Sunday, March 23, 2014

ÎN PUȘCĂRIE



Din pușcărie nu poți scrie texte. În schimb ai timp destul pentru a te gândi la faptele care te-au adus acolo.  

În apropierea Chișinăului, la Goian, în ianuarie 2012 a fost deschisă singura instituție penitenciară pentru minori din Republica Moldova.  Zilele trecute am avut posibilitatea să o vizitez. Nu poți scrie despre reforme dacă nu le vezi.

Dacă ai ochiul atent, o instituție penitenciară îți oferă posibilitatea să vezi pe viu procesele care au loc în societate – o replică în miniatură, doar că amplificată de mai multe ori. 

Normele europene de izolare și deținere a minorilor în instituțiile penitenciare afirmă că tinerii delicvenți trebuie să fie separați de infractorii maturi. Motivul este unul simplu – minimalizarea contactului cu maturii vine să-i protejeze pe cei tineri, răufăcătorii adulți având o influență negativă asupra celor minori. De aici și necesitatea apariției unei instituții de acest fel. Apărută cu suportul financiar al Ministerului Justiției dar și al statului norvegian, închisoarea de la Goian oferă timp de reflecție pentru 25 de minori, cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, care au săvârșit crime grave și deosebit de grave.

Proveniți din familii defavorizate din punct de vedere social, mulți dintre tinerii instituționalizați s-au aflat în afara măsurilor de protecție pe care statul moldovean le oferă copiilor aflați în dificultate. Cu părinți plecați peste hotare ori aflați la limita maximă a sărăciei, minorii au fost puși în situația de a abandona școala și de a comite fapte pe care în prezent le regretă. Aflați în detenție, acești tineri trec un amplu program de reintegrare socială bazat pe formarea unor noi deprinderi de viață. 

Șeful instituției de la Goian, doamna Liuba Jignea, afirmă că delicvența juvenilă se datorează în primul rând lipsei de atenție pe care cei maturi au oferit-o tinerilor. Împreună cu mai multe ONG-uri de profil, în instituția pe care o conduce, doamna Jignea desfășoară mai multe activități care pun accentul  pe educare  și resocializare. Are chiar o școală de meserii care îi califică pe tinerii în profesii ca, bucătar, frizer și cizmar. Pentru că mulți dintre ei au studii incomplete sunt predate și cursurile școlare pentru ciclul gimanazial. Condițiile europene de detenție ale penitenciarului de la Goian fac să crească potențialul de integrare în societate ale tinerilor. Amplasată geografic în centrul Republicii Moldova, instituția oferă posibilitatea ca familiile să poată menține contactul cu cel aflat în detenție contribuiind astfel la umanizarea și întoarcerea lui în societate.

Sunt depuse costisitoare eforturi pentru resocializarea tinerilor delicvenți. Norma legală spune însă că, la împlinirea vârstei de 18 ani, tânărul delicvent va continua să își ispășească pedeapsa în cadrul unei instituții penitenciare pentru maturi. Osteneala statului se duce, așadar, pe apa sâmbetei. În mod sigur, implementarea unui regulament care ar permite ca infractorii minori care la împlinirea majoratului își satisfac studiile într-o instituție penitenciară să fie lăsați să le termine, ar crește șansele de reintegrare în societate a acestora. 

Observăm că datorită tehnocraților care au preluat conducerea justiției moldave, noul suflu al reformelor poate fi contabilizat - numărul de dosare intentate minorilor a scăzut. E semn că justiția moldavă a renunțat la îndeplinirea așa numitului „plan” de dosare finalizate cu sentință judecătorească,  care era obligatoriu în timpul guvernărilor precedente. Diferența dintre fostele  doctrine implementate în sistemul punitiv penitenciar și cele care se aplică în timpul de față, au legătură și cu reforma care se desfășoară în cadrul Ministerului de Interne pentru prevenirea și profilaxia infracțiunilor. Reforma care are loc în aceste momente într-un sector important al justiției – Departamentul Instituțiilor Penitenciare, implică și transformări benefice pentru sistemul judiciar – am ajuns să vedem în prezent pus în aplicare principiul potrivit căruia forța celui drept este net superioară forței celui puternic.  

La Goian, cu ajutor extern va fi reconstruit un bloc în care se va afla o sală de sport și noile săli de studii. Cu ajutor european, reformele vor aduce beneficii. Știu sigur că, pe viitor, numărul celor condamnați pentru că au furat un borcan cu slănină va scădea. E timpul să crească numărul celor condamnați pentru că au încearcat să ne fure viitorul. Loc de reflecție pentru faptele lor vor avea.

Mulțumim directorului DIP, doamna Ana Dabija pentru deschiderea și transparența față de instituțiile media.

1 comment:

  1. Prima senzatie la acest articol este frica ca in scoli va fi mai urat ca-n puscarie...

    ReplyDelete