Monday, May 27, 2013

VALERIU LAZĂR, BOMBOANA EUROPEANĂ ȘI BLOCAJUL NEGOCIERILOR



Săptămâna în care am intrat este una decisivă pentru clasa politică de la Chișinău.  Partidele politice aflate în negocieri  mai au la dispoziţie, trei-patru zile pentru a ajunge la un consens care să-i permită premierului desemnat, Iurie Leancă să prezinte în Parlamentul Republicii Moldova programul de guvernare și noul cabinet de miniștrii. Orice suspectă condiționare a negocierilor vine să ne arate cine dintre actorii politici chișinăueni are o agendă ascunsă.

După vizita delegației Comunității europene la Chișinău, șansele votării cabinetului Leancă au crescut. Membrii Parlamentului European, Jacek Protasiewicz şi Libor Roucek , au spus presei că mesajul cu care au venit a fost unul simplu -  Moldova trebuie să facă paşii necesari pentru a se integra în Uniunea Europeană.  

Pașii, elementari - partenerii din fosta alianţă de guvernare să ajungă la un consens pentru votarea noului cabinet de miniștrii şi să colaboreze pentru a realiza reformele. Pentru ca efortul acestei colaborării de viitor să pară mai ușor, europarlamentarul Libor Roucek, le-a oferit politicienilor moldoveni o bomboană. Domnia sa a sugerat că, "dacă se dorește  liberalizarea regimului de vize, în toamna aceasta ar fi o şansă”. „Noi vrem să ajutăm Republica Moldova. Dar este important ca, în următoarele zile, să fie creat Guvernul. Aşteptăm până joi, să vedem ce se va întâmpla", a subliniat Roucek.  Așteptarea invocată de europarlamentarul ceh, ascunde în ea o voalată amenințare. Senzația de pericol pe care a transmis-o domnia sa se referă la suportul financiar pe care Uniunea Europeană l-ar putea refuza oficialilor de la Chișinău în cazul în care aceștia ar face pașii opuși și ar provoca alegerile anticipate. 

Vor unii sau nu, vizita înalților oficiali europeni a coincis cu faza definitorie a negocierilor pentru formarea  majorităţii parlamentare care ar urma să sprijine guvernul Leancă. Iar când privirile oficialilor de la Bruxelles sunt peste Moldova, șansele cartoforilor politici, interni ori externi, încep să scadă. Așadar există circumstanțe favorabile ca în această săptămână, Guvernul Leancă să fie votat. 

Anunțul lui Valeriu Lazăr de la ieșirea de la negocieri, vine să ne confirme aceste speranțe. Domnia sa a declarat că acordul noii majorităţi legislative ar putea fi semnat în ziua când  deputații vor trebui sa voteze pentru guvernul condus de Iurie Leancă - joi, 30 mai. În același timp  liderul  democraților moldoveni, Marian Lupu a fost mai categoric și a condiționat votarea noului cabinet de miniștrii de alegerea președintelui Parlamentului. „Votăm Guvernul numai după alegerea speaker -ului”, a spus Lupu. 

Perseverența liderul Partidului Democrat din Moldova, este de invidiat. Potrivit acordurilor general acceptate, democraților moldoveni le revine șefia legislativului moldav. De aici și insistența cu care domnia sa solicită ca noua majoritate parlamentară, să aleagă mai întâi șeful legislativului și abia mai pe urmă, să acorde vot de încredere pentru noul cabinet de miniștri. Potrivit legislației Republicii Moldova, alegerea Președintelui Parlamentului se face prin vot secret. Votul pentru investirea Guvernului este însă unul deschis. Se observă așadar că domnul Lupu se teme de neprevăzut. La rândul lor, odată trecuți prin imprevizibilitatea Curții Constituționale, liberal democrații ar trebui să se teamă și ei de „surprize”. Dacă potrivit legislației moldave, ședințele legislativului sunt conduse de către președinte și anume el este cel care stabilește agenda zilei de lucru, care sunt oare garanțiile pe care le oferă membrii Partidului Democrat din Moldova, colegilor lor liberal democrați că odată revenit în fotoliul de președinte al Parlamentului, domnul Lupu nu va opri ședința și va amâna votul de investire al cabinetului Leancă?  Vorba ceea – când te-ai fript cu ciorbă, sufli și în iaurt!

Reprezentantul liberal democraților moldoveni la negocieri, vicepreședintele PLDM,  Vadim Pistrinciuc, a pus punctul pe i. Domnia sa a declarat că dinamica negocierilor este una pozitivă, dar că se discută subiecte mai sensibile. Pistrinciuc a anunțat că cele două formațiuni politice discută repartizarea domeniilor de responsabilitate şi maniera ce ţine de organizarea instituţiilor publice centrale". Valeriu Lazăr, la rândul său a confirmat că s-a intrat „ în zona persoanelor.
 De aici și sensibilitatea discuțiilor și a subiectelor. De aici și reducerea turațiilor procesului de negocieri. Bomboana oferită de europarlamentari nu a fost pe gustul democraților moldoveni. De aici și anunțul făcut de Vadim Pistrinciuc că oarecum drumul s-a blocat!

Așa cum s-a anunțat, partajarea funcțiilor în guvern se va face în funcție de numărul de mandate. Potrivit proporției, liberal democrații ar trebui să controleze numărul cel mai mare de ministere. Democraților evident le va reveni și lor o felie la fel de bună din tortul puterii. De aceea e clar că o serie de instituții publice care au făcut odinioară parte din siajul liberalilor moldoveni, vor fi subiect al unor redistribuiri. Desigur că pentru devotamentul lor față de noul cabinet de miniștrii, grupul liberalilor reformatori conduși de Ion Hadârcă va beneficia de dreptul de a își susține o parte din ministeriabili. „În principiu, nu vor fi mari schimbări în componența noului Guvern”, afirma politologul Valeriu Croitoru. Sunt de acord. În locurile esențiale însă, transformările vor fi  majore.   

Directorul executiv al agenției de presă „Infotag”, Anatolie Golea, declara recent pentru postul de radio Europa Liberă că cea mai mare problemă a partidelor care negociază ține de deficitul de încredere.  Un deficit peste care liberal democrații, care aveau cele mai puține motive pentru a da dovadă de o receptivitate pozitivă față de foștii lor colegi, au trecut. Deficitul de încredere a fost creat de către echipa Partidului Democrat din Moldova. Deputații democrați au pierdut încrederea colegilor lor, atunci când, fără a ține cont de atenționările oficialilor de la Burxelles, au votat împreună cu PCRM pentru demiterea unui guvern pro-european. Domniile lor, democrații moldoveni, sunt cei care au creat toate condițiile pentru neîncrederea existentă între părțile aflate la masa de negocieri. De aceea ei trebuie să facă primii dovada constantă a faptului că nu au o agendă ascunsă. Orice condiționare este neproductivă și aduce mai aproape febra alegerilor parlamentare. Vrea oare Partidul Democrat din Moldova să provoace un scrutin în urma căruia comuniștii moldoveni să acceadă la putere? Acesta să fie oare prețul pentru formarea mai vechiului tandem Plahotniuc-Voronin?

Foto : Andrei Mardari

No comments:

Post a Comment