Wednesday, December 4, 2013

LEANCĂ ȘI CONGRESUL PLDM



Cea de a doua vizită a unui șef al diplomației americane în Republica Moldova, vine să demonstreze interesul Statelor Unite de a consolida alegerea europeană a Republicii Moldova. Dacă în februarie 1992,  secretarului de stat James Baker îşi exprima doleanţa ca Moldova să devină membru al CSI, în aceste zile, e clar că vizita domnului Kerry la Chișinău vine să confirme opţiunea pro-europeană a guvernării conduse de Iurie Leancă şi de partidul condus de domnul Vlad Filat.

Este cea de a treia vizită a unui înalt oficial american în Republica Moldova. Aducem aminte că la invitaţia lui Filat, Chișinăul a fost vizitat în premieră de vice-preşedintele SUA Joe Biden, care declara în martie 2011  că, vizitează Republica Moldova, deoarece această țara este o poveste de succes democratică”. Specificăm însă că, afilierea PLDM-ului la familia Partidului Popular European a făcut ca, în ultimii doi ani, la Chişinău, să se perinde mai mult europenii, decât americanii, dar cu toții, au venit pentru a susţine opţiunile democrației guvernării de tip european. În ecuația geopolitică a regiunii, sosirea la Chișinău a domnului Kerry echivalează mai mult decât un semn de simpatie pentru o țară care încearcă să iasă din îmbrățișarea Federației Ruse. În tăcutul joc al balanțelor de putere, domnul Kerry a marcat discret dorința Statelor Unite, de a da în această zonă, o mână de ajutor aliaților lor europeni.  

Într-un final, Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost parafat de către premierul Iurie Leancă şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton. Domnul Leancă, a jucat, fără îndoială, un rol important în finalizarea negocierilor pentru acest acord, așadar o parte din laurii acestei victorii îi aparțin desigur și domniei sale. Dar de aici și până la supoziția, potrivit căreia, domnia sa ar trebui să preia cârma conducerii liberal democraților moldoveni este o cale mult prea lungă. Lansat de către inamicii politici ai liberal democraților, subiectul existenței unei competiții între Filat și Leancă, îmi pare deplasat. Este doar o încearcare nereușită de a pune presiune politică asupra PLDM-ului și asupra întregii guvernări pro-europene. Asemenea presiuni vor continua.

Prim-vicepreședintele PLDM, Iurie Leancă a fost cel care a infirmat existența unei asemenea concurențe și a declarat că, la următorul congres al Partidului Liberal Democrat, care a fost convocat pentru 8 decembrie, nu se va pune problema alegerii sau realegerii președintelui acestei formațiuni. Potrivit lui, mandatul liderului PLDM, Vlad Filat, nu s-a terminat. Întrebat dacă ar candida pentru șefia partidului, premierul moldovean Iurie Leancă a răspuns negativ.

Este sigur că în fața celui de al VI-lea Congres al liberal democraților moldoveni stau cu totul alte sarcini. Dincolo de modificările la statutul partidului, delegații la această reuniune au de răspuns la întrebări care vor viza comportamentul de mai departe al partidului lor.
În condițiile în care domnul Leancă și echipa guvernamentală a domniei sale este responsabilă de semnarea pe viitor a Acordului de Asociere, liberal democrații sunt cei care ar trebui să depună cele mai mari eforturi electorale. Potențialului politic al liberal democraților moldoveni, la care s-ar adăuga sprijinul colegilor lor din Partidul Democrat, ar putea face ca scorul competiției electorale de anul viitor să fie unul în defavoarea opoziției comuniste. 

Sunt oare delegații liberal democrați, conștienți de rolul istoric pe care trebuie să îl joace partidul lor în viitoarea bătălie electorală? Are oare această formațiune politică, de care depinde drumul european al Republicii Moldova, suficiente capacități interne pentru ca integrarea europeană să nu rămână doar un vis pe o bucată de hârtie? Care va fi comportamentul electoral al actualelor componente ale coaliției pro-europene față de partidul care, în prezent, primește cele mai multe lovituri din partea opoziției comuniste? Sunt ele conștiente de faptul că, în fața PCRM-ului, fără liberal democrați, șansele lor de a câștiga sunt cu mult reduse? 

Iată doar câteva din întrebările la care, în urma Congresului PLDM, societatea moldavă așteaptă răspuns.










No comments:

Post a Comment