Monday, March 10, 2014

CÂT COSTĂ INTEGRAREA EUROPEANĂ - CÂT UN DEPUTAT CORUPT?



Președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a declarat recent pentru Europa Liberă că „pe teritoriul Republicii Moldova dar și în regiune, se dă o lupta geopolitică dură ”, motiv suficient pentru ca liderii coaliției pro-europene de la Chișinău să transmită Bruxelles-ului un mesaj comun în care au cerut grăbirea procedurii de pregătire a semnării Acordului de Asociere. 

Confruntarea geopolitică care are loc în regiune, poate influența negativ desfășurarea proceselor politice din Republica Moldova, dar în acest moment, Chișinăul este beneficiarul unui imens val de simpatie. Publicația franceză Le Point scrie că, tensiunile din Ucraina fac mai important decât oricând parteneriatul între Republica Moldova și Europa. De asemenea, fostul comisar european pentru extindere, Günter Verheugen, nota într-un comentariu pentru publicația Financial că evenimentele din Ucraina dau un impuls nou perspectivelor europene pentru Georgia și Republicii Moldova. „UE nu își poate permite să piardă aceste două țări, în cazul în care va pierde Ucraina”, a declarat Verheugen.

Valul de simpatie existent e umbrit însă de formele mercantile la care se dedau concurenții geopolitici. Vineri, 7 martie, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupţie au anunțat despre reținerea a două persoane suspectate de tentativă de corupere a unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit CNA suspecții au încercat să convingă deputatul să îndeplinească anumite acțiuni contra sumei de 250.000 de dolari. Ideea unei posibile pierderi a majorității parlamentare deținute de către Coaliția Pro-Europeană a fost întărită și de anunțul deputatului Iurie Bolboceanu care a spus părăseşte fracţiunea parlamentară a PDM şi partidul. Domnia sa și-a motivat decizia prin faptul că este dezamăgit de politica moldovenească. Astfel, fracţiunea Partidului Democrat rămâne doar cu 15 mandate în Parlament. 

Comentatorii politici moldoveni afirmă că tentativele de reducere a numărului de deputați ai coaliției majoritare ar fi o formă mascată de pregătire pentru răsturnarea guvernului Leancă. Referindu-se la acest scandal, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman, considera că cele întâmplate sunt o formă de a opri Moldova din drumul ei european. "Faptul că cineva consideră că pentru bani poţi face orice în această ţară este respingător şi insipid. Corupţia este o chestie serioasă, însă mituirea deputaţilor din Coaliție înseamnă că cineva încearcă să ne oprească din calea integrării europene. La finele anchetei vom afla toate detaliile: cine se face responsabil, cine dintre deputaţi urma să fie mituit şi cine a fost de acord", a spus Corman.

Pe fundalul unei popularizări excesive a mercantilității unor politicieni din mahalaua geopolitică în care ne aflăm, vizita domnului Leancă în Statele Unite ale Americii a trecut într-un con de umbră. Foarte puțini comentatori politici moldoveni au înțeles importanța lansării Dialogului Strategic moldo-american și a cuvintelor președintelui american Obama care a spus că „SUA susține enorm parcursul european al Republicii Moldova, înțelegem că acest drum nu este unul ușor, susținem integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Inima mea este cu voi, sprijinul meu este cu voi si vreau să vă văd reușind”. În contextul conflictului ruso-ucrainean, cuvintele celui mai puternic om al planetei sunt o garanție de securitate. Este startul unor relații de colaborare bilaterale moldo-americane net superioare. Este o reușită a domnului Leancă despre care presa prea puțin vorbește.  

La fel de puțină atenție observatorii vieții politice de la Chișinău au acordat-o și Congresului PPE de la Dublin.  La întoarcerea domniei sale de la Washington, pe 6 - 7 Martie, premierul moldovean  s-a oprit în Irlandsa unde a avut posibilitatea să discute cu liderii europeni despre grăbirea procedurii de pregătire a semnării Acordului de Asociere. Drept confirmare a acestui lucru stă referința din punctul 22 al rezoluţie de urgenţă asupra Ucrainei adoptată de congresul PPE, care „cere semnarea Acordului de Asociere cu Moldova şi Georgia cât mai repede cu putinţă.

Favorabilul rezultat al domnului Leancă la Dublin se datorează suportului acordat de către popularii europeni Republicii Moldova, un ajutor care a apărut ca urmare a afilierii PLDM la marea familie a PPE. Dar simpatia americanilor și necondiționatul sprijin al popularilor europeni pot costa cât o ceapă degerată dacă acțiunile de corupere a deputaților vor avea succes. Convocarea Adunării Generale a Coaliției Pro-Europene ar putea fi una din măsurile de contracarare a acțiunilor care pun sub semnul întrebării drumul european al Moldovei. Domnul Filat, Lupu și Hadârcă au posibilitatea și trebuie să pună în funcțiune măsuri ferme pentru a preîntâmpina orice formă de corupere a deputaților, altfel, există posibilitatea ca o a patra moțiune de cenzură să aibă rezultat.



No comments:

Post a Comment