Monday, December 23, 2013

DOMNULUI BĂSESCU NU-I IESE TACTUL IAR CHIȘINĂUL ARE SACII ÎN CĂRUȚĂ



La București, președintele Băsescu, cu vederi de dreapta și premierul Ponta, de stânga, sunt puși în neplăcuta situație de a coabita politic. O coabitare deloc pașnică, căci de-a lungul timpului, cei doi și-au pus, pe diferite teme, unul altuia, destule piedici. Până de curând, din această „cursă cu obstacole”, au lipsit referirile la Republica Moldova; intuind însă că electoratul român reacționează pozitiv la subiectele  unioniste, Traian Băsescu a avut ideea referitoare la viitorul  „proiect de țară pentru România - unirea cu Republica Moldova”. Enunțul, a fost respins în mod diplomatic de liderii partidelor din coaliția de guvernare de la Chișinău, pentru ca în cele din urmă, la desele insistențe băsesciene, premierul Leancă să afirme cu subiect și predicat  că, „declarația domnului Băsescu nu ajută, ci  creează doar cruciale probleme”.   

Luni, 23 decembrie, premierul moldovean s-a aflat într-o vizită în România, unde a participat la ședința Guvernului de la București. În cadrul acestei ședințe s-a anunțat că executivul român alocă 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea educației din Republica Moldova. Premierul Ponta a argumentat generosul său gest afirmând că, „este timpul ca România să fie cel mai serios și hotărât prieten al Republicii Moldova”, iar pentru realizarea acestui lucru, „vorbele nu mai sunt suficiente”. 

Presa din România a remarcat faptul că premierul Leancă a fost primit doar la Palatul Victoria, unde este sediul executivului român, nu și la Palatul Cotroceni, sediul președinției, așa cum ar prevedea protocolul.  Această lipsă de diplomație din partea domnului Băsescu ne spune în mod direct că domnia sa a fost deranjat de riposta premierului moldovean. 

Într-un interviu acordat pentru presa română, premierul Leancă a explicat necesitatea promptei și energicei sale replici: ca urmare a declarațiilor unioniste ale președintelui român, provocările geopolitice la adresa statului moldovean s-au intensificat și fac să persiste la Chișinău o „incertitudine față de ireversibilitatea drumului european ”.  Alături de premierul Ponta, domnul Leancă a subliniat în cadrul interviului că, pentru atingerea obiectivului național al Republicii Moldova – integrarea europeană, este necesar ca în toamna anului viitor, alegătorul moldovean să aibă suficiente motive pentru a vota partidele europene și democratice”. Premierul moldovean a sugerat că noile grădinițe care vor fi construite în satele moldovenești din banii donați de către România vor contribui la consolidarea unor convingeri pozitive față de România și de UE.   

Este clar că, atât Leancă cât și Filat, au înțeles din start, că integrarea Republicii Moldova trece și pe la București. Domnul Leancă a afirmat acest lucru în text deschis : „Integrarea noastră ( a Republicii Moldova ) economică şi sper ulterior politică în spaţiul european, se va face bineînţeles, împreună cu România şi prin România, într-un proces absolut firesc”. Această declarație atrage un plus de simpatie din partea tuturor celor care, oriunde s-ar afla, simt românește.

Foarte atent la mesajele pe care le transmite, premierul Leancă a spus că actuala coaliție de guvernare din Republica Moldova, care are susținerea politică a familiei popularilor și socialiștilor europeni, își dorește ca anul viitor să obțină din partea oficialilor de la Bruxelles, liberalizarea regimului de vize. Domnia sa a sugerat că, pentru un viitor succes în fața opoziției comuniste, diferențele doctrinare existente în coaliția de la Chișinău, contează mai puțin, actorilor politici moldoveni fiindu-le prioritară păstrarea coeziunii politice atinse. Ideea, se înscrie perfect în logica strategiei electorale pe care o dezvoltă partidele din actuala coaliție și a fost subliniată recent și de vicepreședintele democraților moldoveni, Vlad Plahotniuc.  

Încercarea domnului Băsescu, de a transporta competiția politică de la București în spațiul pruto-nistrean, vine să ofere avantaje doar inamicilor drumului european pe care au pornit oficialitățile moldovene. Invidios pe succesul domnului Ponta, care a primit acceptul oficialilor europeni, ca împreună cu premierul Leancă, să se întâlnească cu Barroso pentru a discuta despre lansarea sistemelor care vor interconecta energetic și rutier cele două state, domnul Băsescu ne demonstrează acum o lipsă de tact. În acest context, la București, se vor găsi suficiente voci care vor clama că cele 20 de milioane de euro ar fi trebuit alocate ministerelor care suferă de o insuficiență financiară.

Aflați cu saci în căruță, politicienii moldoveni vor trebui să păstreze fragilul echilibrul politic existent și să se ferească în a se implica în competiția dintre cele două palate de pe malul Dâmboviței.  Desigur, lipsa de tact diplomatic a Cotroceniului, ar putea face ca în toamna anului viitor, să constatăm nedumeriți, o lipsă masivă de participare la vot a cetățenilor români cu domiciliul în Republica Moldova. În acest caz, toate strategiile președintelui român, deși inteligent construite, vor  arăta ca un castel de nisip. Dar până atunci mai este.

No comments:

Post a Comment