Monday, March 4, 2013

CE VREA PLAHOTNIUC ?



Liderii alianței aflate la guvernare, păstrează de vreo două zile tăcerea - e un semn bun. Mult zgomot fac comentatorii politici, ziariștii și bloggerii. Spațiul virtual este divizat – unii cer demisia lui Vlad Filat, alții încearcă să convingă că demisia guvernul deschide ușa alegerilor  anticipate.

Ambasadorul României la Chișinău,  Marius Lazurca, sugera că tensiunea și divizarea de pe scena politică moldavă este amplificată și de presă: ”Aș semnala un pericol care ține de felul în care situația de astăzi din Republica Moldova, e tratată de media. Există pericolul să uităm și să neglijăm realizări frumoase ale Republicii Moldova și să vorbim de criză, tensiune, neînțelegeri. E păcat. Rezultatele guvernării AIE sunt foarte bune”.

Unii dintre comentatori folosesc imperativul și cer demisia guvernului. Pentru demiterea acestuia sunt necesare 51 de voturi.  Într-o încercare de ghicire a viitoarei aritmetici parlamentare, ca să iasă la număr, voturile sunt ușor trase de păr. Un calcul matematic simplu, ne arată că în favoarea moțiunii ar putea vota , PCRM – 34 de mandate, PD -15 mandate, grupul Dodon-4 mandate, 2 deputați din grupul Mișin, Godea si Sîrbu, în total 57 de voturi pentru demisia Guvernului Filat. Iar daca se va proceda la vot secret, s-ar putea ca pro demisie sa voteze si unii deputați din PL si chiar PLDM”, notează un prolific observator al vieții politice moldave. 

Nu se știe precis dacă cele 51 de voturi, necesare pentru demiterea guvernului vor fi găsite. Trase din condei, textele care cer demisia benevolă a primului ministru au rolul de a pune sub presiune psihologică una din părțile aflate în negocieri. Unele dintre producțiile literare ale condeierilor marelui mogul, purtând în ele pecetea unor stări afective adânc ascunse în subconștient, odată ieșite la iveală, vin să încrânceneze. Tactica e veche, antică și de demult!  

Negocierile au loc pe multiple paliere. În timp ce Mihai Ghimpu s-a dus la Strasbourg pentru a se întâlni cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, unde va discuta despre criza din AIE, la Chișinău a venit Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Bundestagului Republicii Federale Germania. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, pe 4 martie, deputatul german va avea o întrevedere cu Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, unde va discuta tot despre confruntarea politică moldovenească. Că doar n-or discuta despre câte kilograme de semințe de floarea soarelui au ieșit în toamnă la hectarul de pământ!  

Între timp, în jurul Republicii Moldova  – vesel și frumos. 

Protestele continuă în Bulgaria: în Sofia s-a constituit un comitet care are viziuni revoluţionare. Au blocat centrul Sofiei, au făcut o tabără de protest permanentă în faţa administraţiei prezidenţiale. Ce vor: convocarea unei fel de adunări constituante, modificarea codului electoral, o lege care să asigure participarea 50% a cetăţenilor în administraţia publică, naţionalizarea producătorilor de energie.
Viktor Ianukovici a fost chemat la covor, în Piața Roșie la Kremlin. După ce ucrainenii au anunţat că vor începe să exploateze gaze de şist în parteneriat cu Shell, Gazprom au prezentat scurt o factură de 5 miliarde euro. Ucraina are semnat cu Gazprom-ul un contract dificil: ucrainenii se obligă să cumpere o anumită cantitate de gaze pe care sunt obligaţi să le plătească chiar dacă nu le consumă. În 2012 au consumat mai puţin, diferenţa e de 5 miliarde euro, iar acum ruşii vor banii.
Bucureștiul este amenințat de Germania că va bloca aderarea la Schengen. Ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, a declarat pentru publicația Der Spiegel” că Germania "va folosi dreptul de veto" pentru a preveni o aderare imediată a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Furtuna politică din jurul Moldovei confirmă odată în plus ceea ce declara Hillary Clinton despre începuturile unor proces de recâștigare a zonelor de influență de către Federația Rusă. 

La comanda lui Plahotniuc, unii comentatorii politici cer ca Vlad Filat să își depună mandatul de premier. Să însemne acest lucru că domnul Marian Lupu își va depune mandatul de deputat? Insistența cu care se vorbește despre demisia lui Filat chiar în ajunul ultimei runde de negocieri pe marginea Acordurilor de asociere și liber schimb, vine să confirme faptul că, Plahotniuc ori își dorește ratarea de către Republica Moldova a acestei șanse istorice, ori își dorește revenirea la putere a comuniștilor moldoveni.

Demiterea guvernului Filat i-ar veni ca o mănușă opoziției comuniste. Deputatul Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Oleg Reidman, a declarat că dacă, eventual, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, PCRM va deține majoritatea în viitorul Legislativ. Opinia este împărtășită și de către alți fruntași ai opoziției parlamentare. Reidman a declarat la un post de televiziune că actualul Guvern trebuie demis cât mai repede și anunțate alegeri anticipate pentru a se putea forma un nou Executiv. 

Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte ori o pace modestă dar sănătoasă. Negocierile, pe diverse paliere continuă.

Ce doriți cu adevărat, domnule deputat Plahotniuc?


 FOTO - Eduard Bîzgu






No comments:

Post a Comment