Monday, December 16, 2013

ION STURZA – MESIA LIBERALILOR REFORMATORI?





La Chișinău a apărut un nou partid liberal. Al treilea. După Partidul Liberal și cel Național Liberal, duminică, 15 decembrie, s-a desfășurat congresul de constituire al Partidului Liberal Reformator. Cele trei formațiuni politice, au doctrine și programe politice relativ similare, urmărind în plan apropiat obiectivele integrării euroatlantice iar în cel îndepărtat unirea Republicii Moldova cu România.

Apariția liberal reformatorilor moldoveni vine să provoace înghesuială pe dreapta scenei politice moldave. Aglomerația de pe dreapta se datorează în primul rând liderului liberal Mihai Ghimpu care, după ce nu a găsit de cuvință să-i atragă lângă  domnia sa pe puținii, dar fidelii național liberal conduși de Vitalia Pavlicenco, nu a știut nici să administreze corect schisma din propriul partid.    

Eşecul domnului Ghimpu de a păstra alături echipa liberal reformatorilor, este un semn al lipsei de democraţie internă în cadrul  Partidului Liberal. Acest lucru a fost confirmat, la începutul lunii octombrie curent, de consilierii municipali Vasile Grama şi Igor Călin, care au anunțat că părăsesc fracţiunea liberală din cadrul Consiliul Municipal Chişinău. În același timp, președintele liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, a declarat în cadrul emisiunii „Alb&Negru” a portalului on-line UNIMEDIA că, majoritatea structurilor din teritoriu ale Partidului Liberal au trecut deja de partea reformatorilor. Din discursurile delegaţilor la congres s-a înțeles acest lucru, iar prezența în sală a unor cunoscuți activi ai Frontului Popular, ai PPCD-ului și ai PL-ului confirmă supoziția că echipa condusă de domnul Ghimpu a suferit serioase pierderi..
 
Participarea fostului prim-ministru moldovean, Ion Sturza, la Congresul de constituire al PLR-ului este un mesaj public de simpatie către liberalii reformatori. Încă din primăvară, au început să circule zvonuri despre iminenta includere a domnului Sturza în viața politică moldovenească. Același declarații le-a făcut și Hadârcă, care a dat de înțeles că, până la Congresul extraordinar al Partidului Liberal Reformator, care va avea loc în martie 2014,  există șanse pentru a-l convinge pe Ion Sturza să revină în politica moldavă.
 Mai vechea afirmație a domnului Sturza care a recunoscut pentru ziarul ziarul Jurnalul Naţional,  că își dorește revenirea în politica mare, întărește aceste supoziții. Portiţa e deschisă şi o spun pentru prima dată. Dar ca să nu-i stresez pe actualii guvernanţi, am spus că nu este un proiect imediat”, declara domnul Sturza în numărul din 20 august 2009. 

Domnul Sturza este prins însă în centrul conflictului dintre Dinu Patriciu și Traian Băsescu. Prieten cu domnul Patriciu,  Sturza este cel care a făcut posibilă privatizarea Rompetrol, de aici și enormul stres al domnului Băsescu. Delimitându-se de Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat din Moldova, președintele român a transmis un semnal public de apropiere al domniei  sale de echipa condusă de Ghimpu. Rămâne acum de văzut dacă Cotroceniul mai deține  suficiente pârghii pentru a-l convinge ori nu pe Ion Sturza să stea departe de politică. Venirea unui om foarte bogat, în fruntea unui partid oponent liberalilor moldoveni, ar crea serioase probleme. Surse din blogosfera românească afirmă că până în prezent, domnului Băsescu, acest lucru i-a reușit. Oricât și-a dorit, Sturza nu a fost lăsat să facă politică în România. Vom vedea dacă va fi lăsat să o facă la el acasă.

Lupta dintre Partidul Liberal și Partidul Liberal Reformator abia acum începe.















No comments:

Post a Comment