Saturday, March 29, 2014

MOȚIUNEA DE CENZURĂ ȘI TEAMA VICTORIEI NULAND



Parlamentul de la Chișinău va examina joi, 3 aprilie, moțiunea de cenzură înaintată cabinetului Leancă. Este cea de a patra moțiune de cenzură depusă de opoziția comunistă în legislativul moldovean. Motivația comuniștilor se bazează pe faptul că, guvernarea pro-europeană s-ar fi aliniat la sancțiunile UE împotriva unor oficiali ruși și a unor foști oficiali ucraineni. Autoritățile, la rândul lor susțin că Republica Moldova nu a subscris sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Deputații comuniști afirmă că decizia de alăturare la sancțiunile impuse de UE ar fi fost luată personal de premierul Iurie Leancă, ceea ce ar reprezenta, o încălcare a legislației și uzurpare a puterii în stat şi o decizie care contravine intereselor Republicii Moldova și prevederilor Tratatului de prietenie cu Rusia.

Seful Executivului moldovean Iurie Leancă a comentat moțiunea  el a spus că abia așteaptă să ajungă în Parlament pentru a informa cetățenii despre ce se întâmplă cu adevărat în Republica Moldova. „Voi vorbi și despre anumite provocări, inclusiv cele la care participă opoziția comunistă. Le sunt recunoscător oponenților noștri pentru această oportunitate și vă promit stimați comuniști că o voi folosi pentru a informa cetățenii din Republica Moldova exact despre ceea ce se întâmplă”, a declarat Leancă. 

Conducerea liberal democraților moldoveni, formațiunea politică care asigură cel mai mare număr de deputați din actuala majoritate parlamentară este la fel de optimistă. Liderul fracțiunii PLDM din legislativ,  Valeriu Strelet afirmă că, din viitoarele dezbateri PCRM va ieși șifonat. Streleț a menționat că subiectul moțiunii este inventat. „În principiu, nu este nimic nou în acțiunile comuniștilor. Scopul comuniștilor este de a crea cât mai multă zarvă și vâlvă”, a declarat liberal-democratul.

Există însă suficiente motive ca sugestia făcută de domnul Leancă, care a afirmat că opoziția comunistă participă la provocări de securitate la adresa statului moldovean să fie cât se poate de logică. Pe data de 27 martie, Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția cu privire la recunoașterea inviolabilității integrității teritoriale a Ucrainei. Înaintea sedintei ONU, Federatia Rusă a amenintat Republica Moldova, ca aceasta să voteze împotriva rezoluției Adunării Generale a ONU, care califică referendumul din Crimeea ca fiind ilegal. Moțiunea de cenzură înaintată Guvernului Leancă a fost făcută pe 28 martie și ar putea fi răspunsul rus la gestul Moldovei.  

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, afirma recent pentru postul de radio Europa Liberă că „pe teritoriul Republicii Moldova dar și în regiune, se dă o lupta geopolitică dură ”. Declarația liderului democrat, venea ca urmare a  tentativelor de mituire a unor deputati.  În luna februarie, doi deputaţi ai coaliţiei pro-europene de la guvernare au declarat că au fost ispitiţi de persoane sau forţe obscure pentru ca în schimbul unor sume mari de bani să-şi părăsească fracţiunile parlamentare. Liderii coaliției pro-europene prezentau atunci lucrurile în mod solidar ca fiind drept o tentativă de cumpărare a deputaţilor pentru a schimba raportul de forţe în Parlament, astfel încât guvernul Republicii Moldova să poată fi demis iar statul să fie întoars din drumul lui european cu o altă majoritate. Drept confirmare că spusele nu erau aruncate în vânt, pe data de 7 martie, postul de televiziune Pro TV Chișinău prezenta telespectatorilor momentul în care CNA număra sfertul de milion de dolari cu care ar fi urmat sa fie cumparat un deputat. Imaginile erau cadre operative filmate în momentul în care două persoane erau reținute în flagrant delict de către ofițerii anticorupție tocmai când trebuiau să-i transmită acestuia 250 de mii dolari. În schimbul banilor, deputatul urma să părăsească fracțiunea parlamentară din care face parte. Conform unor informații neoficiale, persoana vizata în tentativa de corupere ar fi fost deputatul Anatol Arhire.

Publicația Adevarul, nota cu acest prilej afirmațiile directorului de programe al Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, care lansa ipoteza că aceste sume uriașe de bani nu pot proveni din Republica Moldova. „Este evident că Federaţia Rusă e interesată în compromiterea şanselor de integrare europeană. Până acum, pentru realizarea acetui scop era folosită administraţia separatistă de la Tiraspol. Nu putem exclude şi alte scenarii. Unul dintre acestea poate fi coruperea unor deputaţi din coaliţia de guvernare, astfel încât aceasta să piardă majoritatea în Parlament. Demiterea guvernului şi provocarea de alegeri anticipate ar putea duce la situaţia în care nu va avea cine semna şi ratifica Acordul de Asociere cu UE“, susţinea Oazu Nantoi.

Ideea unei posibile pierderi a majorității parlamentare deținute de către Coaliția Pro-Europeană a fost întărită și de anunțul deputatului Iurie Bolboceanu care a spus că părăseşte fracţiunea parlamentară a PDM şi partidul. Domnia sa și-a motivat decizia prin faptul că este dezamăgit de politica moldovenească. Astfel, fracţiunea Partidului Democrat rămâne doar cu 15 mandate în Parlament. 


În cazul în care moțiunea de cenzură înaintată de opoziția comunistă este o componentă a unui scenariu mai amplu aplicat Chișinăului de către Kremlin, șansele demiterii guvernului pro-european cresc în mod exponențial. Demiterea cabinetului Leancă ar provoca o criză politică care ar putea culmina cu investirea unui guvern pro-Moscova, iar atunci pozițiile geopolitice câștigate de către Federația Rusă prin anexarea peninsulei Crimeea s-ar consolida definitiv.
Odată ce liderii coaliției pro-europene au confirmat public existența unor tentative  de corupere a unor deputați ai actualei majorități parlamentare, tabloul politic moldovenesc ar putea fi mult mai sumbru decât pare la prima vedere. Optimismul afișat de către primul ministru moldovean ascunde probabil multe îngrijorări. Iată de ce nu putem exclude faptul ca tentativele de corupere să nu fi încetat, ori poate să existe deja un număr confortabil de deputați care să fi cedat acestor ispite și să fi acceptat plata pentru trădarea actualului cabinet de miniștri.
Ce va fi, vom vedea joia viitoare. Până atunci liderii coaliției pro-europene, domnul Iurie Leancă dar și doamna Nuland au suficiente motive de teamă.

3 comments:

  1. urât articol. Victoria Nuland "nu se teme" ci avertizează și susține autoritățile.

    ReplyDelete
  2. Gherman este cea care face de rușine Republica Moldova, prin graiul ei și mintea de lemn. Din păcate nici Gherman și nici Nichituș nu au înțeles ce "a vrut" doamna Nuland de la această conducere lașă și coruptă. V-a dat și 10 milioane de dolari dar voi tot o faceți fricoasă.

    ReplyDelete
  3. Domnule Pogolsa, ma bucur ca sunteti un cititor al notelor mele de blog. Ingrijorarile doamnei Nuland tin de ceea ce domnia sa a numit stresul unor tensiuni in vecinatatea Republicii Moldova - adica tensiunile din Ucraina dar si de aparitia diferendului transnistrean pe agenda domnului Lavrov si Kerry. Asa ca exista suficiente motive de teama.
    Presupun ca domnia voastra ati fi dorit sa scriu un text bazat pe conferinta de presa sustinuta de doamna Gherman si doamna Nuland. Sper ca ati ascultat atent conferinta de presa - eu am facut acest lucru. Cred ca v-ati grabit nitel, dar un text pe marginea discutiilor bilaterale moldo-americane va fi.

    ReplyDelete