Thursday, March 6, 2014

SCUIPATUL ÎN SUFLETUL LUI OBAMA E PERICULOS



În cadrul unui discurs ținut la Consiliul Atlantic, unde a vorbit despre evoluțiile din sud-estul Europei, premierul moldovean Iurie Leancă a declarat că în urma situației în care se află Ucraina, oficialii moldoveni și-au învățat lecțiile. Primul ministru moldovean a spus că „prima lecție ține de continuarea obiectivelor stabilite. Decizia Ucrainei de a nu semna Acordul de Asociere la Vilnius a fost o decizie care a schimbat totul”, a concretizat domnul Leancă. Cea de a doua lecție e legată de pregătirea economiei statului moldovean pentru a beneficia de prevederile Acordului de Asociere, a treia, e despre comunicarea statului cu cetățeanul, iar lecția finală, domnul Leancă o transferă birocraților europeni care ar fi trebuit să  ofere o perspectivă europeană țărilor din Parteneriatul Estic. 

Domnul Leancă are perfectă dreptate.

Cardinalul politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski, afirma cu mai bine de 15 ani în umbră, că soarta Republicii Moldova este strâns legată de evoluțiile politice din Ucraina. În aceste condiții, strategii de la Moscova pot menține Chișinăul în sfera de interese a Federației Ruse, doar prin reactivarea vechilor amenințări separatiste, găgăuze și transnistrene ori printr-o bruscă schimbare de guvern. În posibilul context separatist ucrainean, soluția de compromis înspre care observăm că se îndreaptă soluționarea conflictului pare a fi modelul federal. Doar că el, ar putea fi exportat și în Republica Moldova. Lansată într-un interviu acordat portalului  ziare.com de domnul Dungaciu, în conjunctura conflictualelor vecinătăți moldovene, ideea modelului federal, poartă cu ea o aură cât se poate de primejdioasă. 

Și avertizarea președintelui lituanian, Dalia Gribauskaite că, după ce a ocupat Crimeea, Republica Moldova, statele baltice și Polonia vor fi urmatoarele la rând pe lista Federației Ruse vine să ne îngrozească. Prezentă fiind la reuniunea Consiliului European, doamna Gribauskaite a spus că, "Europa trebuie, în primul rând, să realizeze că ceea ce face Rusia este o încercare de a retrasa harta și granițele postbelice. Așadar, Ucraina este prima, Moldova va urma și, în cele din urmă, poate ajunge în statele baltice și în Polonia". 

Aceste amenințări contextuale la adresa suveranității statului moldovean ar putea deveni o realitate dacă oficialii moldoveni nu și-ar fi făcut temele de acasă. Doar că, așa cum spunea și premierul Leancă, oficialii moldoveni au lecțiile făcute. Prezentă la Chișinău alături de mai mulți europarlamentari membri ai PPE, doamna Monica Macovei declara că, pe bună dreptate, Moldova a ajuns copilul răsfățat  al UE. Anunțul venea ca urmare a votului din 27 februarie din Parlamentul European atunci când deputații europeni au votat visa free regime pentru cetățeni moldoveni. Documentul intră în vigoare la sfârșitul lunii mai 2014.

Că Moldova nu e o copilă orfană o arată și gestul președintelui american, Barack Obama de a se alătura, pe neașteptate, întrevederii domnului Leancă  cu vicepreședintele Joe Biden. Cel mai puternic om din lume a spus atunci că, „SUA susțin enorm parcursul european al Republicii Moldova, înțelegem că acest drum nu este unul ușor, susținem integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Inima mea este cu voi, sprijinul meu este cu voi si vreau să vă văd reușind”, a declarat Barack Obama. 

Observăm așadar că, Moldova nu e fetița cu chibrituri care poate muri de frig și că, într-un context geopolitic delicat, statului moldovean îi crește importanța strategică și devine țara care va fi împachetată în staniol și oferită tuturor ca un exemplu de success story.
 
Contextul ucrainean a făcut posibilă consolidarea unității partidelor democratice și pro-europene. Iată de ce retragerea deputatului moldovean Iurie Bolboceanu din fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat nu trebuie să afecteze bunul mers al guvernării. Domnul Bolboceanu a anunțat că va fi solidar cu colegii săi din Coaliția Pro Europeană și va vota legile care susțin parcursul european al statului.

Provocarea unei hemoragii parlamentare care să tulbure echilibrul de forțe din Parlamentul de la Chișinău, ar putea fi interpretată de către prietenii americani ai Moldovei o gravă insultă. Atunci inima președintelui Obama, ar putea considera orice încercare de demitere a guvernului Leancă, ca fiind un afront personal. Și va ține minte.

Inamicii apropierii Moldovei de Uniunea Europeană s-au bucurat degeaba. Coaliția Pro Europeană are o convenabilă majoritate. Cei cinci liberali ai domnului Ghimpu și deputatul independent Mihai Godea sunt puși în situația de a vota necondiționat legile care susțin apropierea Chișinăului de Europa. Altfel va părea că domniile lor scuipă în fântâna din care, odinioară, au băut apă. Scuipă drept în inima lui Obama.

2 comments:

  1. Fereasca-se D-zeu ...mie sila de SUA avoastra deja o puneti ca icoana deja..

    ReplyDelete
  2. Cardinalul politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski, afirma cu mai bine de 15 ani în umbră,

    ReplyDelete