Tuesday, April 2, 2013

ȘAH LA VLAD FILAT



Deputații liberal democrați au fost trași pe sfoară. Dacă inițial fracțiunea deputaților liberali democrați hotărâse că nu va vota pentru numirea lui Victor Popa la Curtea Constituțională, de ce oare aceștia și-au schimbat atitudinea? Răspunsul era oferit la 21 martie, chiar de deputatul liberal Victor Popa. Domnia sa  afirma în public că va avea susținerea deputaților liberal democrați doar dacă Partidul Liberal îl va accepta pe Vlad Filat ca prim-ministru.
 
La ultima ședință a legislativului moldovean, pe 29 martie, cu votul decisiv al liberal democraților, deputatul Victor Popa a fost numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională. 

Ieri, 1 aprilie,  s-a aflat că membrii Consiliului Republican al Partidului Liberal au  hotărât că nu-l vor susține pe președintele PLDM, Vlad Filat, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova dar au decis totuși să formeze AIE-3 împreună cu Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat. 

Ce s-a întâmplat în week-end? De ce, după ce și-au văzut sacii în căruță, liberalii și-au retras susținerea pentru Vlad Filat? Care a fost motivul acestei schimbări de atitudine?

Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, aplicăm îndemnul președintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, care îi îndemna pe jurnaliștii moldoveni să „depună mai mult efort intelectual”. Facem acest lucru și vom observa că schimbarea de atitudine a liberalilor moldoveni are loc ca urmare a anunțatei decizii a liberal democraților de a nu susține candidatura lui Vitalie Pîrlog la funcția de procuror general. Dacă liberal democrații anunțau că nu au nimic împotriva acestei candidaturi, membrii Consiliului Republican al Partidului Liberal luau o altă hotărâre. Dacă protejatul domnului Plahotnic ajungea în funcția de procuror general, altfel stăteau lucrurile.

În comunicatul de ieri al Partidului Liberal se menționează că liberal democrații ar trebui să înainteze o altă candidatură la funcţia de prim-ministru.  Și e scris negru pe alb că în cazul în care PLDM insistă ca Vlad Filat să fie din nou prim-ministru, atunci să-şi asume declanşarea alegerilor anticipate. Desigur că preşedintele liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, are dreptate atunci când afirmă că  facţiunea Partidului Liberal nu a votat pentru eliberarea lui Vlad Filat din funcţia de prim-ministru. „Să-l voteze acei care l-au demis. Noi, aşa cum nu am votat pentru eliberarea lui, nu vom vota nici pentru numirea din nou în funcţie”, a spus preşedintele PL.

Ar părea că logica domniei sale este una ireproșabilă, dar există câteva nuanțe care ne fac să credem că afirmațiile liberalilor sunt false. Echilibrul Alianței pentru Integrare Europeană s-a bazat pe funcția deținută până mai ieri de Vlad Filat. Iar liniștea și încrederea acțiunilor sale în calitate de șef al guvernului se baza pe suportul parlamentar oferit de către deputații din AIE. Votul din 5 martie a dus nu numai la demiterea șefului cabinetului de miniștri dar și la distrugerea pârghiilor pe care se sprijinea echilibrul politic al triplei alianțe.  Prin asumarea funcției de purtător de cuvânt a tuturor nemulțumirilor venite din partea liderilor Partidului Democrat, liderul liberal, la rândul său, se face vinovat de demiterea guvernului. 

Anunțata decizie a liberalilor de nesusținere a candidaturii lui Filat la funcția de viitor șef al guvernului, nu vine să-l sperie pe liderul liberal democrat, ea pune doar mai multă presiune pe președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cel care la 5 aprilie va trebui să anunțe numele celui care va căuta o nouă susținere politică în legislativ. Se uită însă că fără voturile decisive ale liberal democraților domniea sa nu ocupa în prezent această funcție. Vor unii sau nu, președintele Timofti va trebui să țină seama de decizia comună a acestei formațiuni prin care se insistă ca noul prim ministru să fie Vlad Filat.

În șahul politic moldovenesc, Ghimpu i-a dat șah lui Filat. Partida încă nu a ajuns la final. Sfârșitul e mai tîrziu - după alegerile anticipate. Atunci e mat! 








1 comment:

  1. Nu trebuie de comparat șahul cu politica. În șah sunt reguli clare, stabilite clar înainte de joc pentru toți participanții, care nu se încalcă, indiferent de categoriile, interesele, ambițiile personale, cantitatea de cumătri, susținerea maselor, capitalul, precum și dispoziția jucătorilor. Plus la asta, regulile din jocul de șah nu sunt aplicabile în politică. Și nici Vlad Filat nu este rege pentru a-i da șah.

    ReplyDelete