Thursday, May 9, 2013

BUCUREȘTIUL A PIERDUT BĂTĂLIA PENTRU BASARABIA ?



Concertul organizat de Ambasada Federației Ruse în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, a fost unul care i-a dat posibilitate vicepremierului rus, Dimitrii Rogozin să se adreseze direct cetățenilor moldoveni aflați în Piața Marii Adunări Naționale. În luarea sa de cuvânt, oficialul rus a pledat pentru o apropiere mai mare a Republicii Moldova de Federația Rusă și de ţările din fosta Uniune Sovietică. Moldovenii, a spus Rogozin, au mai  multe în comun, din punct de vedere istoric și cultural, cu spațiul fostei URSS. Uralele celor mai mult de 10 mii de cetățeni moldoveni, prezenți la aceste ample manifestări, au arătat acordul domniilor lor cu afirmațiile făcute de politicianului rus. 

O criză geopolitică identificată

Criza politică prin care trece Republica Moldova este rezultatul direct al faptului că linia de confruntare civilizațională s-a mutat de pe arcul carpatin spre est și trece în acest moment prin inima Moldovei. Vizita lui Rogozin la Chișinău nu a fost una întâmplătoare. Domnia sa, într-un mod ușor cinic, dar corect din punct de vedere politic,  a pus degetul pe sângerânda rană moldovenească – afilierea geopolitică. Dmitri Rogozin a spus că fuga la Bruxelles n-a dat roade şi nici nu va da”. Potrivit lui, interesul naţional al Republicii Moldova ține de apropierea de Rusia, Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi Uniunea Euroasiatică. „Această apropiere va avea loc mai devreme sau mai târziu, este cursul firesc al istoriei. Ţările noastre au un trecut comun şi trebuie să fim împreună“, a spus-o pe șleau vicepremierul rus. Iar până la urmă, politicienii moldoveni vor trebui să dea un răspuns eternei întrebări - Moldova încotro? 

Un concert electoral

Vrem sau nu, printre beneficiarii nostalgicului concert se numără și Vladimir Voronin iar împreună cu domnia sa, comuniștii moldoveni. Prezent la concert, liderul comuniștilor moldoveni a stat alături de Dimitrii Rogozin și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova. Dincolo de faptul că a fost printre puținii politicieni moldoveni care a avut posibilitatea de a se întreține în mod liber cu vicepremierul Federației Ruse, Voronin a fost singurul care a primit salutări din partea lui Iosif Cobzon, o legendă a muzicii de estradă sovietice. Pentru publicul aflat în Piața Marii Adunări Naționale, urările lui Cobzon, fac mai mult decât orice clip electoral. Sprijinul obținut de către comuniștii moldoveni pe data de 9 mai, face posibilă presupunerea că PCRM-ul va obține și pe mai departe susținerea politică a unor instituții din Federația Rusă. Vor fi de acord comuniștii moldoveni să plătească mai târziu prețul anunțat de Rogozin? Se pare că da.

Un răspuns tardiv    

Luați prin surprindere de prezența pe scenă a importantului oficial rus, politicienii moldoveni au fost puși în situația de a reacționa post-factum. Unul din importanții lideri ai liberal-democraților, Valeriu Ghileţchi a sesizat în mod corect importanța politică a adresării făcute de Rogozin cetățenilor Republicii Moldova. „Afirmaţiile făcute vizavi de integrarea în spaţiul euroasiatic sunt o ingerinţă în politica externă a Republicii Moldova. Presupun că aceste afirmaţii aduc tensiuni sau aduc un nou val în contextul crizei politice.”, a spus Ghilețchi.
Solicitat de publicația Adevărul”, Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă a afirmat că „vizita lui Rogozin este o provocare. Acei cetăţeni care văd viitorul Moldovei în UE cu siguranţă sunt ofensaţi de declaraţiile lui. Ar fi trebuit să stea acasă şi să vină cu altă ocazie. Mesajul vizitei lui înseamnă că Moscova a fost, este şi va rămâne aici“. Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă critică autorităţile municipale pentru că au permis ca acest concert să aibă loc în centrul oraşului. „9 mai este o zi controversată în Moldova. Acest concert nu trebuia să aibă loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ci oriunde în altă parte. Piaţa are o încărcătură foarte mare pentru tânărul stat moldovenesc. Aici s-a decis independenţa, suveranitatea noastră, şi nu ar fi trebuit să fie organizat aici un astfel de eveniment“, a adăugat analistul. Ca și alte instituții abilitate, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a recunoscut că a fost luat prin surprindere de amploarea și importanța simbolică a manifestărilor puse la cale de către Ambasada Federației Ruse.  

Bucureștiul a pierdut

Victor Chirilă are dreptate. Mesajul vizitei lui Rogozin la Chișinău este unul simplu - Moscova a fost, este şi va rămâne în Republica Moldova. În ciuda vizitelor făcute la Chișinău de importanți demnitari ai Uniunii Europene, veniți să salveze un guvern pro-european, politicienii ruși au demonstrat prin fapte că știu să puncteze mult mai bine. Prezența în vârful topurilor realizate de sondajele de opinie, la capitolul celor mai importanți oameni politici, a președintele rus Vladimir Putin este un semnal care vorbește despre discreta eficiență a pârghiilor, economice, culturale și mediatice ruse. Dacă ar fi avut loc, vizita președintelui Băsescu la Chișinău, putea pune punct unui război politic care a culminat cu demisia guvernului comun al Alianței pentru Integrare Europeană. Modestia cu care oficialii bucureșteni se implică în viața publică moldavă ne vorbește despre faptul că Republica Moldova este asumată de către oficialii români, doar în vorbe, nu și la un conștientizat nivel instituțional. Tăcerea mediatică care are loc în spațiul public românesc la adresa Chișinăului, este mai mult decât grăitoare. Pe 6 mai s-au împlinit 23 de ani de la Podul de Flori de peste Prut. Nici o instituție media românească nu și-a adus aminte de acest eveniment. Este oare semnul indiferenței? Sau poate e semn că Bucureștiul a pierdut bătălia pentru Basarabia? Nu știu. Știu însă că lamentările autumnale ale oficialilor bucureșteni vor fi tardive. Moscova nu crede în lacrimi. Nici moldovenii !


13 comments:

  1. O vrea Moscova ce o vrea dar noi tre sa ne catam de treaba inainte si sa mergem spre UE! Cand a inceput criza financiara,unicii ce ne au dat ajutor au fost institutiile financiare europene iar rusii erau doar cu promisiuni! Asta e politica lui Putin,de ce sa te ajute cu credite daca el iti vinde gaz si asta e cea mai buna parghie?! Si ei gresesc amarnic zicand ca noi avem mentalitate si cultura mai aproape de ei,rusii! Noi suntem diferiti,chiar si de romani suntem diferiti!... Nu stiu unde o sa ajungem dar acum e clar una - este cineva care dirijaza toata zbuciumatura asta venita in tara noastra!

    ReplyDelete
    Replies
    1. V-au găsit de proşti, de încovoiaţi, de duplicitari indecişi care merg după cum bate vîntul! Cum să-ndrăzneşti să spui "chiar si de romani suntem diferiti", başca mai pui şi semnul exclamării!? Să vă fie ruşine celor care practicaţi doar oportunismul, să vă temeţi de mînia lui Dumnezeu pentru că vă prostituaţi pentru un concert mok, cu Măria Sa Ştefan de faţă şi cu Eminescu în icoană!!! Să mergeţi de-acum la ruşi să vă dea burse şi paşapoarte pentru UE! Pînă acum v-am scărpinat în coarne, am plîns pentru voi, dar bine că ştiu de care-mi sunteţi, schimbăm foaia, radical!!! La Moscova cu voi, să vă ia Rasputin să vă vîndă gogoşi cît îţi vrea...

      Delete
  2. BUCUREȘTIUL A PIERDUT BĂTĂLIA PENTRU BASARABIA ?
    ce bou a scris acest cicat ???????????
    romini boriti linistiteva ca BASATABIA nici o data nu vor fi a rominii !!!!!!!!!!
    sugeti pula risuri roministe

    ReplyDelete
  3. Bucurestiul nu odata a ajutat R.Moldova. Incepand cu alocarea miilor de burse pentru studenti si elevi ,ajutoare la indundatii s.a.. Dar problema este aici in R.Moldova. In primul rand trebue sa alegem la conducere Oameni care au scoala si mentalitatre adevarat occidentala. Oameni care isi iubesc tara si neamul,capabili sa conduca destept,sa nu fure ,sa respecte legile intocmai si sa impuna si pe restul cetatenilor sa procedeze la fel.Pana ce ne conduc tipi ce se acopera cu lozinci democratice,dar fura ca in codru si mint fara a rosi.

    ReplyDelete
  4. om fi noi "frati cu romanii" dar sa nu uitam si de "fratii sovietici" de care ne leaga aproape 2 secole de tovarasie !

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Bucurestiul n-a pierdut batalia pentru Basarabia, bastinasii au pierdut batalia pentru propriul lor pamant...

    ReplyDelete
  7. Mare naiv sunteţi ca să preluaţi concluzia unui neica nimeni, precum Victor Chirilă. Nu vă mai citesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domnul Chirilă are dreptate în felul domniei sale. Nu am afirmat că Bucureștiul a pierdut, a fost o interogație. Cert este că și profesorul Dungaciu în ultimul interviu al domniei sale consideră că oficialii români ar trebui să își schimbe optica față de Chișinău.

      Delete
  8. "Modestia cu care oficialii bucureșteni se implică în viața publică moldavă ne vorbește despre faptul că Republica Moldova este asumată de către oficialii români, doar în vorbe, nu și la un conștientizat nivel instituțional. Tăcerea mediatică care are loc în spațiul public românesc la adresa Chișinăului, este mai mult decât grăitoare. Pe 6 mai s-au împlinit 23 de ani de la Podul de Flori de peste Prut. Nici o instituție media românească nu și-a adus aminte de acest eveniment. ESTE OARE SEMNUL INDIFERENTEI ( ei bine da! )?"
    Bucurestiul nu a pierdut nimic pentru ca nu si-a propus sa castige nimic. Avand de a face cu un vecin impredictibil si uneori chiar neloaial, Bucurestiul s-a cam saturat de luat suturi in fund din partea unui "partener" cam nebunatic. Opinia generala despre "rusii" ( asa sunt numiti basarabenii ) din stanga Prutului este in general proasta. Amintiti despre faptul ca media romaneasca nu prea vorbeste despre relatia morganatica cu "fratele" din stanga Prutului. De ce oare? De ce oare, desi nu au nevoie de viza, romanii nu prea trec Prutul? De ce oare, la capitolul turisti straini, romanii ocupa abia locul 6 iar rusii locul unu? De ce oare posturile de televiziune moldovenesti sau magazinele cu produse din Basarabia nu rezista pe piata romaneasca mai mult de doua saptamani?
    Ati amintit de presedintele NELEGITIM al Romaniei, marele "prieten" al poporului moldovean. Dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta si cu al doilea mandat castigat impotriva vointei romanilor, cu ajutorul voturilor basarabenilor, acum cand nu mai are drept la inca un mandat, Basescu face demonstratii la harta, in fata televizoarelor, in care ii convinge pe romani ca frontiera Spatiului Schengen trebuie sa se aseze DEFINITIV pe Prut. Orice comentariu este de prisos. Credeti oare ca romanii nu au inteles in sfarsit ca nu este bine "sa strici orzul pa gaste" cand este vorba despre Republica Moldova? Cam cate lectii de loaialitate credeti ca mai are nevoie romanul de pe strada?
    Ati vazut ce sperante si-au pus in conducerea Republicii Moldova ( AIE ) americanii si europenii. Si cu ce s-au ales? Stiti cum se spune: "Odata vede nasu' puta finei."
    Apropo, ati vazut ce succes "naucitor" are strangerea de semnaturi pentru Basarabia de catre "Actiunea 2012"? Jenant! Mai bine se duceau sa bea o bere...

    Si ce cauta toti ratanii astia muscali cu sarma in rat sa-si tot dea cu parerea despre romani pe toate site-urile? Nici macar sa blesteasca doua vorbe nu stiu si se trezesc vorbind ca proasta-n biserica. Cred ca li se trage de samahoanca de pufoaica si de gainat care cam afecteaza "mintea" ( care "minte"? ). Ce se tot scarpina de romani ca oaia raiosa de gard?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Îmi permit ca de fiecare dată când spuneți lucrurilor pe nume să fiu de acord cu o parte a celor spuse de domnia voastră. Oaza de latinitate din această mare slavă a împiedicat mereu.

      Delete
  9. Mihai Eminescu despre Basarabia

    „Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pământului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român. Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să înainteze cu ele, şi nu voieşte să înainteze decât spre a putea stăpâni mai multe suflete. Tocmai puşi faţă în faţă cu viaţa rusească românii au început a fi cu atât mai vârtos pătrunşi de farmecul vieţii lor proprii, de bogăţia şi superioritatea individualităţii lor naţionale; tocmai fiind puşi în contact cu ruşii, românii erau mândri de românitatea lor. E nobil răsadul din care s-a prăsit acest mic popor românesc, şi, deşi planta nu e mare, rodul e frumos şi îmbelşugat; cele două milioane de români au adunat în curgerea veacurilor mai multe şi mai frumoase comori decât nouăzeci de milioane de ruşi vor putea să adune cândva.

    De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualităţii noastre, să fie supăraţi de acest simţământ şi să ne urască mai mult şi tot mai mult. Fără îndoială această ură a fost întemeiată pe timpul când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă. Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

    De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare. Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a cânta în ziua de Paşti „Hristos a înviat” în româneşte.

    Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.

    Sute de ani, românii au fost cel puţin indirect stăpâniţi de turci: niciodată însă în curgerea veacurilor, turcii nu au pus în discuţie limba şi naţionalitatea română. Oriunde însă românii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice.” Mihai Eminescu – Timpul, iunie 1878

    ReplyDelete
  10. Articolul lui Eminescu, articol pe care l-a postat cineva la mine pe facebook, este de o importanta capitala. Articolul ne dezvaluie romanul Eminescu, roman cu o inima si o constiinta de roman, asta ca un argument impotriva detractorilor care au tot vehiculat teoria conform careia Eminescu este poet moldovean. Dar cel mai important lucru relevat de catre jurnalistul Eminescu este faptul ca inca de la 1878 si probabil chiar mai inainte politica de rusificare a fost una foarte dura. Exista o teorie in istorie care spune ca in inclestarea dintre doua culturi si doua popoare in timp se impune cultura superioara. Daca dupa 200 de ani de rusificare fortata, in Basarabia aproape 80% din populatie continua sa fie romaneasca, inseamna ca in inclestarea dintre cele doua culturi, cultura latina romaneasca s-a dovedit a fi superioara iar rusii au pierdut aceasta batalie. Aici nu vorbim de varfuri ci de instructia mediei populatiei.

    ReplyDelete