Thursday, March 13, 2014

ȘTANSKI, PROPAGANDA RUSĂ ȘI OSCE-UL MOLDOVEAN



Directorul Institutului Rus de Cercetări Strategice, Leonid Reșetnicov, spune că recunoașterea independenței  regiunii transnistrene este o chestiune inevitabilă. Afirmația a fost făcută pe 12 martie în cadrul unei mese rotunde organizată la Tiraspol, unde a participat șeful administrației transnistrene, Evgheni Șevciuk  și reprezentantul regiunii separatiste la negocierile privind reglementarea conflictului de pe Nistru, Nina Ștanski. Dacă la  referendumul din Crimeea, majoritatea va vota pentru reunirea cu Federația Rusă, atunci recunoașterea independenței Republicii Moldovenești Nistrene va deveni o chestiune de timp”, a spus Reșetnikov. 

Declarația lui Reșetnikov vine la câteva zile după apariția unui comentariu pe site-ul Ministerului de Externe al Federației Ruse care sugera că diplomația rusă și-ar dori ca partea moldavă să abroge Legea cu privire la principiile de reglementare a conflictului transnistrean, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2005. Legea stabilește înființarea în regiunea transnistreană a unei unități teritorial-administrative autonome după modelul gagauz, parte inalienabilă a Republicii Moldova.

Puțin probabil ca legea votată de o sută din cei 101 deputați ai Parlamentului de La Chișinău să fie ajustată. Dar e clar că această nedorită efervescență apărută în jurul regiunii secesioniste moldovenești este o consecință a escaladării conflictului ruso-ucrainean. Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, lansa cu cîteva zile în urmă un comunicat potrivit căruia, în regiunea transnistreană se constituie detașamente pro-ruse de combatanți pentru a fi trimiși în Odesa. 

La rândul său liderul Mișcării Populară Antimafie, Sergiu Mocanu, lansa pe 11 martie, spre atenția mijloacelor de informare în masă și a misiunilor străine acreditate la Chișinău , un comunicat de presă potrivit căruia sute de militari ruși au sosit la Tiraspol tranzitând teritoriul Republicii Moldova via Aeroportul Internațional Chișinău. 

Declarațiile domnului Mocanu au fost infirmate hotărât de reprezentanții Poliției de Frontieră. La rândul lor, reprezentanții administației separtiste, au scris pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN că, „informația apărută la Kiev nu corespunde realității” și i-au propus ambasadorului Ucrainei la Chișinău să se deplaseze la Tiraspol pentru a vedea că așa ceva nu se întâmplă.

Dar, vorba proverbului, nu iese foc fără fum. Oficialii tiraspoleni sunt beneficiarii direcți ai discursurilor oficialilor ruşi care susţin proiectul secesionist, și ai asistenţei economice şi informaţionale din Federația Rusă. Dependentă din punct de vedere comercial de regiunea Odesa, care a rămas loială noului regim instalat la Kiev, pe de altă parte subordonată interesului rus, conducerea separatistă poate fi împinsă discret în situația în care ar juca un rol mai activ în planurile stategice ruse, în rândul experților militari există deja temerea că regimul separatist ar putea deveni furnizor al armamentului depus în depozitele de la Colbasna către forțele pro-ruse din regiune.

În același timp, declarațiile doamnei Ștanski de săptămâna trecută - "sperăm ca situația din Ucraina să se stabilizeze", ne spun că teama oficialilor separatiști față de "tensionarea situației", ar putea fi veridică. În condițiile în care o treime din locuitorii regiunii transnistrene sunt de etnie uraineană, iar peste 100 de mii dintre ei sunt posesori ai pașapoartelor ucrainene, dăm carte blanche, gândim că maioul ucrainean este mai aproape decât rubașka rusească și afirmăm că temerile au o firească motivație. 
Editorialistul moldovean Petru Bogatu nota că lansarea la Tiraspol a centrului condus de Leonid Reșetnikov, „pare a fi o continuare a liniei anunțate de ambasadorul rus la Chișinău care a spus că Federația Rusă va acorda o atenție mai mare regiunilor separatiste moldovenești și ne face să credem că este o făcătură a serviciilor speciale rusești care se înscrie în lanțul de presiuni și șantaj din partea Federației Ruse asupra Republicii Moldova.” Și asupra separatiștilor transnistreni adaog eu. 

Premierul moldovean Iurie Leancă își exprima luni, 10 martie, speranța că, pe fundalul crizei din Ucraina, liderii de la Tiraspol vor da dovadă de spirit de răspundere și vor păstra calmul regiunii lor. Cred că spusele domniei sale au fost auzite și la Tiraspol. De asta, anunțata deschidere a administrației separatiste pentru opinia publică, pentru reprezentanții misiunilor diplomatice și pentru reprezentanții mass-media, merită să fie luată în serios. Încrederea și transparența arătată de secesioniști poate fi testată. În cazul în care ea este temeinică, atât echipa condusă de domnul Eugen Carpov, cât și reprezentanții misiunii OSCE la Chișinău trebuie să-i ajute pe transnistreni  în dispoziția lor de a păstra a o relativă neutralitate. Altfel, butoiul cu pulbere transnistrean poate arunca în aer nu numai regiunea Odesa, ci întreaga regiune.

No comments:

Post a Comment