Friday, March 22, 2013

VORONIN ȘI REVOLUȚIILE DE CATIFEA



Liderul maxim al comuniștilor moldoveni a ieșit zilele trecute la rampă. Așteptate, principalele declarații ale domniei sale au vrut să ne convingă că, opoziția comunistă își dorește cu orice preț alegeri anticipate și că are forța necesară pentru a declanșa o revoluție de catifea.  Printre mesajele cu caracter mobilizator, domnul Voronin a afirmat că Nicolae Timofti, va tărăgăna desemnarea unui candidat la postul de prim ministru încălcând în acest mod Constituția. În atari condiții, liderul opoziției, a atenționat că există marele risc ca simpatizanții acestei formațiuni politice să se răscoale. Liderul Partidului Comuniștilor a spus că partidul său va organiza o revoluție de catifea. „Noi nu vom sta cu mâinile în sân. Vom face ceea ce le-am promis cetățenilor - revoluție. Poate este mai bine să organizăm noi revoluția pentru ca să fie sub controlul nostru, a partidului, dar să nu fie stihinică.”

Domnul Voronin are, parțial, dreptate. Articolul 82 din Constituție, referitor la
numirea Guvernului afirmă că,
după consultarea majorităţii parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Pentru că nu sunt stabilite termene concrete pentru șeful statului, în care trebuie să desemneze candidatul la șefia cabinetului de miniștri, ipotetic, tentația de a se trage ușor de timp, ar putea exista. 

În același timp, articolul 85 din Constituția Republicii Moldova, prevede în mod exact posibilitățile pe care le are Nicolae Timofti, pentru dizolvarea Parlamentului. 1.În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. 2.Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.

Trimiterile pe care domnul Voronin le face la revoluție, au însă doar un scop propagandistic. Afirmațiile că mămăliga ar face explozie, sunt puse sub semnul îndoielii chiar de către moldoveni. Ei preferă să își toace cu sârg banii, fără a se gândi prea mult la solidaritate socială ori la revolte. Într-o Moldovă rurală, sărăcia se întâlnește cu belșugul remitențelor pentru a crea alcoolica liniște a veșniciei. 

Stânga condusă de Voronin a beneficiat de un masiv suport electoral, dar în aceste momente, stânga nu mai înseamnă doar Voronin. Într-o viitoare confruntare electorală, PCRM-ul va avea de concurat și cu o serie de lideri pe care anterior, i-a încălzit la piept. Conștientă de noii rivali de pe stânga, echipa comunistă trișează și simulează că e gata de revoluție.  Vădit slăbită de lipsa unor resurse financiare care ar fi trebuit să consolideze partidul, fără însemnele electorale tradiționale și în lipsa suportului mediatic anterior, echipa condusă de domnul Voronin, ar accepta mai greu riscul unor iminente alegeri anticipate. De fapt, domnia sa nu are nevoie de alegeri anticipate!

Dincolo de înșelarea adversarilor politici și îmbărbătarea propriului electorat, apariția în public a domnului Voronin a avut scopul de a-i spune lui Nicolae Timofti să nu tragă de timp. Un îndemn care poate grăbi procesul de negocieri.  "Frica în fața viitoarelor alegeri şi biciul european poate să-i impună pe liderii fostei alianței să se unească." Afirma exact, liderul comunist.

Odată aflați în criză de timp, cu greutatea secundelor pe umeri, liderii celor trei partide aflate în negocieri, vor fi nevoiți să își calce pe inimă și să taie mai repede  nodul gordian.  

Domnule președinte Timofti, nu credeți că Voronin are dreptate?

1 comment:

  1. http://www.publika.md/candidatul-la-functia-de-prim-ministru-va-fi-desemnat-pana-pe-1-aprilie_1316071.html

    ReplyDelete