al Republicii Moldova. La această lărgită ședință a liberal democraților au participat deputaţi şi miniştri liberal democraţi, precum şi reprezentanţi lor din cadrul administraţiei publice locale. Revenirea la ab initio a făcut posibilă decizia ca negocierile pentru formarea unei noi majorități parlamentare să se desfășoare cu deputații din Partidul Democrat, deputaţii din fracţiunea majoritară a Partidului Liberal şi deputaţii neafiliaţi.

 În aceeași apă nu intri de două ori 

Liderul liberal democrat, Vlad Filat, anunțat că în contextul politic actual, nu va accepta să candideze la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. El a dat asigurări că negocierile privind formarea unei noi coaliții de guvernare vor fi publice. În acest mod cetățenii moldoveni  vor avea șansa să vadă ce fel de principii și valori promovează formațiunile politice care participă la procesul de formare al viitorului guvern. Deschiderea procesului de negocieri către publicul larg, i-a pus pe jar pe cei din Partidul Democrat. Desecretizarea tratativelor îl vor lipsi pe Plahotniuc de posibilitatea de a promova interesele geopolitice ale partidului din care face parte ori pe cele personale. Se pare că, în urma negocierilor trecute, experiența căpătată de Filat nu a fost una prea fericită, de aceea a preferat această transparență.

Dă-mi mândruță, gura ta! N-o dau bade, n-o dau! 

Anunțul prin care Filat l-a exclus de la masa negocierilor pe Ghimpu&Co, vine să îl tulbure rău pe veșnicul lider al liberalilor. După ce președintele Partudului Liberal, Mihai Ghimpu a susținut că în ruptul capului nu va negocia nimic cu Filat, la 27 aprilie, domnia s-a răzgândit.
„Chiar dacă nu ne vor fi pe plac nişte lucruri, vom ceda. Vrem să participăm la negocieri", a subliniat dumnealui în cadrul unei emisiuni de televiziune. Liderul liberalilor moldoveni speră ca prin această autocritică mișcare să își salveze o bucată gustoasă din tortul guvernamental, poate chiar să îl salveze pe ministrul Anatol Șalaru care administrează pentru liberali, transporturile moldovenești, ori pe Mihai Bălan care este în fruntea serviciului de inteligență moldovenesc. Excluderea lui Ghimpu de la masa negocierilor este însă semnul distinct al faptului că atât domnul Șalaru, cât și Mihai Bălan, au destul de puține șanse de a își continua activitatea.   
  
Nefirescul curaj al transnistrenilor 

Sub pretextul "combaterii contrabandei în regiune", în perioada pascală, militarii transnistreni au vrut să instaleze patru posturi de control lângă satul Varnița, sat aflat în subordinea Chișinăului.  Eșuata încercare a fost o tentativă de destabilizare a situației din Republica Moldova dar și o metodă de verificare a capacității și vitezei de reacție a administrației de la Chișinău. Instabilitatea situației politice din ultimul timp le-a oferit organelor separatiste de la Tiraspol curajul necesar pentru executarea unor asemenea acțiuni. Mai mult, oficialii de la Tiraspol au  întocmit o listă a celor care nu au dreptul de a circula în stânga Nistrului. Potrivit acesteia, oficialii de la Chişinău au interdicţie să intre în regiunea transnistreană în perioada sărbătorilor pascale. În schimb s-a convenit ca cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului să poată circula liber de sărbători.

Lev Leșcenco și Iosif Kobzon vor arăta dosurile Pietrei lui Ghimpu?

Nefirescul curaj al transnistrenilor se bazează poate și pe faptul că, la Chișinău se va sărbătorii cu mare fast Ziua Victoriei Armatei Sovietice. Imense panouri publicitare îi anunță locuitorii orașului de pe malul Bâcului, că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, pe data de 9 mai, îi vor vedea într-un uriaș concert ce se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, pe Lev Leșcenco și Iosif Kobzon. Cele două simboluri ale imperialismului cultural sovietic, vor cânta  într-un loc încărcat de istorie, pe piața care este simbolul statalității moldovenești. Există marea posibilitate ca cele două somități ale scenei ruse să cânte cu spatele la viitorul monument dedicat victimelor totalitarismului sovietic. Leșcenco și Kobzon vor arăta dosurile lor pietrei lui Ghimpu? 

Serviciul doarme?

O mare masă de vorbitori ai limbii ruse, vor sărbători Ziua Victoriei Armatei Sovietice, exact în Piața în care moldovenii au votat pentru independența Republicii Moldova față de URSS, această acțiune poate căpăta manifestări politice nedorite. Simbolismul politic și cultural al acestei manifestări este unul major. Este semnul direct al faptului că linia de confruntare civilizațională trece în acest moment prin inima Moldovei. 
Cunosc oare serviciile inteligente moldovenești toate riscurile la care sunt supuse autoritățile statului moldovean? A avut Mihai Bălan, șeful serviciului inteligent moldovean, informații despre eliberarea de către Primăria municipiului Chișinău a autorizației pentru desfășurarea acestei manifestări velicoruse, patriotard-revanșiste? Are domnia sa pe masa de lucru analiza situațiilor de risc? Ori se doarme?

No comments:

Post a Comment