Thursday, May 1, 2014

CU CINE VA DANSA GHIMPU ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ ?



Ilan Șor a fost ales preşedinte al Băncii de Economii din Republica Moldova. S-a întâmplat recent, pe 30 aprilie 2014. Tot în această zi, conducerea Partidul Liberal Reformator din Moldova, formațiune politică aflată în arcul guvernamental a cerut demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. Inițiativa liberalilor reformatori a apărut ca urmare a unei tranzacții prin care o bancă din Federația Rusă a devenit acționar, cu 24,9%, la Banca de Economii din Moldova. Președintele Partidului Liberal, aflat în opoziție în Republica Moldova, la rândul său, face acuzații la adresa președintelui Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, și afirmă că acesta este vinovatul principal al faptului că statul moldovean nu mai este acționarul majoritar al acestei bănci.  

Declarațiile de la Chișinău sunt un vag ecou al bătăliilor care s-au dat pentru controlul Băncii de Economii. O confruntare veche la care nici politicienii nu au avut întotdeauna acces. Lupta se dă între persoanele care dețin monopolul bancar în Republica Moldova. Comentatorul politic moldovean, Bogdan Țârdea, notează că la acest duel participă Vladimir Plahotniuc (acționar la Victoriabank), Veaceslav Platon (acționar la Moldindconbank și Energbank), Ilan Șor (acționar la Unibank și Banca Socială) și Renato Usatîi (acționar la Universal Bank). “Împreună cu Moldova AgroIndBank (acționari N.Ciornîi și V.Miculeț) aceste persoane dețin monopolul asupra sistemului bancar din Republica Moldova”, scrie domnul Țârdea. 

Că oamenii de afaceri au conexiuni strânse cu sfera politicului nu e de mirare. Implicarea lor vădită în viața politică din Republica Moldova a fost cea care i-a surprins atât pe politicieni cât și pe observatorii fenomenului politic moldovenesc. Gestul, de neîncredere a cercului de afaceri în politicienii moldoveni a fost interpretat ca o gravă impolitețe și un prim semn de slăbiciune al statului moldovea. Modul de administrare directă a intereselor de business prin intermediul unor formațiuni politice e continuat în 2014 de domnul Usatâi ( acționar la Universal Bank) care, recent și-a cumpărat un partid. 


Declarațiile domnului Ghimpu sunt însă o perdea de fum. Tirajate intens de mijloacele de informare în masă, acuzațiile poartă un iz electoral puternic și voalează realele intenții ale politicianului liberal. Privatizarea Băncii de Economii și pierderea de către statul moldovean a pachetului majoritar de acțiuni era imposibilă fără participarea Băncii Naționale a Republicii Moldova, care și-a dat acordul pentru vinderea acțiunilor către banca rusă. Guvernatorul Băncii Naționale este un apropiat al liderului liberal Mihai Ghimpu dar și al unora dintre cei care dețin monopolul asupra sectorului bancar din Republica Moldova. 
Lansate cu bună știință, acuzațiile domnului Ghimpu doresc să atragă atenția magnaților economici asupra formațiunii politice pe care o conduce. Aruncând în presă aceste intoxicații, liderul liberal transmite cercurilor de afaceri că va continua să danseze cum i se va spune și va face lobby pentru monopoliști. Aflat în fața unei scumpe campanii electorale, cu sondaje de opinie care îl plasează pe muchia cuțitului, declarațiile domnului Ghimpu sună a jurământ de vasalitate. 

La 10 aprilie, în fața Congresului american, doamna Victoria Nuland afirma că, în Sud-Estul Europei, oligarhii folosesc banii și influența pentru a înăbuși opoziția politică, pentru a cumpăra politicieni și mass-media și pentru a slăbi independența justiției. Mesajul doamnei Nuland era adresat și Republicii Moldova. Vorbind despre oligarhi, doamna Nuland punea degetul și pe monopolul media și transformarea televiziunilor în instrumente de presiune.  Fără a nominaliza în mod concret, oficialii americani transmit că vor încerca să susțină în statele din Parteneriatul Estic un obiectiv mai vechi dar niciodată atins: combaterea corupției de înalt nivel. 

Lupta care se dă între bancherii moldoveni are ca principală țintă preluarea totală a fluxurilor financiare destinate formațiunilor politice din Republica Moldova. Acționarii sistemului bancar moldovenesc își doresc să plaseze  acțiuni și în viitoarele partide parlamentare. Cei care dețin controlul asupra mult râvnitelor fluxuri financiare, își doresc să aibă suficiente pârghii asupra modului de alcătuire a listelor electorale ale partidelor și a modului de desfășurare a campaniei electorale. 

Atunci când vom citi numele din viitoarea listă electorală vom afla cui și-a închinat domnul Ghimpu steagul liberal. Până atunci, domnia sa va mai bate pe la ușile magnaților moldoveni cu tot felul de propuneri. Domnul Ghimpu știe prea bine că cine controlează media și banii – controlează politica.

No comments:

Post a Comment