Monday, May 20, 2013

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ ÎI ARUNCĂ ÎN RĂZBOI PE POLITICIENII MOLDOVENI



La 16 mai, președintele Nicolae Timofti a semnat decretele privind revocarea lui Mihai Moldovanu din funcția de viceprim-ministru și a lui Anatolie Șalaru din funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Decretele sunt semnate ca urmare a inițiativei premierului interimar, Iurie Leancă. În același timp prin hotărâre de guvern, șeful Cabinetului de Miniștri, l-a eliberat din funcția de director al Moldsilva pe Ion Cebanu. 

Semnarea de către președintele Republicii Moldova a acestor decrete s-a făcut în temeiul articolului 98 aliniat (6) din Constituția Republicii Moldova, care prevede faptul că, șeful statului are dreptul în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a funcției, de a revoca și numi, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai guvernului. 

La 18 mai, judecătorii Înaltei Curți au declarat că cele două decrete semnate de către președintele moldovean ca și hotărârea de guvern luată, sunt neconstituționale. Decizia judecătorilor a plecat de la faptul că, atribuțiile premierului interimar nu pot fi aceleași cu cele ale premierului titular.
În același timp, vocile juriștilor care susțin că pe durata provizoratului  cabinetului de miniștri, premierul interimar trebuie să aibă suficiente pârghii pentru ca instituțiile statului să nu o ia razna, au o mare doză de adevăr. Chiar dacă premierul interimar nu are mandatul Parlamentului de exercitare a funcției, interimatul urmărește de fapt asigurarea continuității tuturor atribuțiilor funcției primului ministru.

Dacă, potrivit deciziei Curții Constituționale, domnul Iurie Leancă și-a depășit atribuţiile atunci când i-a demis pe cei trei demnitari liberali, urmărind aceeași logică, putem la fel de bine spune că domnul Leancă își depășește atribuțiile atunci când negociază cu Stefan Fule. 

Decizia Curții Constituționale, vine să arunce întreaga elită politică moldovenească pe baricade. Divorțul existent între foștii parteneri de alianță a fost deja confirmat de către președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu. Domnia sa a spus că între foştii parteneri din Alianţa pentru Integrare Europeană domină total neîncrederea, nimeni nu mai crede pe nimeni. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă. Neîncrederea de care vorbește liderul democraților moldoveni, e firească. Ea vine ca urmare a votului de demitere al Guvernului condus de Vlad Filat. Atitudinea pe care au luat-o prin votul lor reprezentanții Partidului Democrat a dus la demisia unui cabinet de miniștrii care avea suportul extern pentru ca la Vilnius, Moldova să primească importante repere ale drumului ei european.

Chiar dacă potrivit jurământului lor, judecătorii Curții Constituționale ar trebui să se afle dincolo de jocurile inițiate de partidele politice, decizia din 18 mai trezește ușoare nedumeriri. Mirarea societății civile, a jurnaliștilor și a observatorilor vieții politice moldovenești se referă la graba cu care Înalta Curte a examinat sesizarea deputaților liberali. Ministrul Justiției, Oleg Efrim a sesizat și el iuțeala judecătorilor. „Rapiditatea cu care a fost pusă pe rol această sesizare și faptul că s-a făcut în lipsa reprezentaților instituției prezidențiale ridică semne de întrebare”, a spus Efrim. 

Declarația lui Timofti a fost mai categorică. În fața lui Stefan Fule, președintele statului moldovean a spus că prestaţia din ultima vreme a Curţii Constituţionale, care a ales să se comporte ca un actor politic, este în contradicţie cu toată jurisprudenţa constituţională de până în prezent.
Recent și ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser a declarat că  o mai proaspătă decizie a Curţii Constituţionale, cea prin care s-a declarat drept ilegală desemnarea lui Vlad Filat în funcţia de premier, pune la îndoială independența întregului sistem judecătoresc al Republicii Moldova.

Existentele nemulțumiri față de acțiunile unor judecători ai Curții Constituționale par a fi întemeiate. Ultima rezoluție a Curții Constituționale, pune pe picior de război forțele politice moldovene. Pierderea încrederii existente între foștii parteneri de alianță reduce la minimum posibilitatea refacerii acesteia și votul pentru investirea unui nou guvern. Să-i fi aruncat cu bună știință Alexandru Tănase pe politicienii moldoveni în alegeri anticipate?

No comments:

Post a Comment