Wednesday, March 27, 2013

ZUBCO BEA CAFEA DE 6000 DE LEI



6000 de lei a costat cafeaua pe care a băut-o fostul procuror general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, la Centrul Național Anticorupție. La ieșirea din clădirea CNA, domnia sa  a negat că ar fi fost citat de către ofițerii centrului. Întrebat de jurnalişti ce a făcut la CNA, Zubco a răspuns în doi peri că "a băut o cafea".

Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a spus însă că Zubco a fost citat telefonic pentru a oferi explicații pe marginea conflictului de interese constat de Comisia Națională de Integritate. "Valeriu Zubco a confirmat că se prezintă. El urma să ofere explicaţii pe marginea conflictului de interese, domnia sa a venit, dar nu a vrut să facă declaraţii.", a declarat presei Starinschi. 

Fostul procuror general continuă să afirme că participarea domniei sale la vânătoare în compania unor oameni de afaceri nu a reprezentat un conflict de interese. "Nu am primit nici o citaţie de la nimeni. Am fost citat şi audiat numai la Procuratura Generală pe marginea cazului din Pădurea Domnească. Când voi avea ceva de declarat voi face o conferinţă de presă. Nu văd conflictul de interese. Legea spune foarte clar, (conflictul de interese apare n.a.) atunci când are loc implicarea personală sau a unei rude apropiate", a declarat Zubco. 

Manifestată în mod grosolan, lipsa de educație a domnului Zubco față de presă, a avut rolul de a ascunde un lucru evident – amenda primită. Doar insistența de care au dat dovadă jurnaliștii a scos la iveală faptul că fostul oficial a fost pedepsit. Simbolica sancțiune, pune punctul pe i – procurorul general s-a făcut vinovat de încălcarea conflictului de interese. Vânătoarea, organizată în mod special pentru domnia sa, era o modalitate de a face posibilă comunicarea unor medii de afaceri cu reprezentanții justiției – procurori și judecători. Nu știm cine a provocat rana lui Sorin Paciu, constatăm însă că în Republica Moldova, viața unui om ar costa 6000 de lei, aproximativ 500 de dolari. 

Fostul procuror general Valeriu Zubco a fost chemat la Centrul Naţional Anticorupţie ca urmare a unui act de constatare a conflictului de interese întocmit de Comisia Naţională de Integritate şi transmis la 22 martie către CNA. Reprezentanții mass media și ai Transparency International Moldova au sesizat că alături de Zubco, la vânătoarea din Rezervația Naturală Pădurea Domnească” se afla președintele Curții de Apel Chișinău. Logic putem afirma că și Ion Pleșca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În ședința din 28 februarie, Comisia Națională de Integritate l-a scos basma curată pe Pleșca și a clasat cauza.  

Poate e firesc ca Valeriu Zubco să nu se considere vinovat. Domnia sa știe că în dreptul roman o persoană nu poate fi sancționată de două ori. Fostul procuror general a fost tras la răspundere de două ori. Alții absolut deloc.

No comments:

Post a Comment