Tuesday, December 10, 2013

PCRM-UL UN CÎRCOTAȘ GEOPOLITIC



Linia de confruntare geopolitică dintre Uniunea Europeană și Uniunea Vamală trece prin Republica Moldova. Încercarea oficialilor europeni de a muta această frontieră civilizațională mai la est a eșuat. Refuzul Kievului,  de a semna Acordul de Asociere la UE, este marele eșec al diplomației externe a UE. Permanentizarea confruntării geopolitice în spațiul pruto-nistrean pentru încă un an poate pune sub semnul întrebării viitorul european al Republicii Moldova.

Cu o zi înainte de începerea summit-ului de la Vilnius, președintele Băsescu a declarat la TVR 1, că, după NATO și Uniunea Europeană, următorul proiect politic al statului român este unirea cu Republica Moldova. Declarația președintelui Băsescu, nu a surprins. Domnia sa a mai făcut declarații de acest gen. Președintele României a arătat doar că este consecvent. Debusolați de retragerea de ultimă oră a Ucrainei, nimeni dintre oficialii europeni, nu a avut timp să se gândească la afirmația făcută de președintele român. 

În noul context geopolitic format, un sprijin politic exprimat pe faţă, guvernanții moldoveni l-au obținut din partea Statelor Unite care, prin vizita șefului diplomației americane la Chișinău, John Kerry, au spus că își acordă suportul pentru evoluţiile democratice din Moldova și stau cu un ochi și pe această zonă. Președintele Nicolae Timoftii și-a exprimat atunci toate îngrijorările domniei sale și i-a cerut secretarului de stat american, ca Statele Unite să participe mai mult la asigurarea securității în regiune. 

Cel de al doilea sprijin pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău a fost exprimat de către conducerea de facto a Uniunii Europene. Liderii Partidului Popular European, formațiune politică care în acest moment se află la conducerea Comisiei Europene și a Consiliului European au declarat cu ocazia celui de al VI-lea congres al PLDM că vor acorda și pe mai departe susținere pentru apropierea statului moldovean de structurile europene. Acest suport i-a făcut pe delegații la congres să decidă continuarea luptei cu opoziția comunistă. 

Cea de a treia moțiune de cenzură înaintată de PCRM se înscrie în logica acțiunilor opoziției politice de a pune presiune pe coaliția aflată la guvernare în Republica Moldova. Dincolo de motivațiile principale ale moțiunii depuse, opoziția comunistă va specula în dezbaterile care vor avea loc maîine, 11 decembrie, și în baza diferențelor ideologice apărute pe fundalul dilemelor politico – lingvistice rezultate în urma hotărârii Curții Constituționale. Liderii coaliției pro-europene știu însă că, menținerea coeziunii interne a coaliției parlamentare este mai necesară decît distincțiile lingvistice. 

Un vot de blam adresat actualului Cabinet de Miniștrii, ar arunca în aer toate beneficiile obținute până acum de clasa politică moldavă și ar face posibil un scrutin din care multe partide ar ieși șifonate. Conștient atât de suținerea americană, cât și de cea europeană, premierul Iurie Leancă, nu are de ce să fie îngrijorat. Opoziția comunistă știe și ea că nu are de unde să găsească voturile suficiente pentru a face ca guvernului moldovean să-i fie adresat un vot de blam.

Asumându-și pe deplin rolul de cîrcotaș politic, până în toamna anului viitor, PCRM-ul va continua aceste riscante jocuri politice. Atât timp cât ele se vor încadra în limita legii, este dreptul domniilor lor.




No comments:

Post a Comment