Monday, December 2, 2013

DILEMELE LIBERAL DEMOCRAȚILOR MOLDOVENI



Parafararea doar de către Moldova și Georgia a Acordului de Asociere    a făcut ca oficialii europeni să obțină doar o victorie a la Pirus. Ce se va întâmpla dacă până în toamna anului 2014, în Republica Moldova ar ajunge forțe politice inamice semnării acestui document?

Notam anterior că până atunci, pentru evitarea desfășurării unui asemenea scenariu, principalul obiectiv al Bruxelles-ului ar trebui să fie asigurarea supraviețuirii coaliției de guvernare și a guvernului moldovean. Pentru diplomația europeană, alte evoluții ar reprezenta un uriaș fiasco.
Asemenea evoluții pot fi posibile. O vastă campanie de intimidare, condusă de Moscova ar putea pune suficientă presiune pentru ca guvernul pro-european de la Chișinău să fie înlăturat de la putere și cârma corăbiei moldovene să fie preluată de comuniști. Formula intimidării este cunoscută: şantaj cu preţul gazelor, embargo comercial şi expluzarea moldovenilor aflați în Federația Rusă. 

Dezbaterea publică cu tema: „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, a venit să modeleze exact aceste situații. Mai încrezător în șansele Moldovei către viitorul ei european s-a arătat a fi președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.  “După Vilnius avem nevoie de unitate în jurul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, în așa fel încât fiecare dintre noi să contribuim la europenizarea țării, ceea ce înseamnă o viață mai bună pentru fiecare dintre noi. Avem această șansă să facem parte din sistemul valoric european. Eu personal privesc cu încredere perioada de viitor, sunt încrezător că statul va face față oricăror provocări”, a subliniat Filat.

E posibil ca Vlad Filat să aibă suficiente motive pentru a fi încrezător. Parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană s-a datorat și faptului că prin afilierea, în 2011, a PLDM la Partidul Popular European, persoane foarte influente în Uniunea Europeană și-au îndreaptat atenția către Chișinău și au tras Moldova în Uniunea Europeană. La Congresul al VI-lea al PLDM, care se va desfășura pe data de 8 decembrie, ar fi firesc să se audă, o dată în plus, despre importanța acestei fericite afilieri. Dar, liberal democrații, la congresul lor, ar trebui să se găsească răspuns și la dilemele electorale subliniate mai sus. 

Comentatorul politic moldovean, Petru Bogatu, notează că „în ciuda indiscutabilului succes de la Vilnius, coaliţia de guvernământ este puternic contestată. Şi  nu doar de comunişti, ci şi de mulţi adepţi ai cauzei europene.” Domnia sa, se întreba într-un recent material dacă cei care au parafat actele de asociere vor avea suficientă putere să asigure semnarea lor. “Puterea şi-a scuturat atât de mult rufele în văzul lumii, încât nu-şi poate regăsi nici cadenţa, nici credibilitatea de altădată”, notează domnul Bogatu.

O eventuală accedere a PCRM la cârma guvernamentală ar face ca, fără semnarea documentelor de ascociere, integrarea europeană să fie egală cu zero.  Vrem sau nu, responsabilitatea pentru semnarea documentelor care vor bate în cuie parcursul european al Republicii Moldova, le revine anume liberal democraților moldoveni. Înțelege oare conducerea acestei formațiuni politice că în viitoarea campanie electorală PLDM-ul este sortit să poarte cea mai aprigă bătălie? 

 PLDM-ul, potrivit numărului de deputați aflați în Parlamentul Republicii Moldova, este cea mai mare formațiune politică membră a coaliției de guvernare. Dar partenerii domniilor lor de la guvernare, sunt conștienți oare de importanța istorică a viitoarei competiții electorale?

Duminică, 8 decembrie, la cel de al VI-lea Congres, liberal democrații vor găsi răspuns la toate aceste dileme?

No comments:

Post a Comment