Wednesday, April 10, 2013

CABINETUL FILAT 3 - O MISIUNE GREA DAR NU IMPOSIBILĂ



Președintele Nicolae Timofti, l-a desemnat la 10 aprilie pe liderul liberal democraților moldoveni, Vlad Filat, să formeze noul cabinet de miniștri al Republicii Moldova. O misiune grea, dar nu imposibilă. Gestul a venit cu o întârziere de cinci zile de la termenul anunțat inițial. Întârzierea, dar și unele lacune existente în Constituția Republicii Moldova, a dat naștere la supoziția că, pentru a le permite liderilor din fosta alianță de guvernământ să găsească un numitor comun, președintele moldovean ar avea intenția de a trage de timp. Întârzierea a făcut ca simpatizanții comuniștilor moldoveni să iasă în stradă cerând alegeri anticipate. Mai mult liderul comunist, Vladimir Voronin a declarat în cadrul unei emisiuni de televiziune că, formațiunea pe care o conduce este gata să declanșeze o revoluție.

Nominalizarea lui Vlad Filat la înalta funcție este una corectă. Președintele Timofti, a explicat de ce liberalii moldoveni nu aveau dreptul să ceară o altă nominalizare – după fracțiunea parlamentară a PCRM, care a refuzat să participe la negocierile cu șeful statului,  PLDM este cea mai numeroasă fracțiune. Președintele moldovean a explicat că, în condițiile în care nici comuniștii, nici liberalii și nici democrații moldoveni nu au înaintat nici un candidat, era firesc să pună în practică nominalizarea cerută de PLDM.

Repet, Vlad Filat are o misiune grea, dar nu imposibilă. El trebuie să identifice un număr de minimum 51 de deputați care ar dori să susțină noul cabinet de miniștri. Numeroasa opoziție comunistă, care a votat la cinci martie pentru demisia guvernului, își dorește în prezent mult mai mult alegeri anticipate și nu susținerea guvernului pe care anterior l-a demis. Democrații moldoveni, după ce au pus umărul la demiterea guvernului din care făceau parte, au spus că vor să vadă altfel funcționarea noului Guvern, fără acele lacune și încălcări de legi care s-au produs până acum”.  La rândul său, un alt coleg al fostei alianțe, Mihai Ghimpu , a anunțat că deputații liberali nu vor vota pentru cabinetul pe care îl va propune Vlad Filat. Ar părea că misiunea liderului liberal democrat ar fi sortită eșecului. 

Îndrăzneții înving. Prin anunțul făcut, liderul liberalilor, practic s-a plasat în opoziție. Anunțatele tratative pe care domnul Filat le va avea cu partidele parlamentare, ar trebui să înceapă primele, în mod special, cu reprezentanții Partidului Liberal. Opinia publică va avea în acest mod posibilitatea să afle dacă liberalii moldoveni vor renunța la cele patru ministere pe care le ocupă ori, de dragul integrării europene, își vor da votul pentru noul cabinet de miniștri. 

Domnul Ghimpu știe desigur că, buturuga mică, răstoarnă carul mare. Doar că buturugile, cu cât sunt mai mici, cu atât pot fi date mai ușor la o parte din drum.

În cadrul emisiunii Politica” de la TV7, comentând anunțata disponibilitate a liberalilor de a nu vota viitorul cabinet de miniștrii, invitați cădeau de comun acord că, la prăjitura ministerială ocupată de liberali, se uită mulți pofticioși care și-ar oferi destul de repede votul lor noului cabinet de miniștri.

Personal cred că, liberalilor moldoveni le-ar trebui oferită încă o șansă. Fără ei drumul european ar fi mai plicticos. Deficiențele de comunicare din sânul Partidului Liberal au făcut ca nemulțumirea față de liderul lor să crească, pe interior sunt probleme iar resursele financiare ale partidului, nu se ridică la nivelul necesar pentru implementarea unei campanii electorale de succes ; sunt doar câteva motivații, suficiente să mă convingă că liberalii moldoveni nu vor pleca în opoziție și nu vor da cu piciorul în șansa care li se oferă.

1 comment:

  1. La cupele europene am pus pe Steaua, Galata, Iuve din dragoste... Pe Filat am pus din principiu! Inca se mai tine!

    ReplyDelete