Thursday, July 11, 2013

„NENOROCIȚII" DOMNULUI MUNTEAN



Deputatul comuniștilor moldoveni, Iurie Muntean s-a arătat indignat de faptul că la Chișinău, Partidul Popular European (PPE) a organizat cea de a III-a ediție a Summit-ului liderilor Parteneriatului Estic. Domnia sa a cerut ca regimul de lucru al parlamentarilor moldoveni să fie respectat și i-a calificat pe membrii PPE, ca fiind niște nenorociți”. „Insistăm să respectăm regimul de lucru săptămâna viitoare.(…)Cine sunt acești nenorociți care trebuie să vină?”, a spus, vizibil indignat, domnul Muntean.
Cine sunt de fapt acești nenorociți” care au venit la 11 iulie, la cel de-al treilea Summit al Partidul Popular European al şefilor de stat şi de guvern din cadrul Parteneriatul Estic? La summit-ul găzduit de preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, şi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, au fost prezenţi preşedintele Georgiei, Mikheil Saakasvili (preşedintele Partidului Mişcarea Naţională Unită), şi preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan (Preşedintele Partidului Republican).

"Nenorociții" care au creat UE

Pentru a înţelege dimensiunea politică şi istorică a Partidului Popular European, ar trebui de reamintit că această familie politică europeană este urmaşa unor mari oameni de stat europeni: Adenauer şi de Gaulle, care împreună cu Robert Schumann au pus bazele Uniunii Europene. Putem  afirma că popularii europeni se află la originea Uniunii Europene. Toate marile figuri fondatoare ale UE au făcut parte din PPE sau au fost precursori creștin-democrați ai acestuia, de la Schuman și Adenauer, trecând prin De Gasperi și până la Helmut Kohl, toți au fost în PPE, promovând federalismul european și împăcarea franco-germană iar acest lucru se întâmpla într-o vreme în care mulți socialiști mai flirtau cu euro-comunismul și cu Moscova.

PPE e însa in continuare cea mai eurofilă formațiune politică din Parlamentul European, mai mult chiar si decât majoritatea politicienilor de stânga. Deși latura sa umanist-creștină a fost mult atenuată în ultimele două decenii, simbolurile PPE rămân și au impregnat profund întreaga simbolistică a Uniunii Europene, cum ar fi de pilda coroana de 12 stele pe fundal albastru care simbolizează Europa și care în iconografia catolică clasică, nu este altceva decât coroana Fecioarei Maria. Cele 12 stele nu simbolizează numai numărul de țări din Uniunea Europeană, care la începuturi au fost 12, dar îi reprezintă și pe cei 12 apostolii din coroana Fecioarei Maria.

Un summit care dă speranță moldovenilor

Summit-ul de la Chișinău a fost unul de o importanță majoră pentru destinele Republicii Moldova. Președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a afirmat că realizările obținute până la acest moment de statul moldovean îi pot permite să afirme că perspectiva integrării europene a Republicii Moldova este una concretă. Martens consideră că în cea mai mare parte aceste realizări se datorează Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare în R. Moldova. „Liberal democrații moldoveni joacă un rol esențial în dezvoltarea țării voastre. PLDM a contribuit la instituirea stabilității politice într-o țară în care nu exista stabilitate”, a declarat ferm șeful popularilor europeni.

Într-un interviu mai vechi belgianul Wilfried Martens afirma că urmează o linie de conduită clasică dar indispensabilă în viața politică: Apreciez loialitatea și sunt solidar cu partidele care fac parte din grupul nostru politic. Chiar dacă popularii europeni își apără membrii, la Chișinău el nu a ezitat să vorbească și despre restanţele politicienilor moldoveni. „Criza politică de la începutul anului a arătat că mai aveți multe de realizat, iar acest lucru arată cât este de şubred edificiul statal pe care l-aţi construit“, a subliniat Martens. Chiar și așa, Martens a promis că PPE va fi alături de echipa PLDM și de premierul Iurie Leancă  și va oferi sprijinul și asistența necesară Republicii Moldova în lungul ei proces de integrare europeană.

„Nefericiții” care dețin toată puterea

Trebuie să amintim că Partidul Popular European deține 16 dintre cei 27 de șefi de stat sau de guvern care participă la Consiliul European. Aceștia 16  participă la summit-ul PPE care pregătește de fapt Consiliul European.
Consiliul European este format din liderii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii, Președintele Comisiei Europene și Președintele Consiliului European, actualmente Herman Van Rompuy. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Catherine Ashton, participă de asemenea la întruniri fără a avea însă drept de vot.

Deși Consiliul European nu are nici o putere legislativă oficială, în temeiul Tratatului de la Lisabona, acesta este învestit cu definirea "direcțiilor și priorităților politicilor generale" ale Uniunii Europene. Este organismul strategic al Uniunii (cel care rezolva crizele), acționând ca o președinție colectivă a UE.

Cei despre care domnul Muntean a afirmat că sunt într-o situație vrednică de plâns, acești nenorociți”, în Uniunea Europeană dețin absolut toată puterea , iar șeful lor tocmai a fost la Chișinău pentru a da moldovenilor speranță.

NENOROCÍT, -Ă, nenorociți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care se găsește într-o situație vrednică de plâns, care este lipsită de noroc, de fericire, care are de îndurat un mare necaz, o mare suferință; (om) nefericit.

1 comment:

  1. Gheorghe ori Iuire, mărog: MuntAn, marele moldovAn, ce grăiește moldovAnește, nu este un domn ci un tAvarăș! :))

    ReplyDelete