Thursday, May 16, 2013

DACA MAINE JUDECĂTORII DE LA CURTEA CONSTITUTIONALA VOR DECIDE NELEGITIME ELIBERARILE FACUTE DE PREMIERUL INTERIMAR, GHIMPU VA FI CEL BLAMAT


Președintele Nicolae Timofti a semnat la 16 mai, decretele privind revocarea lui Mihai Moldovanu din funcția de viceprim-ministru și a lui Anatolie Șalaru din funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Decretele sunt semnate ca urmare a inițiativei  premierului interimar, Iurie Leancă. Comunicatul Președinției Republicii Moldova este sec. Potrivit articolului 98 aliniat (6) din Constituția Republicii Moldova, se menționează în comunicat, președintele Republicii Moldova are dreptul, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a funcției, de a revoca și numi, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai guvernului. 

Anterior liderul liberalilor moldoveni solicita președintelui moldovean să nu dea curs acestei inițiative a liberal democraților. „ Îi sfătui pe liberal democrați să se potolească și să liniștească. Ei știu foarte bine că aceste două legi contravin Constituției, în art. 103 este specificat clar care sunt atribuțiile Guvernului după demiterea lui. Trebuia să se modifice Constituția și totul avea să fie perfect legal”, a subliniat neliniștit liderul Partidului Liberal. Ghimpu a declarat că nu înțelege motivația lui Leancă de a demite miniștrii liberali.„Care este sensul să eliberezi miniștrii, dacă ai deja desemnat prin decret candidatul la funcția de prim-ministru? Oricum în 15 zile, conform legii, prim-ministrul desemnat tebuie să vină în Parlament cu Pragramul de guvernare și lista Cabinetului de Miniștri”. Răspunsul este unul la suprafață și a fost dat de către liderul fracțiunii liberal democrate din Parlamentul moldovean, Valeriu Streleț. "Astăzi au loc o serie de consultări între liderii PLDM şi PD. După aceste consultări prealabile noi vom purcede deja în calitate de negociatori oficiali. Atunci vor fi remise toate invitaţiile tuturor părţilor care doresc să participe în proces. Noi suntem sincer implicaţi în procesul de creare a unei majorităţi care să voteze un Guvern", a spus Streleţ.

Demiterea lui Șalaru este însă un semnal important trimis unui personaj politic moldovean care, recent, s-a întâlnit la București cu Titus Corlățean. Încercarea acestuia de a solicita ajutor colegilor social democrați din România, a rămas fără rezultat.  Oficialul român, care anterior a fost acuzat de presa din România că în timpul aflări domniei sale în fruntea DRP a risipit importante fonduri destinate românilor aflați peste hotare, este un cunoscut al fostului prim vice-președintelui al legislativului moldovean, Vlad Plahotniuc. Întîlnirea domniei sale cu actualul șef al diplomației românești la București, a fost una prin care s-a încercat o implicare a premierului român, Victor Ponta în luptele politice de la Chișinău. Aflat în relații amicale cu Vlad Filat, șeful social democraților români, Victor Ponta, nu a riscat să dea curs persuasiunilor făcute de Corlățean. 

În Parlamentul de la Chișinău, deputații au zâmbit la auzul declarației făcute de către deputatul PLDM, Tudor Deliu. Liberal-democratul a făcut glume pe marginea adresărilor frecvente ale liberalilor la Curtea Constituțională.„Se zvonește în țară că dl Munteanu și dl Ghimpu au sesizat Curtea Constituțională vizavi de accederea Alionei Moon în finala concursului Eurovision. Ei au invocat că pe rochia interpretei s-a proiectat mai mult culoarea roșie decât cea albastră”, a menționat Deliu.Intervenția sa a stârnit hohote de râs în sala plenului și a fost aplaudată de mai mulți deputați.

Asul din mâneca domnului Mihai Ghimpu, poartă un nume. Dacă înalții judecători ai Curții Constituționale, vor decide că eliberările făcute de către premierul interimar Iurie Leancă sunt nelegitime, vom ști că liderul liberalilor a făcut uz de el.  Iar despre domnul Ghimpu se va spune că are pile la Curtea Constituțională și că vrea să își păstreze cu orice preț miniștrii rămași fideli.







3 comments:

  1. Declaratie facuta de catre “justitiarul” de serviciu, Sergiu Mocanu:
    “Nimic nu mai poate salva această AIE de la o catastrofă iminentă.”

    De fapt nimic nu mai poate salva această formatiune statala ilegitima, acest stat ratat care sta sa cada de pe harta, acest no men’s land dintre doua lumi ireconciliabile, de la o catastrofă iminentă.

    George Friedman, directorul Institutului Stratfor, institutul care face politica americana indiferent de administratie:
    “Republica Moldova este un exemplu notoriu de stat ratat pentru ca este unicul stat din lume care are propriul popor situat pe teritoriul altui stat.”

    Valentin Naumescu – Facultatea de Studii Europene, Cluj – Napoca:
    “Republica Moldova era la data declararii independentei sale un stat nelegitim deoarece la acea data nici macar unul singur dintre cetatenii sai nu era nascut pe teritoriul autoproclamatei Republici Moldovenesti. Totalitatea cetatenilor sai erau nascuti fie in Romania, fie in URSS.”

    ReplyDelete
  2. Domnule Nichitus,
    In al treilea paragraf al textului dumneavoastra s-a strecurat o virgula intre subiect si predicat. Va las placerea - sau doar efortul - de a gasi singur eroarea (una grava pentru un ziarist, cred ca admiteti). Mi-as fi dorit ca aceasta eroare sa fie singura si cea mai grava din materialul dumneavoastra. Nu e asa, din pacate. Marius Lazurca

    ReplyDelete
  3. e clar ca buna ziua ca dragul nostru "Michidutza" este platit pentru articolele partinitoare postate pe net.
    "Atac asupra Mulidovei"- asta iti va fi scris pe piatra de mormint, atunci cind iti vei da obshtescul svirshit.

    ReplyDelete