Thursday, December 26, 2013

TĂCEREA CROCODILULUI ȘI POLITICA SURPRIZELOR




Sărbătorile de Crăciun (pe stil nou), au adus cu ele surprize. politice, evident. Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat în prima lectură un amendament la constituția regiuni separatiste care prevede preluarea treptată a legislației Rusiei. Unificarea legislației transnistrene cu cea rusă este bazată pe rezultatele referendumului din 2006, în care locuitorii regiunii s-au pronunțat pentru integrarea lor în Federația Rusă.
Comentând această acțiune, liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a spus că preluarea de timpuriu a normelor legislației federale ruse va face mai ușoară aderarea regiunii transnistrene la  viitoarea Uniune Eurasiatică. Ceea ce înseamnă un pas concret în apropierea regiunii de Moscova și îndepărtarea de Chișinău.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Romane, Dan Dungaciu, nota anterior că, Moscova este îngrozitor de liniștită”. Domnul Dungaciu afirma că autoritățile Federației Ruse au două instrumente de sancționare - "pârghia transnistreana și migrația din Rusia. Niciuna dintre ele nu a fost în realitate folosita până acum!."

Folosirea acestei „pârghii transnistrene”, vine imediat după ce luni, 23 decembrie, premierul Iurie Leancă s-a întors de la București cu un ajutor de 20 de milioane de euro în buzunar. Presa din România a remarcat însă că premierul Leancă a fost primit doar la Palatul Victoria, unde este sediul executivului român, nu și la Palatul Cotroceni, sediul președinției, așa cum ar fi cerut politețea diplomatică. E posibil ca domnul Băsescu să fi fost deranjat de faptul că domnul Ponta are la îndemână mai multe proiecte financiare pentru Republica Moldova. Cert este că având banii statului român în conturile Republicii Moldova, domnul Leancă nu are de ce să fie supărat. Iar președintele Băsescu, nici atât – în satele basarabene, viitoarele grădinițe vor purta nume românești!

La București, Mihnea Dumitru, doctor în științe politice, remarca foarte corect că, „profitând de gîlceava dintre Victoria și Cotorceni, moldovenii, pentru prima dată după mult timp, au șansa să-și joace un pic soarta. Asta se traduce în pragmatism de etapă.” 

În acest caz, deranjați de amestecul în politica de pe malul Bâcului ar rămâne doar domnul Lupu și domnul Filat. Indirecta critică de la B1 TV i-a vizat pe cei doi și poate fi tradusă ca o declarație de dragoste a Cotroceniului față de Partidul Liberal și Partidul Liberal Reformator. Conștienta provocare a domniei sale, duce, finalmente, la limpezirea apelor electorale și la virtuala promisiune că liberalii domnului Ghimpu, liberal reformatorii și național liberalii moldoveni, în confruntarea electorală a anului 2014, vor beneficia de ajutor . 

Recenta acţiune a administraţiei de la Tiraspol vine în contradicţie cu poziţia oficială a OSCE, Uniunii Europene, Statelor Unite, Ucrainei, inclusiv Federaţiei Ruse, deci, a actorilor implicaţi în procesul de negocieri în formatul 5+2. Ministerul de Externe de la Chișinău  trebuie să solicite Federaţiei Ruse reiterarea poziţiei oficiale faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova. Dacă oficialii ruși, în scurt timp, nu vor face acest lucru semnul sancțiunilor Federației Ruse față de apropierea Chișinăului de Uniunea Europeană  devin clare, iar ele vor continua. 

Dacă rușii tac, nu înseamnă că ei nu aud ce se spune la București.

1 comment:

  1. De la 1 decembrie a inceput din nou sa emita pe teritoriul Republicii Moldova TVR adica televiziunea centrala din Romania. Emisiunea trensmisa pe teritoriul RM este de fapt o selectie a celorlalte 11 canale ale TVR care va avea si productii proprii special facute pentru publicul din staga Prutului si este de fapt cel de-al 12-lea canal al Televiziunii Romane intitulat simplu TVR. Celelalte 11 canale sunt:
    - TVR 1 – are si emisiuni in limba maghiara, in limba germana si emisiuni dedicate celorlalte 18 minoritati nationale oficial recunoscute si reprezentate in Parlamentul Romaniei si emisiuni realizate impreuna cu Trinitas – televiziune oficiala a Patriarhiei Romane
    - TVR 2 – emisiuni cu caracter cultural si sportiv
    - TVR 3 – o selectie a canalelor din provincie in special dar si din Bucuresti
    - TVR international – pentru diaspora romana din Occident si din jurul Romaniei
    - TVR HD – televiziune de inalta definitie ( cu o claritate aparte a imaginii si a sunetului )
    - TVR news – in colaborare cu Euronews – televiziunea centrala a UE
    - TVR Iasi – pentru Moldova si Bucovina
    - TVR Cluj – pentru Transilvania, Crisana si Maramures
    - TVR Timisoara – pentru Banat
    - TVR Craiova – pentru Oltenia
    - TVR Targu Mures – pentru zona Tinutului Secuiesc cu emisiuni si in limba maghiara
    Puteti urmari toate aceste canale pe Internet pe site-ul Live TVR 1 – TVR +

    ReplyDelete