Wednesday, March 6, 2013

SINISTRA SCÂȘNIRE DIN DINȚI A ALIANȚEI



Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu afirmă că păstrarea lui Vlad Filat la cârma Guvernului nu ar fi prioritară, miza pentru evitarea unui dezastru geopolitic ar fi doar stabilitatea Alianței pentru Integrare Europeană. “S-a creat o imagine în care Guvernul Filat echivalează cu orientarea pro-europeană. Menținerea AIE la putere este, însă, miza, iar acest lucru se poate întâmpla chiar dacă unii din liderii ei vor fi demiși”, a declarat acesta pentru DC News. Fostul consilier prezidențial al lui Mihai Ghimpu reia teza liderului liberalilor moldoveni și spune că repunerea în funcție a lui Vlad Filat de către președintele Nicolae Timofti va duce la suspendarea șefului republicii, acuzat că face jocurile PLDM. Fostul apropiat al liderilor creștin democrați moldoveni, afirmă că soluția ar fi un premier din AIE, dar altul decât lui Filat.

În schimb, Iurie Roșca, consideră că guvernul Filat a fost demis pe bună dreptate, iar motivele principale țin de corupţia înaltă şi lipsa progreselor economice. "Cuvântul cheie în moţiunea de cenzură este corupţia şi lipsa progreselor economice, sunt elementele de bază în discursul lui Voronin. Autorii moțiunii de cenzură au pus accentul pe componenta corupţiei și bine au făcut", a declarat pentru Publika TV, Iurie Roşca. Liderul creștin democrat consideră că Filat ar putea fi pasibil chiar și de pedeapsa penală.

Demiterea guvernului Filat folosește doar intereselor geostrategice ruse. Afirmația, intuită la începutul crizei politice din Moldova, de către directorul SRI, George Maior, este confirmată de către expertul Institutului german de studii de securitate, Anneli Ute Gabanyi.   „Modelul de destabilizare al ţării, prin oligarhi, a funcţionat foarte bine în Georgia, a funcţionat foarte bine în Ucraina şi aproape că este pe punctul de a funcţiona şi în Republica Moldova. Nu este singurul scenariu şi cred că în ştiinţele politice putem urmări şi găsi un răspuns la întrebarea: „Cui foloseşte?” Şi dacă punem întrebarea în momentul de faţă: „Cui foloseşte?”, atunci, politic vorbind, foloseşte numai Rusiei. Poate individual vorbind, mai foloseşte unuia sau altuia dintre politicieni”, a spus cercetătorul german. Anneli Ute Gabanyi afirmă că Republica Moldova se ceartă într-un moment fatidic pentru soarta ei. Potrivit cercetătoarei, Republica Moldova s-a bucurat nu numai de sprijinul tehnocraţilor de la Bruxelles sau de la Berlin, ci și de sprijinul direct al politicienilor care au conștientizat faptul că dintre toate țările Parteneriatului Estic, Republica Moldova este singura care are capacitatea să devină o poveste de succes. 

Moderate de către președintele Timofti, începutul negocieriilor dintre cele trei formațiuni politice stau sub semnul presiunilor care se fac la adresa liderului liberal democrat pentru a renunța la funcția de premier. Presiuni care par a fi create special pentru a-i face pe liberal democrații să își iasă din pepeni. 

O gură de aer proaspăt pentru echipa lui Filat, vine din partea fostului său șef de partid. Dacă ar exista bunăvoinţă între liderii AIE, spune Diacov, Republica Moldova ar putea avea un nou Guvern în cel mult două săptămâni. Președintele de onoare al democraților moldoveni zice că formaţiunea sa nu a spus că nu-l acceptă pe Vlad Filat la funcţia de premier. „Câteva persoane au spus asta. Nu există încă o decizie a partidului în acest sens.” Diacov face un mărinimos gest politic și le dă dreptate liberal democraților afirmând că, din AIE, PLDM este partidul care trebuie să ne spună cum vede această situaţie.“

Liberal democrații par a fi strînși între nicovala liberală și ciocanul democrat, și impuși să găsească un compormis acceptabil. Logica de executare a actului politic este însă diferită. Votul comun de la 5 martie, al formațiunilor parlamentare a PCRM și PDM, a făcut posibilă apariția unei alte majorități parlamentare, majoritate care, în comun, este responsabilă de demiterea cabinetului de miniștri. Firesc ar fi ca grijile pentru numirea unui nou prim minitru să fie ale acestor două formațiuni. Odată luat act de demiterea cabinetului de miniștri, șeful statului moldovean trebuie să urmeze procedurile descrise în Constituția Republicii Moldova și să poarte consultări cu toate fracțiunile parlamentare. Există posibilitatea ca cea mai numeroasă, a opoziției, în ciuda tuturor declarațiilor să își dorească, să pună umărul la depășirea acestei crize și să numească un posibil candidat.    

Reprezentanții presei nu au auzit încă ferme declarații ( scrise ) prin care cele trei componente ale fostei alianțe de guvernământ să își dorească formarea unui nou guvern în comun. Am auzit declarații referitoare la începerea negocierilor de la un punct zero. L-am auzit pe Mihai Ghimpu afirmând că nu își dorește schimbarea miniștrilor din guvern, și pe Marian Lupu spunând că miniștrii democrați nu vor fi retrași. Am auzit despre dreptul liberal democraților de a-l numi viitor premier pe Vlad Filat. Și cam atât. Sunteți siguri că mai doriți să guvernați împreună domnilor, tovarăși de drum?

Dincolo de confruntarea interpersonală Plahotniuc – Filat, guvernarea AIE, și-a început funebrul scârțâit din cauza unei crase ineficiențe a mecanismelor statale. Iar această ineficiență s-a datorat în principal partajării funcțiilor statale între partide. Numiți de către partidele din alianță, miniștrii au folosit aceste instituții pentru a supune formațiunilor lor politice cât mai multe instituții economice. De aici și macabra scrâșnire a alianței. Anul trecut, primul ministru a auzit prima dată aceste scrâșniri. 

Eventualele negocieri ar trebui să pună în discuție eliminarea tuturor acestor neplăcute zgomote. Depolitizarea principalelor funcții ale statului ar face posibil ca viitorul prim ministru să aibă în jurul său o echipă. Dacă e punctul zero – zero să fie!

Ori sunteți siguri că Filat, își dorește să privească din nou la sinistrul dezmăț al unor miniștrii care-l sfidează ? 


No comments:

Post a Comment