Wednesday, March 20, 2013

NEGOCIERILE APROAPE DE FINAL – VINE AIE 3



Au trecut două săptămâni de la demiterea guvernului Filat. Două săptămâni în care încet, dar sigur, tensiunile politice cresc. Două săptămâni pe care șeful statului moldovean le-a oferit spre tratative componentelor politice din fosta alianță de guvernare. Potrivit articolului 85 din Constitutie, preşedintele moldovean Nicolae Timofti, poate dizolva Parlamentul doar în două cazuri.
(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. (2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.
 Primele consultări ale lui Timofti cu fracțiunile politice parlamentare vor avea loc azi. 

Ce am aflat în două săptămâni? Am aflat că proverbul, frica păzește bostănăria, se aplică și în politica moldovenească, drept pentru care, fostele componente ale alianței de guvernare, după ce s-au certat ca la ușa cortului, au trecut la tratative. S-a văzut că, în ciuda promisiunii ca pe timpul negocierilor să se îngroape securea războiului, Mihai Ghimpu, nu își poate ține limba după dinți. Și observăm cu toții că, presiunile mediatice, continuă.

Potrivit unor instituții media, toţi politicienii ar fi vinovaţi de actuala criză politică, însă Vlad Filat ar fi mai vinovat decât alții. El ar trebui să-şi asume cea mai mare parte din vină și ar trebui să renunțe la postul de prim ministru. De asemenea, aflăm că, politicienii de la Chişinău trebuie să formeze cât mai repede o nouă majoritate parlamentară și că cei mai mulţi moldoveni consideră că şeful statului este neutru. Așa arată, o parte din rezultatele unui sondaj la nivel naţional, realizat de IMAS Chişinău, la comanda Publika TV. 

Din culisele negocierilor aflăm doar ceea ce ni se spune, adică mai nimic. Deputatul Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu, spune că negocierile au ajuns la o etapă avansată. "Discutăm ce a funcţionat, ce nu a funcţionat. Cum să facem ca să fie mai bine. Nu merge totul ideal, sunt probleme, dar trebuie să vedem care sunt carenţele în activitate. Avem nevoie de o comunicare mai bună între instituţii şi oameni. Trebuie să facem o analiză la rece. Sunt aprobate câteva propuneri şi verbale, şi scrise, se discută intens. Suntem la o etapă avansată", a declarat Candu. Vicepreşedintele fracţiunii Partidului Liberal, Corina Fusu, zice că negocierile sunt productive şi consistente. "Avansăm cu o viteză mai mare. Discutăm priorităţile viitorului acord căci situaţia s-a schimbat. Trebuie să găsim instrumente de garantare și modul în care vor fi implementate în practică. Am discutat şi despre funcţionalităţile şi disfuncţionalităţile a instituţiilor statului. Republica Moldova este o democraţie tânără, slabă, nivelul culturii politice este cum este. Consider că am reuşit să facem concluzii şi am găsit soluţii de îmbunătăţire a dialogului politic şi ce înseamnă a convieţui în Alianţă", a menţionat Corina Fusu.

Citim printre rânduri și înțelegem că negocierile care au loc, au depășit punctul zero, the point of no return, așadar o viitoare alianță de guvernare, va fi constituită. Atât Candu, cât și Fusu, au vorbit despre necesitatea unei comunicări guvernamentale mai bune și despre îmbunătățirea dialogului politic. Două aspecte expuse de Vlad Filat în primul său discurs adresat națiunii, dar și atunci când a solicitat revederea acordurilor de funcționare a alianței. 

Atent fiind la detalii, am observat că, pentru prima dată în discursurile negociatorilor către presă, a apărut  verbul a garanta”. Amănuntul, extrem de prețios, mă duce cu gândul că numele viitorului prim ministru este deja cunoscut. Verbul a garanta” - vb. I. Tranz. și intranz. A da cuiva siguranța că va avea ceva; a asigura (cuiva ceva); a răspunde de valoarea, de calitatea unui obiect. A se angaja să mențină în stare de bună funcționare, pe o durată determinată, un aparat, un mecanism etc. vândut. A răspunde pentru faptele sau pentru comportarea altuia, a da asigurări că... Intranz. A-și lua răspunderea cu averea sa că datoria făcută de altul va fi achitată conform obligațiilor stabilite.
 
Folosit în tratativele politice, cuvântul vine să confirme faptul că marea majoritate a problemelor negociate, s-au depășit și că discuțiile se află pe ultima etapă.  Exponenta Partidului Liberal, Corina Fusu, făcea trimitere la găsirea unor instrumente de garantare și modul în care vor fi acestea aplicate în practică”. Ceea ce s-ar putea traduce că liberalii moldoveni, pentru un viitor vot pentru primul ministru liberal democrat, solicită colegilor liberal democrați oferirea unor asigurări ori a unor garanții. 

Potrivit datelor sondajului realizat de IMAS Chișinău la comanda Publika TV, persoana care va ocupa fotoliul de prim-ministru al Republicii Moldova ar trebui să fie onestă, loială, bună, deşteaptă, responsabilă, profesionistă şi corectă. Cei mai mulţi dintre respondenţi consideră că viitorul premier trebuie să fie un om cinstit. Cea de-a doua calitate care nu trebuie să-i lipsească viitorului şef al Executivului este devotamentul faţă de ţara sa. Ați ghicit despre cine este vorba?

2 comments:

  1. De data asta mi-a plăcut cursivul dumneavoastră.

    ReplyDelete
  2. Domnule Petrescu, vă mulțumesc pentru apreciere. Trebuie însă să recunosc că nu m-am așteptat ca după întîlnirea cu șeful statului moldovean, doamna deputat Fusu să declare tranșant că fracțiunea PL nu va vota candidatura liderului liberal democrat. Pare a fi un semn de rău augur care spune că negocierile sunt grele și că dacă vom avea premier, se va intimpla din a doua incercare adică după 90 de zile...

    ReplyDelete