Tuesday, March 4, 2014
CIBOTARU VIITORUL MINISTRU AL APĂRĂRII. DE CE NU?
Știrea. La ședința de analiză a riscurilor de securitate la adresa Republicii Moldova, președintele Nicolae Timoftii i-a convocat pe toți conducătorii instituțiilor de securitate. O discuție la această temă cu ambasadorul Ucrainei, Serghei Pirojkov, șeful statului a avut-o înainte de începerea ședinței. La şedinţa convocată de şeful statului au mai participat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, Ministrul de Externe, Natalia Gherman, directorul SIS, Mihai Balan, vicepreşedinţii Legislativului Liliana Palihovici şi Oleg Bodrug, dar şi liderul PLDM, Vlad Filat.
Analiza știrii. Lipsa din Republica Moldova a premierului Leancă și a președintelui parlamentului Igor Corman, l-au pus într-o situație delicată pe președintele Timoftii. Aflat în situația de a nu putea convoca Consiliul Suprem de Securitate, domnia sa a preferat să convoace o ședință lărgită la care să participe și ambasadorul țării pe teritoriul căreia se dezvoltă situații de risc la adresa statului moldovean. Prezența la această ședință a liderului liberal democraților moldoveni, Vlad Filat, vorbește despre importantul rol al liberal democraților în ecuația politică moldavă.
Concluzia. Pentru a face față unor situațiilor excepționale, președintele moldovean a știut să se folosească de experiența sa de viață.
Știrea 1.Cancelarul Germaniei Angela Merkel a discutat cu Vladimir Putin şi l-a convins să accepte o Comisie de verificare a faptelor în Crimeea, care ar avea drept scop să deschidă calea spre dialog, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului german. Misiunea ar urma să fie coordonată de OSCE.
Știrea 2.Secretarul de stat al SUA John Kerry se află la Kiev. El se va întâlni marţi, 4 martie, cu reprezentanţii noului Guvern, cu liderii Parlamentului şi cu membri ai societăţii civile. Un comunicat al Departamentului de Stat arată că șeful Departamentului de Stat, "va reafirma sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea, independenţa, integritatea teritorială a Ucrainei şi pentru dreptul poporului ucrainean de a-şi determina singuri viitorul, fără interferenţe sau provocări din exterior".
Analiza știrilor. Realismul spuselor doamnei Nuland, „F..k the EU” a exprimat cât se poate de clar diferența de viziuni pe Ucraina. Statele Unite au mers pe mâna diseminării de democrație prin intermediul Poloniei, vîrful de lance al noilor democrații europene. Dar în aceste momente, balanța de simpatie față de Moscova este înclinată de către Berlin care are pragmatice interese economice în relația cu rușii. Iritată de amestecul american pe continentul european, doamna de fier a Germaniei va rezolva nodul crimeean în mod propriu.
Concluzie. Dacă vrei să perpetuezi o stare de fapt – fă o comisie!
Știrea.Premierul Iurie Leancă și secretarul de stat al SUA, John Kerry, au lansat Dialogul Strategic moldo-american. Președintele american Barack Obama s-a alăturat întrevederii dintre prim-ministrul Iurie Leancă și vicepreședintele Joe Biden, caree a avut loc la Casa Albă. Barack Obama a spus că „SUA susține enorm parcursul european al Republicii Moldova, înțelegem că acest drum nu este unul ușor, susținem integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Inima mea este cu voi, sprijinul meu este cu voi si vreau să vă văd reușind”, a declarat Barack Obama.
Analiza știrii. Este stratul unor relații de colaborare net superioare. Contextul geopolitic delicat în care este amplasată geografic Republica Moldova face să crească și importanța geopolitică a Chișinăului. Diplomația americană merge în continuare pe mâna Varșoviei, acordând sprijin Republicii Moldova salvează ce a mai rămas de salvat din Parteneriatul Estic – o inițiativp polono-suedeză.
Concluzie. Din preferatul Uniunii Europene, Chișinăul ajunge și copilul de suflet al Americii.
Cele trei situații descrise mai sus vin să exemplifice importanța artei diplomatice și a experienței de viață. Furtunosul context politic ucrainean, crește cota de piață a Chișinăului și impune prezența în fruntea Ministerului Apărării a unui specialist în arta diplomației și a politicilor europene de securitate.
Liberal reformatorii moldoveni sunt nevoiți să aleagă o persoană din afara siajului lor politic, un tehnocrat care a elaborat și a aplicat asemenea politici atât în interiorul statului moldav dar și în exteriorul lui. O persoană care poate prelua rapid și fără tărăgănare lucrurile, un om cu experiență de lucru în armata moldoveană, o persoană credibilă atât pentru cetățeni, cât și pentru opoziția comuniștilor moldoveni. O persoană care să știe să vorbească în limba timpului actual, timp de mari schimbări structurale în această parte a continentului. Președintele Timofti a sugerat că s-a redus drastic capabilitatea armatei naționale de a face față tuturor provocărilor. Sarcina noului ministru ar fi tocmai readucerea, în regim de urgență, a rigorii și capabilității Armatei de a face față tuturor situațiilor de risc dar și de a susține un dialog internațional de consolidare a sistemelor de apărare ale statului.
O asemenea persoană există. Viorel Cibotaru viitorul ministru al apărării. De ce nu?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment