Tuesday, March 18, 2014

MAIDANUL LUI STURZA



Ion Sturza a fost invitatul de luni, 17 martie, al emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7. Apariția domniei sale era prevăzută – comentatorii politici moldoveni sperau ca fostul premier să ofere un răspuns liderilor din Partidul Liberal Reformator care, l-au „curtat” îndelung în speranța că li se va alătura și va aduce un capital valoros formațiunii în viitoarea campanie electorală. Nimic neașteptat. Surpriza a venit de acolo de unde nu te aștepți: Sturza a vorbit întreaga emisiune în limba rusă! Realizatoarea emisiunii, jurnalista Natalia Morari afirmă pe o rețea de socializare că acest lucru s-a datorat doar unei întâmplări, fie și asta, telespectatorilor rusolingvi dintre Prut și Nistru s-au bucurat iar omul de afaceri stabilit de mai bine de 15 ani la București a demonstrat că nu a uitat prima lui limbă de educație.

Domnul Sturza le-a răspuns liberalilor reformatori și a zis că, dacă i se vor face propuneri de a deveni cap de listă în alegeri, ori șef de partid înaintea alegerilor parlamentare din acest an, nu are de gând să revină în politică. Domnia sa a spus că nu pretinde la funcții de conducere în vreun partid sau funcții de răspundere în stat, ci intenționează să adune în jurul său pe toți patrioții moldoveni și să îi critice în campania electorală pe cei care și-au „vândut țara”. „Nimeni nu poate să-mi interzică să fac declarații, să analizez și în mod legal să influențez procesul politic moldovenesc, să adun în jurul meu oameni, patrioți ai Moldovei din diferite colțuri ale lumii. Eu vreau să-mi petrec ultimele zile din viață în Republica Moldova. Alegerea moldovenilor este pentru o Republică Moldova suverană și independentă. Locul nostru este aici, chiar dacă vom fi doar simpli cetățeni. Politicienii să nu se relaxeze”, a concluzionat fostul premier. O campanie a mâinilor curate, nu alta!

În mod sigur, politicienii moldoveni care au urmărit talk-show-ul au avut câteva motive pentru a-l pomeni. Și nu de bine. Actualul om de afaceri și-a dedicat majoritatea intervențiilor pentru a critica actuala clasă politică moldavă, pentru a o acuza de corupție și de exploatarea unor sinecuri admnistrativ-politice moștenite de la fosta guvernare comunistă. Sturza a sugerat că între grupurile posesoare de mare capital financiar, care domină viața economică din Republica Moldova se dă un război pe viață și pe moarte ce se află deasupra competiției politice interne. „Toate problemele statului moldovean se datorează acestor trei – patru oligarhi care, dacă ar pleca cu averile lor fie și în Canada, ar rezolva situația”, a declarat categoric fostul politician. Domnia sa a lăsat să se înțeleagă că, printre oligarhi din pricina cărora are de suferit statul moldav, ar fi Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat și că nu exclude ca o revoltă populară, care să aibă loc înaintea alegerilor parlamentare din acest an, să fie cea care să-i trimită mai devreme dincolo de hotarele Moldovei.

Critica pe care domnul Sturza a adus-o clasei politice moldovenești poate fi benefică. Ultimele sondaje de opinie ne arată o scădere a încederii populației în toate formațiunile politice parlamentare.  Mare parte din respondenţi (19%) afirmă că nu ştiu cu cine ar vota. Alte 10% nu au dat un răspuns concret. Așadar, numărul nehotărâților este în creștere. Lor li s-a adresat de pe ecranul televizoarelor Sturza. Și tot acestora ar trebui să li se adreseze și liderii coaliției de guvernare.
Pe acești nehotărâți electorali fostul premier moldovean i-a pomenit de mai multe ori. De câteva ori, milionarul a spus că presiunea socială în creștere i-ar putea scoate din case pe nemulțumiți. Sugestia pe care a făcut-o e aceea că, nemulțumiții și nehotărâții electorali pot fi folosiți în viitor pentru crearea unui bazin propriu de vot. Echipa de “patrioți” pe care și-o dorește adunată în jurul său, va avea drept scop manevrarea politică a acestor ezitanți. 

Pe data de 15 decembrie, în discursul avut la congresul de constituire a Partidului Liberal Reformator, fostul prim ministru a spus cât se poate de clar : „Da, am ambiții politice! Modestia și pietatea folosită pe timpul când spunea că politica moldovenească este o „mlaștină care are nevoie de timp pentru a fi asanată”, a fost lăsată la o parte. Sturza este acum un justițiar care își permite să amenințe: „Nimeni nu poate să-mi interzică să fac declarații, să analizez și în mod legal să influențez procesul politic moldovenesc, să adun în jurul meu oameni, patrioți ai Moldovei din diferite colțuri ale lumii!”

Avem de a face cu startul unei campanii politice. Ion Sturza a anunțat că își adună o echipă și a trasat un potențial crez politic – un partid de stânga, cu puternice mesaje moldoveniste, care să lupte cu oligarhia moldovenească. Pare a fi un nou Partid al Patrioților Moldovei. Nu știm dacă domnul Mihai Garbuz, care a înregistrat la 30 iunie 2010 Partidul „Patrioții Moldovei”, cunoaște intențiile afaceristului moldo-român. Posibil să se trezească cu un concurent. Ori poate domnul Sturza  are de gând să influențeze politica moldovenească doar prin manipularea nemulțumirilor existente în societate? Altfel la ce ar fi bună critica anunțată dacă nu pentru creșterea presiunii în cazanul moldovenesc?
A ieșit cam așa, că domnul Sturza nici nu vine, nici nu pleacă - mai mult pare că pregătește un "maidan" moldovenesc. 

MAIDÁN, maidane, s. n. Teren deschis, loc viran situat în interiorul sau la marginea unei localități. ◊ Expr. (Pop.) A scoate (sau a ieși) la maidan = a scoate sau a ieși la vedere; a (se) arăta, a (se) face cunoscut. A bate maidanul ( sau maidanele) = a-și pierde vremea hoinărind sau jucându-se; a hoinări, a vagabonda. DEX 2008

1 comment:

  1. deci dumneavoastra propuneti sa tacem smeriti pentru o stabilitate corupta ?

    ReplyDelete