Thursday, March 14, 2013

VA FI DEMIS MARIAN LUPU ?



Comuniștii moldoveni au protestat în fața Palatului Republicii cerând autorităților să le fie reîntoarse simbolurile electorale, secera și ciocanul și organizarea alegerilor anticipate.  Cu această ocazie, președintele comuniștilor moldoveni a ieșit la rampă – domnul Voronin a dat de înțeles că fracțiunea parlamentară a comuniștilor, cea mai numeroasă din Parlament, nu va participa la consultările inițiate de Timofti pentru numirea unui viitor premier.„Nu ne interesează intrigile acestea din Alianță. O să mergem până la urmă. […]Actuala putere nu e în stare să conducă cu R. Moldova”, spus Voronin.

Brusca activizare a simpatizanților comunişti are loc la o zi după ce parlamentarii din opoziție au înregistrat un proiect de lege prin care iniţiază procedura de demitere a lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Gestul opoziției a fost argumentat de amânarea ședințelor în plen ale legislativului moldav, deputații comuniştii afirmă că în istoria parlamentarismului moldav o astfel de situaţie are loc pentru prima oară.

Serviciul de presă al Parlamentului a anunţat că următoarele reuniuni vor avea loc săptămâna viitoare, fără a preciza motivul amânării şedinţelor programate pentru 14 şi 15 martie. Amânarea ședințelor Parlamentului este în strânsă legătură cu desfășurarea negocierilor dintre cele trei componente ale fostei alianțe de guvernare. Din momentul în care negocierile au început, ședințele parlamentului puteau fi folosite pentru a pune tratativele sub o nedorită presiune.

Ar părea că soarta preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, ar fi în mâinile deputaților Partidului Liberal Democrat din Moldova. Pe o rețea de socializare, atent observator al vieții politice moldave, consilierul municipal Victor Gurău, aduce cinci argumente necesare unui vot comun PCRM și PLDM întru demiterea lui Marian Lupu.
 
De ce VA FI DEMIS Marian Lupu:
1. Pentru că, Președintele Parlamentului (fie și interimar), poate propune candidatura Procurorului General al Republicii Moldova, conform normei constituționale fără de a consulta ”comisii de concurs” și alte organe ale instituțiilor de sat (Liliana Palihovici este unicul vice președinte și poate deveni Președinte interimar al Parlamentului).
2. Pentru că, un om ”treaz la minte” nu poate accepta întrebuințarea resurselor administrative într-o posibilă  campanie electorală oponentului său politic.
3. Pentru că, ajustarea legislației electorale (și nu numai) este foarte necesară în cazul eventualelor alegeri anticipate.
4. Pentru că, numai NEBUNII și PROȘTII mai cred într-o posibilă resetare a ”suicidului colectiv”, fie el numit AIE-3.
Pentru că, Parlamentul trebuie să numească doi judecători ai Curții Constituționale
5. Pentru că, nesusținerea inițiativei PCRM din partea PLDM privind demiterea lui Marian LUPU din funcția de Președinte al Parlamentului, practic îi lipsește de principalul mesaj electoral :DEMAFIOTIZAREA REPUBLICII MOLDOVA,” scrie domnul Gurău.

Desigur un vot comun al celor două mari formațiuni politice pentru demiterea lui Lupu, ar confirma spusele anterioare ale liberalilor și democraților moldoveni despre existența unui acord între comuniști și liberal democrați, deci o presupusă complicitate a lui Vlad Filat cu Voronin. În același timp, admitem că, politica moldavă, odată cu demiterea lui Lupu, ar da startul unei mari curățenii de primăvară! Accentuăm însă că posibila demiterea lui Marian Lupu, ar putea avea loc doar ca urmare a încăpățânării liberalilor de a nu îl susține pe Filat la postul de prim ministru, ceea ce ar însemna de fapt, eșuarea negocierilor.

Voci ale unor importanți comentatori politici moldoveni afirmă că, alegerile anticipate ar fi un rău necesar. Fals. Alegerile anticipate nu ar schimba profilul actual al Parlamentului moldav. Sociologii consideră că aproximativ aceleași formațiuni politice s-ar regăsi în viitorul legislativ. Dacă se vrea primenirea clasei politice moldovenești, alegerile, anticipate sau nu, ar trebui să fie precedate de ample acțiuni de curățare a scenei politice moldave de satirii politici ai celor 20 de ani de independență. Altfel, aceleași Marii, cu alte pălării, vor sta cu tot cu imunitate în plenul Parlamentului.

Și poate, de dragul liberalilor moldoveni, ar fi bine ca la guvernare, într-un guvern minoritar să revină comuniștii. Un condițional optativ necesar  - Mihai Ghimpu, a promis că, în acest caz, se va retrage din politică.

No comments:

Post a Comment