Monday, March 25, 2013

LISTA LORENEI BOGZA






În ultima săptămână de negocieri apele politice se vor limpezi. În săptămâna aceasta, președintele moldovean Nicolae Timofti va desemna candidatul la funcția de prim ministru. 

După ce grupurile parlamentare neafiliate, a lui Igor Dodon și a lui Vadim Mișin s-au întâlnit cu președintele țării, am aflat că socialiștii lui Dodon vor vota contra candidaturii lui Filat. Grupul lui Mișin va vota pro.  

În schimb, Timofti este convins că doar „deputații sunt responsabili de soarta Republicii Moldova. Dacă toți sunt împotriva anticipatelor, se poate presupune că în urma negocierilor și propunerilor, se va reuși desemnarea unui candidat. S-a convenit ca până la 1 aprilie să avem un rezultat favorabil”. 

Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, zice că nu l-ar mai vota pe Timofti la funcția de președinte.„Dacă se va propune demisia președintelui țării, iar voturile socialiștilor ar fi decisive, vom vota în interesele țării. Eu cred că majoritatea populației țării e nemulțumită de acest președinte”, a spus socialistul.

După ce s-au întâlnit la finele săptămânii trecute, reprezentanții din partea PLDM, PD și PL ne-au spus că Acordul AIE-3 este gata. PrimeTV, anunță  că noul acord va fi unul public. Corina Fusu, declara că negociatorii și-au propus ca tratativele să fie încheiate până sâmbătă. Vadim Pistrinciuc, din partea PLDM, menționa că cele mai multe componente ale acordului au fost agreate. 

Ce se va discuta în săptămâna aceasta?

Comentatorul politic Vitalie Catană, spune că în această săptămână se va discuta cine va rămâne şi cine va pleca din Guvern. "Acordul înseamnă orientarea vectorului şi stabilirea principiilor şi valorilor. Poziţiile sunt clare. PLDM îl vrea pe Filat, celelalte două partide nu îl susţin. Problema este dacă mai mulţi miniştri se vor regăsi în noul Guvern. Acum este partea cea mai grea. În fond nu principiile şi valorile au făcut să cadă acest Guvern, ci oamenii care au făcut parte din acest Guvern, care au fost implicaţi în diferite scandaluri", afirma domnia sa la Publika TV.  

Adevărul spuselor lui Vitalie Catană este confirmat indirect de către Mihai Ghimpu. Liderul liberalilor moldoveni a spus deja că în cazul formării guvernului AIE-3, fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, nu va mai face parte dintr-un nou Guvern. 

Așadar în această săptămână, apele politicii moldovenești se vor limpezi. 

Vom afla care dintre cele cinci alternative de dezvoltare ale viitorului politic moldovenesc, intuite de Lorena Bogza, are cea mai mare șansă de dezvoltare.  Iată lista Lorenei:
1. Refacerea AIE 3 - și aici avem doua variante - cu Vlad Filat premier și fără.
2. Coaliție PLDM+PD+ neafiliați = 55 de mandate (PCRM și PL în opoziție).
3. Coaliție PLDM+PCRM = 65 (PD și PL în opoziție).
4. Coaliție PD+PCRM = 49 plus câțiva neafiliați (PLDM si PL în opoziție).
5. Alegeri anticipate.

Punctele trei și cinci pot fi excluse fără drept de apel. Dacă dăm crezare afirmațiilor domnului Voronin și punctul patru poate fi scos din listă. Ne conducem de afirmațiile publice ale negociatorilor și credem că asistăm la refacerea alianței. Liberalii moldoveni participă în continuare la negocieri, așadar  nu vor să facă parte din opoziția parlamentară, iar de aici rezultă că și realitățile punctului doi, plauzibile, pot fi și ele excluse.

Consilierul președintelui Traian Băsescu, domnul Iulian Chifu într-un material public nota că “maturitatea părţilor, (aflate la Chișinău în concurență politică n.a.)  trebuie să accepte că Vlad Filat nu poate ieşi cu totul din spaţiul politic şi că un echilibru va trebui format”. Ceea ce s-ar traduce că punctul întâi din lista Lorenei are cea mai mare rată de veridicitate iar varianta în care Vlad Filat este din nou premier pare a fi una firească și intuită de toți.


No comments:

Post a Comment