Friday, December 20, 2013

SUBIECTUL ȘI PREDICATUL DOMNULUI LEANCĂ ȘI LIMPEZIREA APELOR ELECTORALE DE ANUL VIITOR



Discursurile președintelui român, Traian Băsescu, referitoare la viitorul proiect de țară al statului român, nu au trecut neobservate. Reproșurile față de Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat din Moldova, principale componente ale coaliției aflate la guvernare la Chișinău, au necesitat un răspuns. El a venit din partea celui care beneficiază de sprijinul parlamentar al celor două partide, premierul moldovean Iurie Leancă. Domnul Leancă a spus, fără menajamente, că „declarația domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale”.  

Neclaritățile pe care primul ministru moldovean le observă în mărturisirile domnului Băsescu țin de provocările geopolitice care vor urma la adresa statului moldovean în urma declarațiilor unioniste ale președintelui român. Domnul Leancă a subliniat că statul moldav are nevoie de un vecin ca România. Primul ministru moldovean a sugerat însă că, oficialii de la Chișinău au nevoie de o Românie care să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, o Românie care să-i ajute în efortul lor de asumare a parcursului european și nu de o Românie care ar avea pretenții la suveranitatea statului moldovean. 

Facute cu subiect și predicat, afirmațiile domnului Leancă vin în preajma vizitei pe care domnia sa o va face luni, 23 decembrie, la București unde se va întâlni cu premierul român, Victor Ponta. Domnul Ponta l-a informat pe şeful Executivului de la Chişinău, că Guvernul României va oferi Chișinăului un grant de 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea educaţiei preşcolare, ca un gest de solidaritate şi sprijin pentru Republica Moldova.

Gestul pe care îl face premierul român vine la împlinirea a patru ani de la promisiunea domnului Băsescu din 2010 că va investi 100 milioane euro, până în 2014, pentru proiecte de dezvoltare durabilă. Promisiunea făcută era parafată de un acord semnat între cele două guverne. La aproape patru ani de la lansarea promisiunii, Programul „100 milioane pentru Moldova" se mişcă greu. Din totalul banilor promişi au fost viraţi numai 17 milioane de euro. Bani din acest fond, au fost cheltuiți, dar în afara Programului: opt milioane euro s-au alocat pentru construcţia de case persoanelor care au avut de suferit în urma inundaţiilor din 2010 şi 9 milioane euro pentru cofinanţarea gazoductului Iaşi-Ungheni. 

Directorul CRPE, Cristian Ghinea, declara recent pentru ziarul România Liberă că, respectarea promisiunii făcută de președintele român ar fi introdus statul român în liga țărilor donatoare și ar fi câștigat în acest fel mult mai multă credibilitate. „În februarie 2014 se împlinesc patru ani de la promisiune. Dacă aceasta ar fi fost respectată, România ar fi intrat într-o altă ligă a statelor donatoare. Nu poţi să creezi un fond de aşteptare, iar apoi să nu mai faci nimic. Moldovenii din societatea civilă cred că a fost o mare ţeapă. A fost o greşeală ca Ministerul Dezvoltării să implementeze programul”, a explicat Ghinea.

Cele 20 de milioane de euro pe care domnul Ponta le acordă Chișinăului se alătură investițiilor în educație România o face în mod constat. În ultimii ani, prin bursele acordate studenţilor basarabeni, mai mult de jumătate din fondurile Ministerului Educaţiei de la București, au avut ca destinație indirectă, Republica Moldova. Și desigur, domnul Ponta, fără multă vorbă, șterge din rușinea veche.  

Ambasadorul Germaniei la Chișinău, Matthias Meyer, a spus că discuțiile despre unire sunt ca o „furtună într-un pahar cu apă”. Nu e chiar așa. Domnul Băsescu, în mod conștient, a provocat o dezbatere care a dus, finalmente, la limpezirea apelor. Acum, fiecare actor politic important, atât de la București cât și de la Chișinău, știe de unde va primi ajutor în confruntare electorală a anului 2014.

1 comment:

  1. De Craciun incercati sa fiti mai buni si mai toleranti. Cautati pe Internet si ascultati neaparat colindele corului Madrigal si veti avea revelatia de a va fi intalnit cu divinitatea. Sarbatori fericite si la multi ani!

    Considerat a fi cel mai bun cor a capella de pe mapamond, Corul Național de Cameră Madrigal este unul din cele mai renumite ansambluri muzicale din lume, formație profesionistă a Universității Naționale de Muzică din București, avand ca dirijor și fondator pe maestrul Constantin Marin ( 27 februarie 1925 – 1 ianuarie 2011 ), una din cele mai cunoscute formații muzicale românești pe plan mondial, prin componenta sa trecand toate marile nume ale cantoului romanesc, a fost fondat la 11 aprilie 1963.

    Bun al Patrimoniului Universal UNESCO ( titlul a fost acordat la Paris in anul 1992 ), Corul National de Camera Madrigal a cucerit elogiile criticii muzicale internaționale și a fost distins cu numeroase premii și distincții:
    – Medalia UNICEF ( 1968 )
    – Premiul Criticii Muzicale Germane – Berlin, Germania ( 1971 )
    – Săgetătorul de Aur – Italia ( 1976 )
    – Una Vita per l’Arte – David Michelangelo d’Oro – Italia ( 1977 )
    – Diploma de Onoare și Premiul „Marele Duce Adolphe” – Luxemburg ( 1979 )
    – Medaille en Vermeil – Luxembourg ( 1979 )
    – Premiul Magnum al Fundației Mihail Jora ( 1993 )
    – Diploma de Onoare a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ( 1985, 1993 )
    – Meritul Cultural în grad de Comandor – oferit de Președinția României ( 2003 )

    Contribuția maestrului Marin Costantin în domeniul muzicii corale, ca dirijor, compozitor si profesor, i-a fost recunoscută de asemenea prin premii și distincții:
    – Premiul Festivalului Mondial al Tineretului – București ( 1953 )
    – Premiul Festivalului Mondial al Tineretului – Moscova ( 1957 )
    – Premiul Festivalului Mondial al Tineretului – Viena ( 1959 )
    – Premiul Criticii Muzicale Germane ( 1971 )
    – „Il Sagitario d’Oro” – Italia ( 1976)
    – Diploma de onoare și Premiul „Grand Due Adolf” – Luxembourg ( 1979 )
    – Premiul excepțional A.T.M. pentru tratatul „Arta construcției și interpretării corale” ( 1983 )
    – Titlul de „Goodwill Ambasador UNESCO’” (1992)
    – Titlul „Omul Internațional al Anului” (1990, 1992, 1994 )
    – Titlul de „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca ( 1994 )
    – „Crucea Patriarhală a Sfantului Sinod” din România ( 2000 )
    – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer ( 2000 )
    – Premiul pentru „Vocația măiestriei artistice”, oferit de Fundația Balcanii și Europa ( 2006 )
    Pentru întreaga activitate este menționat în prestigiosul „The New Grove Dictionary of Music and Musicians”

    ReplyDelete